default-image

"Άρωμα” Κρήτης στην επίσκεψη Μακρόν

Κρήτη
"Άρωμα” Κρήτης στην επίσκεψη Μακρόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ηχηρή γαλλική επενδυτική... επιστροφή για μια μεγάλη επένδυση ΒΑΠΕ, που είχε μπει στο... συρτάρι λόγω περιβαλλοντικών αντιδράσεων (και μένει βεβαίως να δούμε με ποια τεχνολογική "συνταγή" επανέρχεται), και ένα ηχηρό γαλλικό "μπάσιμο" για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων επεφύλασσε για το νησί μας η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ως γνωστόν, δεν ήρθε μόνος του στη χώρα μας. Τον συνόδεψαν πολλοί Γάλλοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι κορυφαίων γαλλικών ομίλων, οι οποίοι είχαν συναντήσεις, κεκλεισμένων των θυρών, στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" τόσο με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς, όσο και με θεσμικούς φορείς και εγχώριους επιχειρηματίες.

Οι παραπάνω συναντήσεις, πίσω από κλειστές πόρτες, είναι αυτές που είθισται να βγάζουν ειδήσεις, δρομολογούν ή επισφραγίζουν εξελίξεις. Και αυτό ακριβώς συνέβη και τώρα, με έντονο μάλιστα "άρωμα" Κρήτης.

Το κρητικό ενδιαφέρον, στο πλαίσιο των ελληνο-γαλλικών επαφών που σφράγισαν τη διήμερη επίσκεψη κορυφής του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, ξεδιπλώνεται σε δύο ενεργειακά επενδυτικά μέτωπα: Από τη μια στο χώρο των ΒΑΠΕ, όπου δρομολογείται η επιστροφή των Γάλλων επενδυτών, και από την άλλη στο μέτωπο των υδρογονανθράκων. Οι εκπρόσωποι του κολοσσού της Total, που έχει ήδη σχηματίσει επενδυτική κοινοπραξία με την αμερικανική ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια για τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, διατράνωσαν το έντονο και σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον τους για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κρήτης, δίχως μάλιστα να παραλείψουν να εκφράσουν στον Έλληνα πρωθυπουργό τα παράπονά τους για το γνωστό ελληνικό τέρας της... γραφειοκρατίας!

Ας τα δούμε αναλυτικά. Ενδιαφέρουσες προοπτικές για τη ΔΕΗ, αλλά και εξελίξεις που θα σηκώσουν πολλή συζήτηση εδώ στην Κρήτη επεφύλασσε η συνάντηση με την επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στο περιθώριο της συνάντησης των Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών με τους Εμανουέλ Μακρόν και Αλέξη Τσίπρα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και ο ισχυρός άνδρας της Engie (θυγατρική της Edf) Gerard Mestrallet συζήτησαν εκτενώς τις προοπτικές επενδυτικών συνεργειών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας.

Οι επικεφαλής της ΔΕΗ και της γαλλικής Engie συμφώνησαν να προχωρήσουν οι δύο εταιρείες τις επαφές τους στην προοπτική να συστήσουν ένα joint venture, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο κοινές πρωτοβουλίες στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Οι κ. Παναγιωτάκης και Mestrallet ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον ερχόμενο μήνα, προκειμένου να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα της εξειδίκευσης. Εδώ μάλιστα σε πρώτο κάδρο μπαίνει η Κρήτη! Βλέπετε, υψηλά στη λίστα ιεράρχησης των επενδυτικών συνεργειών βρίσκεται το επενδυτικό εγχείρημα ανάπτυξης αιολικών πάρκων και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας στο νησί μας.

Όχι, δε μιλάμε για μια καινούργια ιδέα, αλλά για ένα παλιότερο επενδυτικό εγχείρημα που δεν περπάτησε, αλλά απ' ό,τι φαίνεται επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

Ο λόγος συγκεκριμένα για την περίφημη επένδυση του υβριδικού σταθμού στο Κράσι, που προωθούσε η γαλλική EDF (θυγατρική της οποίας είναι η Engie). Οι Γάλλοι είχαν επιχειρήσει να υλοποιήσουν τον υβριδικό σταθμό, είχαν πάρει μάλιστα εγκρίσεις και εδώ από την Περιφέρεια Κρήτης και από το ΥΠΕΚΑ, αλλά στην πορεία έκαναν πίσω λόγω και των έντονων αντιδράσεων.

Περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τα όσα συζήτησαν οι επικεφαλής της ΔΕΗ και της γαλλικής Engie δεν έγιναν γνωστές.

Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια τι ακριβώς έχουν κατά νου οι Γάλλοι επενδυτές.

Η πρώτη εκτίμηση Καλογερή

Η λογική λέει, και αυτή είναι και η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει και στις τάξεις της Περιφέρειας, με την υποσημείωση ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση, πως οι Γάλλοι επανέρχονται για τη συγκεκριμένη επένδυση. Άγνωστο όμως παραμένει αν το πλάνο θα είναι το ίδιο ακριβώς ή αν στα σχέδια υπάρχουν τεχνολογικές διαφοροποιήσεις.

Απευθυνθήκαμε για το θέμα στον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Καλογερή, ο οποίος μας ξεκαθάρισε πως δεν έχει κάποια σχετική ενημέρωση και πως το μόνο που μπορεί σε αυτή τη φάση να κάνει είναι μια πρώτη εκτίμηση προσωπική του τι μπορεί να ετοιμάζεται.

«Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση, οπότε οφείλω να είμαι πολύ προσεκτικός και επιφυλακτικός. Με αστερίσκους και επιφυλάξεις, ως πρώτη αίσθηση μπορώ να πω ότι μιλάμε για την ίδια επενδυτική ιδέα που αφορούσε παλιότερα στο υβριδικό στο Κράσι.

Η επένδυση είχε πάρει εγκρίσεις, αλλά δεν προχώρησε, δεδομένου ότι υπήρχαν έντονες αντιδράσεις, περιβαλλοντικές και κοινωνικές.

Πιθανόν οι Γάλλοι, μέσω θυγατρικής εταιρείας, να θέλουν να επανέλθουν, βάζοντας στο "παιχνίδι" και τη ΔΕΗ. Πιθανόν, επίσης, να επανέλθουν με διαφορετικό πλάνο ως προς το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.

Έχω την αίσθηση, αλλά από ανεπίσημες πληροφορίες, πως οι Γάλλοι της EDF έχουν εγκαταλείψει πλέον την τεχνολογική λογική της υδροηλεκτρικής αποθήκευσης ενέργειας με δεξαμενές και έχουν στραφεί προς τη φόρμουλα των μεγάλων συσσωρευτών ενέργειας. Μπαταρίες, δηλαδή.

Όλα αυτά όμως θα πρέπει να τα δούμε. Και φυσικά δεν παραγνωρίζουμε τις αντιδράσεις που υπήρχαν και στις περιοχές που προβλεπόταν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες», ανέφερε ο κ. Καλογερής.

Η αρχική γαλλική επένδυση

Ποιο ήταν το προφίλ της επένδυσης των Γάλλων, που ετοιμάζονται να επανέλθουν, σε σύμπραξη με τη ΔΕΗ; Η επένδυση της EDF αφορούσε στην κατασκευή και λειτουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χωροθετείται στο σύνολο των νομών της Κρήτης, και αποτελείται από τέσσερα αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 90,1 MW, και ένα αντλησιοταμιευτικό-υδροηλεκτρικό σύστημα στη θέση "Κουτράλια - Άνω Λιμνιά", στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, αποτελούμενο από δύο ταμιευτήρες µε υψομετρική διαφορά περί τα 650 μ. μεταξύ τους, εγκατεστημένης ισχύος 100 MW, το οποίο θα αποθηκεύει ως υδραυλική ενέργεια την ισχύ που θα παράγεται από τα αιολικά πάρκα σε ώρες όπου υπάρχει περίσσεια ηλεκτρικής ισχύος στο δίκτυο της νήσου Κρήτης, και θα την αποδίδει στις ώρες όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στο "κάδρο" τα κοιτάσματα της Κρήτης

Την ίδια ώρα, "άρωμα" Κρήτης είχε το ελληνο-γαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" και με φόντο τους υδρογονάνθρακες.

Εδώ τα βλέμματα κέντρισε η παρουσία του ίδιου του προέδρου του γαλλικού κολοσσού Total, Patrick Pouyanne. Παρουσία που δεν πέρασε ασχολίαστη από πολλά χείλη, με το γενικό διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛ.ΠΕ. Γιάννη Γρηγορίου να σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «η εκπροσώπηση της Total σε ανώτατο επίπεδο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, από μόνη της σηματοδοτεί το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που τρέφει ο γαλλικός όμιλος για τη χώρα μας»...

«Η συνεργασία των ΕΛ.ΠΕ. με την Total παρέχει όλα τα εχέγγυα, ώστε οι δύο εταιρείες σε κοινοπραξία να προχωρήσουν την έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα, προσβλέποντας σε θετικά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Γρηγορίου και συνέχισε: «Η έρευνα πετρελαίου και τα προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα στο Ιόνιο πέλαγος και στην Κρήτη έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για τη μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας, τόσο σε επίπεδο εσόδων για το κράτος, τα οποία θα είναι άμεσα από τα μισθώματα και τους φόρους και υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της παραγωγής, όσο και για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων βαριάς βιομηχανίας στη χώρα, που θα υποστηρίζουν την παραγωγή του πετρελαίου».

Ο πρόεδρος της Total δεν κέντρισε απλά το ενδιαφέρον, αλλά έκλεψε και την παράσταση, καθώς εξέφρασε μεν τη στήριξή του προς τη χώρα μας, διατρανώνοντας το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα σε Κρήτη και Ιόνιο, διαμαρτυρήθηκε δε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ελληνική γραφειοκρατία!

Απαντώντας στον εκπρόσωπο της γαλλικής πολυεθνικής, ο κ. Τσίπρας φέρεται αρχικά να μίλησε για τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο και το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αποσαφηνίσει πως κανείς δε θα του επιβάλλει τι θα κάνει και πως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.

«Δεν έχουμε μόνο γραφειοκρατία, έχουμε και οξύθυμους γείτονες», φέρεται να προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται προσοχή».

«Υπήρξαν γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα προχωρήσουμε», παραδέχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News