Ειδήσεις

Στο δρόμο για Γιάννη & Στέλλα: Το κακό δεν αργεί να συμβεί

Το δρόμο μπροστά από το Πολυτεχνείο Κρήτης στα Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου, εκεί όπου στις 17 Αυγούστου έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους δύο φοιτητές όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο, απέκλεισαν την Κυριακή συμβολικά εκατοντάδες πολίτες που προχώρησαν στη σύσταση κίνησης για την προστασία των πεζών.

Γονείς, μαθητές, κάτοικοι της περιοχής, ιερείς, φοιτητές και καθηγητές του εκπαιδευτικού ιδρύματος, έστειλαν μήνυμα αφύπνισης της κοινωνίας και κινητοποίησης των υπηρεσιών. Στη μνήμη των δύο νέων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Συγκινητικά ήταν τα μηνύματα που αναγράφονταν σε πανό τα οποία αναρτήθηκαν στα κάγκελα της περίφραξης του Πολυτεχνείου Κρήτης, την ώρα που οι μνήμες από το τραγικό δυστύχημα είναι ακόμα νωπές. Οι συμμετέχοντες αφιέρωσαν είκοσι λεπτά στο Γιάννη και τη Στέλλα, όπως είπαν οι διοργανωτές, με σκοπό να μπει τέλος στην αιματοχυσία στην άσφαλτο.

Η κ. Μαρία Κονδυλάκη μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης Κατοίκων Ακρωτηρίου για την προστασία των πεζών, υπογράμμισε ότι «είναι ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών να πάρουν μέτρα και να εκπονήσουν μελέτες ώστε να δρομολογηθούν παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα πεζών και οδηγών».

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΞΕΨΥΧΗΣΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Οι δύο φοιτητές που βρήκαν τραγικό θάνατο στα είκοσι τους χρόνια, όταν παρασύρθηκαν από ΙΧ, περπατούσαν αμέριμνοι στο δρόμο Χανίων - Κουνουπιδιανών. Έναν δρόμο χωρίς πεζοδρόμιο στο ένα ρεύμα ,χωρίς διαγραμμίσεις, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές για την ασφάλεια των πεζών. «Ακόμη και το σημείο μπροστά από τη στάση του αστικού λεωφορείου είναι χωρίς διαγραμμίσεις και διαβάσεις» σημείωσε η κ. Κονδυλάκη προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού δικτύου, παρά τη ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής των Κουνουπιδιανών, «έχει να συντηρηθεί χρόνια».

Μόλις πριν από λίγες ημέρες άρχισαν εργασίες για την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών μπροστά από την είσοδο του Πολυτεχνείου Κρήτης. «Έπρεπε να ξεκινήσουν τα στοιχειώδη αυτά έργα μετά το τραγικό αυτό συμβάν», διερωτήθηκε ο κ. Νικόλαος Ράμος ο οποίος συμμετείχε στον αποκλεισμό του δρόμου, υπενθυμίζοντας ότι η Κρήτη και ειδικότερα τα Χανιά, κατέχουν πανελλαδικά τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα. «Αυτό κάτι σημαίνει. Πιθανόν υπάρχει έλλειψη κουλτούρας οδικής, πιθανόν να σημαίνει ευρύτερα έλλειψη σεβασμού στη νομοθεσία» σημείωσε ο ίδιος.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΝΕΩΝ

Παρούσα στην κινητοποίηση και μία φίλη της οικογένειας της αδικοχαμένης φοιτήτριας, η κ. Κατερίνα Μυλωνάκη, η οποία μετέφερε το μήνυμα της μητέρας της άτυχης Στέλλας: «Το μήνυμα της οικογένειας είναι να γίνουν γρήγορα παρεμβάσεις για να μην κλάψουν άλλες μητέρες τα παιδιά τους».

Ο κ. Σταύρος Πολέντας, Πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων μίλησε για ολιγωρία της πολιτείας, επισημαίνοντας ότι υπήρχε σχεδιασμός για παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο τμήμα του οδικού δικτύου που όμως δεν υλοποιήθηκε.

Καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης βρέθηκαν στο σημείο μαζί με τον Πρύτανη του Ιδρύματος κ. Βασίλη Διγαλάκη ο οποίος επανέλαβε την πρόταση του για δημιουργία κόμβου. «Χρειάζονται πεζοδρόμια, διαβάσεις, σήμανση. Εμείς ως Πολυτεχνείο από το 2014 έχουμε προτείνει τη λύση του κόμβου προκειμένου να διοχετεύεται σωστά η κυκλοφορία και στο Πολυτεχνείο και μελλοντικά στο Κολυμβητήριο. Παράλληλα θα αναγκαστούν οι οδηγοί να ανακόπτουν ταχύτητα γιατί εκτός από τις υποδομές, το μεγάλο πρόβλημα είναι η παιδεία που δυστυχώς στη χώρα μας λείπει» επεσήμανε ο κ. Διγαλάκης.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια