default-image

Αγωνία για τους Κρήτες στη Φλόριντα, λόγω της φονικής «Ίρμα»

Κρήτη
Αγωνία για τους Κρήτες στη Φλόριντα, λόγω της φονικής «Ίρμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικό τους "Γολγοθά" περνούν οι Έλληνες, ανάμεσά τους και πολλοί Κρητικοί που ζουν στην Αμερική, και δη στην ευρύτερη περιοχή της Φλόριντα, καθώς τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται σε καθεστώς τρόμου λόγω του φονικού περάσματος του τυφώνα "Ίρμα".

Στη Φλόριντα υπάρχει μεγάλη κρητική παροικία. Οι Κρητικοί περνούν και αυτοί δύσκολες ώρες, αντιμετωπίζοντας ωστόσο την πρωτόγνωρη κατάσταση με ψυχραιμία. Και κυρίως με αίσθημα αλληλεγγύης.

Πως ήταν η κατάσταση το πρωί της Δευτέρας;

Σύμφωνα με μόνιμο κάτοικο της Φλόριντα, το πρωί της Δευτέρας η κατάσταση στη Φλόριντα, λόγω του τυφώνα «Ίρμα» παράμενε ανησυχητική, όπως ο ίδιος δήλωσε:

«Ο καιρός εδώ είναι χάλια, έχουμε πάρα πολύ αέρα και πολύ βροχή.

Είναι πολύ επικίνδυνα. Ξύλα, λαμαρίνες και πολλά σκουπίδια είναι στον αέρα και γίνονται σα σφαίρες.

Πολλά σπίτια χάνουν τις σκεπές τους»

Ο αντιπρόεδρος της αδελφότητας Κρητών της Φλόριντα, κ. Ιάκωβος Μπούτζουκας, ανάρτησε μια χαρακτηριστική φωτογραφία, σε μια προσπάθεια εφησυχασμού των ανθρώπων εδώ στο νησί μας και γενικότερα στη χώρα μας, που έχουν συγγενείς και φίλους στη συγκεκριμένη πολιτεία. Ο ίδιος μίλησε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV", στέλνοντας μηνύματα ψυχραιμίας και αλληλεγγύης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ "ΙΡΜΑ"

«Είμαστε στο σπίτι μας αυτή τη στιγμή. Έχουμε ένα χωριό εδώ με πολλούς Έλληνες. Περιμένουμε να περάσει ο τυφώνας λίγο ανατολικά από εμάς. Όσοι μένουν πιο χαμηλά, πάνω στη θάλασσα, έχουν πάρει οδηγίες να τα μαζέψουν και να φύγουν από τα σπίτια τους. Εμείς είμαστε σε μια απόσταση κοντά στα 4 χιλιόμετρα από τη θάλασσα και με υψόμετρο 10 μέτρα από αυτήν. Έχω μιλήσει με άλλους Κρητικούς που είναι στο Μαϊάμι. Μιλήσαμε πριν από μία ώρα. Έχει πολύ αέρα, πολλή βροχή. Με τέτοιο καιρό, με τόσο αέρα που σηκώνει τα πάντα, υπάρχει κίνδυνος να περάσει ο αέρας μέσα στο σπίτι. Για αυτό και εμείς, και πολλοί άλλοι, κάναμε τη μέριμνά μας. Καλύψαμε τα παράθυρα με λαμαρίνες.

Ήρθε όλη η οικογένεια - οι γονείς, τα αδέρφια μου. Νομίζω πως δε θα έχουμε πρόβλημα, αν και έχουμε καταρτίσει και εναλλακτικό σχέδιο για το πού θα πάμε για να είμαστε ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα για τις δύσκολες ώρες που περνούν, δείχνοντας όμως ψυχραιμία, οι Κρητικοί που μένουν στη Φλόριντα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΙΡΜΑ "ΡΟΥΦΗΞΕ" ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (VIDEO)

Αποκαλυπτικός ως προς την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και με ξεχωριστά μηνύματα του αισθήματος αλληλεγγύης που συνοδεύει την κρητική παροικία στη Φλόριντα τα δύσκολα αυτά 24ωρα, εμφανίστηκε επίσης μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "KRHTH TV" ο Νίκος Βοτζάκης, με καταγωγή από τα Σφακιά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΙΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ

«Γνωρίζαμε ότι πλησιάζει ο τυφώνας. Γνωρίζαμε για τις τεράστιες ζημιές που έκανε στην Καραϊβική. Τα σπίτια μας εδώ είναι φτιαγμένα ειδικά για προστασία από κυκλώνες. Εμείς που μένουμε σε υψόμετρο θωρακίσαμε τα παράθυρα. Στόχος είναι να μην πέσει κάποιο δέντρο και μπει ο αέρας μέσα στο σπίτι, γιατί θα το σηκώσει. Προσοχή όμως... Όσοι μένουν σε παραλιακό μέρος πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν», περιέγραψε ο κ. Βοτζάκης και ανέφερε ακόμα:

«Έχουμε λάβει τα μέτρα μας... Αλλά βοηθά το κράτος πολύ. Ο δήμαρχος μάς είπε να φύγουμε. "Τα σπίτια σας μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε, τις ζωές σας δεν μπορούμε να σας τις δώσουμε πίσω", ήταν τα λόγια του. Ο τυφώνας θα είναι για μερικές ώρες. Όμως υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς ρεύμα για ημέρες, ακόμα και για δύο εβδομάδες. Οπότε πρέπει ο κόσμος να κάνει προμήθειες, ξηρή τροφή για πολλές ημέρες. Να προμηθευτεί με υγραέριο για να διαβιώσει, αν τυχόν δεν έχει ρεύμα.

Μιλάμε οι Κρητικοί μεταξύ μας. Υπάρχει διαρκής επικοινωνία. Όποιος χρειαστεί βοήθεια, επειδή μένω σε πιο ψηλό μέρος, έχω ειδοποιήσει ότι μπορεί να έρθει σε μένα. Γενικώς υπάρχει αίσθημα αλληλοβοήθειας και αυτό είναι πολύ σημαντικό»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης, Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News