Ειδήσεις

Σύγχρονο ερευνητικό κέντρο αναβιώνει στη Σχολή Ασωμάτων

Με το Ρέθυμνο να φιγουράρει διαχρονικά στους πιο έντονα ανεπτυγμένους νομούς της Ελλάδας διαχρονικά, είναι επιτακτική η ανάγκη αναβίωσης της σχολής Ασωμάτων.

Με το Ρέθυμνο να φιγουράρει διαχρονικά στους πιο έντονα ανεπτυγμένους νομούς της Ελλάδας διαχρονικά, είναι επιτακτική η ανάγκη αναβίωσης της σχολής Ασωμάτων ως ένα σύγχρονο ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο για τη διάσωση των ντόπιων φυλών και του περιβάλλοντος.

Εδώ και χρόνια βρίσκεται στην αναμονή η παραχώρηση της έκτασης 800 στρεμμάτων από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια Κρήτης, με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή να αισιοδοξεί για θετικές εξελίξεις μέσα στο έτος.

Να αναστηθεί η σχολή Ασωμάτων με όρους του 21ου αιώνα επιθυμεί η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή με την οικονομετεχνική μελέτη σκοπιμότητας εξ ολοκλήρου χρηματοδοτημένη από την περιφέρεια Κρήτης να προβλέπει μεταξύ άλλων:

Συστήματα εφαρμογής περιτροπικής βόσκησης για την ευζωία του κοπαδιού, συγκαλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών με ελάχιστη χρήση λιπασμάτων, κομποστοποίηση κοπριάς και χρήση ως εδαφοβελτιωτικό, ορθολογική αξιοποίηση των υδάτων, διασύνδεση της αιγοπροβατοτροφίας και των προϊόντων της με τον τουρισμό και τον αγροτουρισμό.

Παράλληλα θα επιδιωχθεί νέα τεχνολογία στη σήμανση των ζώων και γενετική αξιολόγησή τους, ορθολογική διατροφή αιγοπροβάτων, νέες τεχνολογίες στο άρμεγμα των τοπικών φυλών των προβάτων και μελέτη διαχείρισης και μεταποίησης των οργανικών λυμάτων της μονάδας.

Δασαρχείο, αρχαιολογική υπηρεσία, πολεοδομία και ΔΑΟΚ Ρεθύμνου έχουν γνωμοδοτήσει θετικά, ανάλογα αναμένεται να πράξει και η ΠΕΧΩ στο Ηράκλειο κι έπειτα αναμένεται η παραχώρηση έκτασης 800 στρεμμάτων από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια Κρήτης για προγραμματική σύμβαση με  το δήμο Αμαρίου και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και έναρξη λειτουργίας του ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου στη σχολή Ασωμάτων.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια