Ειδήσεις

Ζέστη και ενισχυμένοι νοτιάδες στην Κρήτη

Πόσο θα διατηρηθούν οι νοτιάδες στην Κρήτη, που θα προκαλέσουν περιορισμένα προβλήματα από την πρόσκαιρη ενίσχυσή τους κατά τόπους.

Ζέστη και ενισχυμένοι άνεμοι οι οποίοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Κρήτη. Οι νοτιάδες που θα επικρατήσουν σήμερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα, θα προκαλέσουν περιορισμένα προβλήματα από την πρόσκαιρη ενίσχυσή τους κατά τόπους.

Ωστόσο σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα, οι καλές καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων αναμένεται, μετά τις μεσημβρινές ώρες, να αρχίσει μία πρόσκαιρη ενίσχυση των Νοτίων ανέμων με εντάσεις που θα φθάσουν τα 5 έως και 6 Μποφώρ σε βόρειες περιοχές της Κρήτης.

Περιοχές που αναμένεται να επηρεασθούν περισσότερο είναι: Δυτικά των Χανίων, ανατολικός Αποκόρωνας, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Αγ. Νικόλαος. Επειδή οι άνεμοι αυτοί θα διατηρηθούν ενισχυμένοι και τις βραδινές - νυκτερινές ώρες χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε εστίες φωτιάς.

Η θερμοκρασία για σήμερα Δευτέρα θα σημειώσει τις υψηλότερες τιμές της, με τη μέγιστη να φθάνει σε πολλές περιοχές έως και τους 34°C. Αν και πραγματοποιείται μία μικρή μεταφορά σκόνης, δε φαίνεται να σημειώνει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, ενώ από αύριο Τρίτη με την ενίσχυση του Δυτικού ρεύματος θα καθαρίσει και πάλι η ατμόσφαιρα.

Από αύριο Τρίτη αναμένεται στροφή των ανέμων από Δυτικές διευθύνσεις, με την ένταση τους κατά τόπους να φθάνει και πάλι τα 5 έως και 6 Μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει με τη μέγιστη τιμή της να κυμαίνεται γύρω από τους 30°C.

Από την Τετάρτη αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των Δυτικών ανέμων ενώ και η θερμοκρασία υποχωρεί λίγο ακόμη με τις ελάχιστες τιμές να επανέρχονται σε φθινοπωρινά επίπεδα και τις μέγιστες να είναι κάτω από τους 30°C.

Αναλυτικά η πρόγνωση για κάθε νομό από το meteocrete.gr

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ, πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως και 4 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΒΙΑΝΝΟΣ

Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΣΦΑΚΙΑ

Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν Ν πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ, πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως και 4 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΩΓΕΙΑ

Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 24 έως 35°c, στα νότια από 25 έως 36°c ενώ στα ορεινά από 19 έως 32°c. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης.

ΣΗΤΕΙΑ

Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν Β πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν ΝΝΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ένα εκρηκτικό καιρικό κοκτέιλ θα επικρατήσει τη Δευτέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Απότομη ζέστη σε συνδυασμό με αυξημένες τιμές της σχετικής υγρασίας στα ανατολικά και νότια, ισχυροί νοτιάδες που θα αγγίζουν έως και τα 8 μποφόρ στο Ιόνιο αλλά και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές της κεντροδυτικής Ελλάδας, ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στα βορειοδυτικά αλλά και αλματώδης άνοδος του υδραργύρου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο, μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, σε περιοχές του κεντρικού και βόρειου Ιονίου, στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Βορειοδυτική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία μέχρι και το ύψος της Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας σε ότι αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, θα εκδηλωθούν πολύ ισχυρές καταιγίδες σε συνδυασμό με απότομη ενίσχυση των ανέμων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων. Βέβαια, προς το βράδυ θα βρέξει τοπικά και σε περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, της Κεντρικής Στερεάς αλλά και της υπόλοιπης Θεσσαλίας, χωρίς ωστόσο τα φαινόμενα εκεί να προβληματίσουν.


Σκόνη, θολούρα και υγρασία

Η αίσθηση της δυσφορίας θα είναι ανεβασμένη σε αρκετές περιοχές της χώρας, λόγω των αυξημένων τιμών της σχετικής υγρασίας σε συνδυασμό με τις αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις σκόνης που θα αιωρούνται πάνω από τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Εκτόξευση του υδράργυρου

Οι μέγιστες θερμοκρασίες (σε τοπικό επίπεδο) που θα σημειωθούν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας ανά διαμέρισμα, θα είναι οι εξής ακόλουθες (από βορρά προς νότο).

- Θράκη: 34°C (36°C στα βόρεια του ν. Έβρου)

- Ανατολική Μακεδονία: 32-33°C

- Κεντρική Μακεδονία: 34°C

- Δυτική Μακεδονία: 33°C

- Επτάνησα: 28°C

- Θεσσαλία: 36-37°C

- Δυτική Στερεά: 36°C

- Κεντρική Στερεά: 36°C

- Ανατολική Στερεά - Εύβοια: 35-36°C

- Αττική: 32-33°C

- Σποράδες: 31°C

- Δυτική Πελοπόννησος: 36°C

- Ανατολική Πελοπόννησος: 35-36°C

- Νησιά Ανατολικού Αιγαίου: 34°C

- Κυκλάδες: 32-33°C

- Δωδεκάνησα: 34-35°C (37°C στα ανατολικά της Ρόδου).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια