default-image

Εμφανίστηκαν ξανά τα πανέμορφα κρινάκια της θαλάσσας /photos

Χανιά
Εμφανίστηκαν ξανά τα πανέμορφα κρινάκια της θαλάσσας /photos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιμένει να ανθίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι γνωστό από αρχαίες εικονογραφήσεις στην Κνωσό και την Σαντορίνη.

«Κρινάκι της Παναγίας» ή «Κρινάκι της Άμμου» ή «Κρινάκι της Θάλασσας» ή «Θαλάσσιος Ασφόδελος» ή «Θαλασσόκρινο» είναι μερικές από τις ονομασίες του είδους Pancratium maritimum, του φυτού που επιμένει εδώ και χιλιάδες χρόνια να φυτρώνει στην καυτή και άνυδρη άμμο του καλοκαιριού και να χαρίζει το σπάνιο άρωμά του σε όσους το παρατηρούν!

To "Παγκράτιο το παράλιο" ή άλλιως "Κρίνος της θάλασσας" έκανε ξανά την εμφάνιση του στην παραλία του Γραμμένου στην Κουντούρα Χανίων, "μαγεύοντας" τους επισκέπτες και τους λουόμενους.

Το θαλασσόκρινο «εκμεταλλεύεται» τα μελτέμια του καλοκαιριού και ξεκινάει να ανθίζει στα μέσα του Ιουλίου, υπό την επίδραση των κυμάτων της θάλασσας και του αέρα που στέλνει σταγονίδια θαλασσινού νερού πάνω στα άνθη.

Στο τέλος του Αυγούστου φτάνει στο υψηλότερο σημείο άνθισης και το άρωμα γίνεται έντονο. Στα μέσα του Σεπτεμβρίου, μαζί με τα μελτέμια λήγει και η περίοδος ανθοφορίας του.

Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amaryllidaceae), είναι αυτοφυές φυτό και συναντάται σε αμμουδερές παραλίες όπου βρίσκονται θαμμένοι οι βολβοί του.Tα δε άνθη του (τα κρίνα), που εμφανίζονται μέσα από την καυτή άμμο, έχουν έξι πέταλα και διαμορφώνουν ένα στέμμα όπως οι ασφόδελοι, εξ'ού και η ονομασία του «θαλάσσιος ασφόδελος»!

Και μπορεί το κρινάκι να άντεξε χιλιάδες χρόνια, ανταπεξερχόμενο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, δυστυχώς όμως πλέον κινδυνεύει από την ανθρώπινη επέμβαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News