Ειδήσεις

Πατέντα Κρητών «πολεμά» το σκαθάρι που τρώει φοίνικες - vid

Πατέντα για την πρόληψη των προσβολών στους φοίνικες από το σκαθάρι δημιούργησαν επιστήμονες από το Ηράκλειο, με τις πρωτότυπες συσκευές να έχουν ήδη σταλεί στη Γαλλία.

Πατέντα για την πρόληψη των προσβολών στους φοίνικες από το σκαθάρι δημιούργησαν επιστήμονες από το Ηράκλειο, με τις πρωτότυπες συσκευές να έχουν ήδη σταλεί στη Γαλλία.

Πρόκειται για μια συσκευή η οποία διοχετεύει ρεύμα μέσω ενός μικρού φωτοβολταϊκού με στόχο τον εντοπισμό και τη θανάτωση του σκαθαριού, το οποίο προκαλεί μεγάλη καταστροφή στους φοίνικες.

Η διάθεση της συσκευής στη Γαλλία δεν είναι τυχαία καθώς όπως είναι γνωστό, η νότια Γαλλία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το σκαθάρι.

Η καινοτόμος συσκευή κατασκευάστηκε σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, ενώ οι έρευνες για την οικολογική αυτή προσέγγιση ξεκίνησαν πριν από 7 χρόνια από τους επιστήμονες.

Αυτή είναι η συσκευή η οποία εξαφανίζει το σκαθάρι το οποίο καταστρέφει τους φοίνικες.

Η καινοτόμος αυτή ιδέα ανήκει στην τεχνολόγο γεωπόνο Παναγιώτα Ψειροφωνιά η οποία συνεργάστηκε με τον Ευρικλή Φιτσάκη για την υλοποίηση αυτής της συσκευής η οποία θα διατεθεί σύντομα στη Γαλλία από Γαλλική εταιρεία.

Πρόκειται για μια πατέντα η οποία έρχεται να προστατέψει τα φοινικοειδή από το σκαθάρι και τη στιγμή που αφήνει τα αυγά του στον φοίνικα.

Η συσκευή αυτή η οποία αποτελείται από φωτοβολταϊκό πάνελ θα διοχετεύει ρεύμα μόλις εντοπίσει το σκαθάρι, το οποίο θα το διαπεράσει και θα το θανατώσει ή θα του προκαλέσει σημαντική ζημιά.

Οι προσπάθειες ανάπτυξης της συσκευής ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, με τη συσκευή να έχει αναπαραχθεί σε 4 πρωτότυπα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια