Ειδήσεις

Περιμένουν ακόμη... για το υπερσύγχρονο νηπιαγωγείο

Το Σεπτέμβριο του 2015 το νηπιαγωγείο θα έπρεπε να ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους μικρούς μαθητές. Που "κόλλησε" το νέο σχολείο;

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα. Άλλη μια σεζόν που το πρώτο σχολικό κουδούνι δε θα βρει, δυστυχώς, τους λιλιπούτειους μαθητές του 10ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου στο νέο τους σχολείο, στην οδό Μελιδονίου... Το Σεπτέμβριο του 2015 υποτίθεται θα έπρεπε να ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους μικρούς μαθητές το νέο υπερσύγχρονο νηπιαγωγείο, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οικόπεδο που αποτελεί κληροδότημα της αείμνηστης Μαρίας Λεμπιδάκη προς την πρώην Νομαρχία Ηρακλείου.

Δύο χρόνια μετά όμως, το νηπιαγωγείο δεν είναι ακόμα έτοιμο για να φιλοξενήσει τα μικρά παιδιά, που μέχρι τώρα στοιβάζονται σε αντιπαιδαγωγικά λυόμενα και περιμένουν πώς και πώς τη νέα, υπερσύγχρονη στέγη τους.

Τα παιδιά και οι γονείς θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν και άλλα αποθέματα υπομονής, αφού μπορεί οι κατασκευαστικές εργασίες του εντυπωσιακού, βιοκλιματικού σχολείου να έχουν ολοκληρωθεί, όμως εκκρεμεί η προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για να λειτουργήσει το νηπιαγωγείο στη νέα του στέγη. Εξοπλισμού τόσο σε επίπεδο επίπλωσης, από τα καθίσματα των παιδιών μέχρι γραφεία, συρταριέρες και βιβλιοθήκες, και σε επίπεδο ηλεκτρονικών συσκευών (ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο, τηλεοράσεις, υπολογιστές κ.λπ.), όσο φυσικά και σε επίπεδο παιχνιδιών στον αύλειο χώρο και στο εσωτερικό του νηπιαγωγείου.

Ο σχετικός διαγωνισμός, προϋπολογισμού 30.918 ευρώ, για την προμήθεια όλου αυτού του εξοπλισμού έχει οριστεί από το Δήμο Ηρακλείου για τις 28 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, την επιλογή αναδόχων, την προμήθεια και την τοποθέτηση του εξοπλισμού στο νέο νηπιαγωγείο θα χρειαστεί αρκετός καιρός ακόμα.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση προκήρυξης του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα του Δήμου: «Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης προκηρύσσει ότι την 28η/09/2017, ημέρα Πέμπτη και από ώρα 10:00 έως και 10:30 π.μ., ενώπιον της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου, οδός Διονυσίου 13Α, θα διεξαχθεί συνοπτικός διαγωνισμός με σφραγισμένες προσφορές για το 2ο υποέργο της πράξης "Προμήθεια εξοπλισμού της πράξης ανέγερση 10ου Νηπιαγωγείου Δήμου Ηρακλείου επί της οδού Μελιδονίου", με κωδικό ΟΠΣ 5000475, προϋπολογισμού 30.918,51 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%»...

Ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε από το Δήμο Ηρακλείου για τις 28 Σεπτεμβρίου, αφορά σε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία του 10ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου στη νέα στέγη, επί της οδού Μελιδονίου.

Μιλάμε για εξοπλισμό επίπλωσης που περιλαμβάνει καρεκλάκια για τα νήπια, γραφείο, συρταριέρα, βιβλιοθήκη τύπου κάστρο, καναπέδες, κουκλοθέατρο, καρότσι μεταφοράς φαγητού, τραπέζι ορθογώνιο, παγκάκι, πίνακα ανακοινώσεων κ.λπ.

Μιλάμε για παιχνίδια, όπως τραμπάλα, παγκάκι κήπου πλαστικό, σετ κυκλοφοριακής αγωγής, μπασκέτα μεταλλική, τσουλήθρα, σπιτάκι τρένο τούνελ, τραπέζι νερού και άμμου, σκουτεράκι περπατούρα κ.λπ.

Μιλάμε επίσης για ηλεκτρονικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κεραμική κουζίνα, πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, υπολογιστή, τηλεόραση smart, πολυμηχανήματα, ηχεία...

Έχει περάσει από... μύρια κύματα

Η υπόθεση ανέγερσης του νέου νηπιαγωγείου επί της Μελιδονίου, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, έχει περάσει από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις.

Το κληροδότημα της αείμνηστης Μαρίας Λεμπιδάκη προς την πρώην Νομαρχία Ηρακλείου είχε ορίζοντα 5ετίας! Θα έπρεπε, δηλαδή, εντός 5 ετών από την κληρονομιά να είχε ξεκινήσει το έργο. Επί Νομαρχίας είχε υπάρξει μια καθυστέρηση. Την τελευταία στιγμή, η πρώην δημοτική Αρχή Ηρακλείου, με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Γιαλιτάκη, κατάφερε να το εντάξει στο κτηριολογικό πρόγραμμα για τα σχολικά κτήρια...

Η τότε δημοτική Αρχή "έτρεξε" εν συνεχεία και τις υπόλοιπες διαδικασίες, για να φτάσουμε στη συμβασιοποίηση του έργου στα τέλη Ιουνίου του 2014 - μια "ανάσα" δηλαδή πριν την παράδοση της σκυτάλης της Λότζιας στη νέα δημοτική Αρχή. Το νέο, υπερσύγχρονο ολοήμερο νηπιαγωγείο, κανονικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί με το προηγούμενο ΕΣΠΑ και να είχε παραδοθεί σε χρήση το Σεπτέμβριο του 2015!

Ωστόσο, λόγω καθυστερήσεων, πέρασε ως "γέφυρα" στο νέο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο ΣΕΣ 2014-2020, υπό τις έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ιδίως της παράταξης Κουράκη, που κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή για αξιοσημείωτη ολιγωρία.

Μετρώντας ήδη καθυστέρηση δύο ετών, το νέο νηπιαγωγείο είναι έτοιμο πλέον από κτηριακής πλευράς, αλλά απομένει η προμήθεια και η τοποθέτηση του εξοπλισμού, ώστε να μπορέσει μέσα στους επόμενους μήνες να ανοίξει τις πύλες του στα μικρά παιδιά...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια