default-image

Ο κυκλώνας Ίρμα χτυπάει την Κούβα - αφήνουν τα σπίτια τους

Κόσμος
Ο κυκλώνας Ίρμα χτυπάει την Κούβα - αφήνουν τα σπίτια τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιρμα ενισχύθηκε και πάλι τις τελευταίες ώρες, φτάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας, ανακοίνωσε το αρμόδιο εθνικό κέντρο των ΗΠΑ (NHC). Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), πλήττει την Κούβα, ενώ οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 260 χλμ. την ώρα.

 Το φαινόμενο μετακινείται κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του NHC. Ηδη, ο τυφώνας Ιρμα έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 20 ανθρώπων, στο σαρωτικό πέρασμά του από την Καραϊβική. Η Ιρμα αναμένεται  να πλήξει την Φλόριντα το πρωί της Κυριακής ενώ θα ακολουθήσει και νέος τυφώνας ο Χοσέ.

Στην Κούβα, αρκετές πόλεις έμειναν χωρίς ρεύμα και οι επικοινωνίες έγιναν πολύ δύσκολες. Υπάρχει ανησυχία για επικίνδυνες πλημμύρες, σε πολλές κατοικημένες περιοχές. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να ασφαλίσουν τα σπίτια τους τις προηγούμενες ώρες, ενώ περίπου 50.000 τουρίστες εγκαταλείπουν την Κούβα και τα θέρετρα της βόρειας ακτής αδειάζουν.

Πανικός στη Φλόριντα

Στη Φλόριντα, 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι- που αντιστοιχούν στο 25% του πληθυσμού της πολιτείας- ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς πλησιάζει ο τυφώνας. Ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών προειδοποίησε ότι η Ιρμα θα μπορούσε να καταστρέψει είτε τη Φλόριντα, είτε τις γειτονικές πολιτείες. Τόνισε ακόμη ότι μέρη της Φλόριντα θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς ρεύμα για ημέρες.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ, δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανή εκκένωση, ενώ προειδοποίησε εκείνους που παραμένουν στις απειλούμενες περιοχές. «Τελειώνει ο χρόνος. Αν είστε στη ζώνη εκκένωσης, πρέπει να φύγετε τώρα!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, κάλεσε εκείνους που δεν θα έχουν φύγει ως το μεσημέρι, να είναι έτοιμοι να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο. Ομως, αναφέρει ο Guardian, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταφύγια στο Φλόριντα Κις, του οποίου οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του NHC, ο τυφώνας Ιρμα θα πλήξει το Φλόριντα Κις το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα κινηθεί στη νοτιοδυτική ακτή της πολιτείας το απόγευμα της Κυριακής.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατέκλυσαν τους δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Φλόριντα  στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τον ισχυρό κυκλώνα Ίρμα που έχει ήδη σπείρει την καταστροφή στην Καραϊβική, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς.

Στους δύο αυτοκινητόδρομους, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας, το θέαμα ήταν παρόμοιο: αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, με καγιάκ, καμιά φορά με δοχεία βενζίνης.

Στις λωρίδες που οδηγούν νότια, ελάχιστοι μεμονωμένοι ιδιώτες και αυτοκινητοπομπές του στρατού που προετοιμάζεται για να εφοδιάσει τους κατοίκους με καύσιμα και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, εφόσον χρειαστεί.

Ο κυκλώνας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά εκείνο της Πολιτείας, φτάνει τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και λόγω των ανέμων, που φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, προβλέπεται ότι θα προκαλέσει απότομη και μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Πηγή:thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News