Ειδήσεις

Τι επιτρέπεται στα κυλικεία & ποια προϊόντα «εξαφανίζονται»

Μεγάλους περιορισμούς στα προϊόντα βάζει το υπουργείο Υγείας .Τι θα επιτρέπεται να πωλείται σε παιδιά, τέλος τα αναψυκτικά...

Μεγάλους περιορισμούς στα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται από τα σχολικά κυλικεία βάζει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο ανάπτυξης μιας Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής και με βάση υγειονομική διάταξη. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η προστασία και η προαγωγή της υγείας του ευαίσθητου μαθητικού πληθυσμού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος, που συμβάλλει στις ορθές διατροφικές επιλογές των μαθητών.

Την κίνηση αυτή πρέπει να πούμε ότι βρίσκουν αρκετά σωστή οι γονείς, που καθημερινά είχαν μεγάλες ανησυχίες για το τι μπορεί να καταναλώνουν τα παιδιά τους τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο. Όπως μάλιστα είπαν στο ρεπορτάζ, ήταν κάτι που έπρεπε εδώ και καιρό να είχε γίνει, ώστε να μπει μια τάξη στα προϊόντα που προσφέρονται στα παιδιά από τα κυλικεία, προκειμένου να πάψουν να τρέφονται με ακατάλληλες και παχυντικές τροφές. Και εκείνοι από την πλευρά τους να μην αναγκάζονται είτε να τους ετοιμάζουν ταπεράκια, είτε να μην τους δίνουν χαρτζιλίκι - όχι μόνο λόγω κρίσης - στην προσπάθειά τους να τα εμποδίσουν να αγοράζουν ακατάλληλες τροφές.

«Τώρα θα ξέρουμε τι τρώει το παιδί μας. Τουλάχιστον έτσι θα είμαστε πιο σίγουροι», λένε οι γονείς. Ωστόσο, αυτό που ζητούν είναι να γίνονται συχνά υγειονομικοί έλεγχοι στα κυλικεία, ώστε να υπάρχει επίβλεψη και να μην παρεκκλίνουν από τις επιτρεπτές τροφές που πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά.

Συγκεκριμένα, από τα σχολικά κυλικεία θα διατίθενται:

* Φρούτα-λαχανικά: Φρέσκα φρούτα ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, μπανάνες, σταφύλια, βερίκοκα, ροδάκινα κ.λπ.), καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα. Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κ.λπ.), χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50 γρ. Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών, που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων-καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζαχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων-καντινών από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζαχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων-καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξιδιού ή λεμονιού. Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 330ml.

* Υγρά τρόφιμα: Εμφιαλωμένο νερό. Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο και τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών. Καφές θα διατίθεται μόνο για το προσωπικό, ενώ δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

* Γαλακτοκομικά: Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά). Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max 1,8%), σε συσκευασία έως 250ml. Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα έως 200 γρ. Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων ανάλογων ροφημάτων, καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους. Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα και μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

* Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα: Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, ή λευκό. Κριτσίνια ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ. Φρυγανιές ολικής άλεσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες, ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ. Κράκερς ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ. Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τρανς λιπαρά έως 0,1% και νάτριο έως 0,5%.

* Διάφορα αρτοσκευάσματα: Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60 γρ. Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60 γρ. Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40 γρ., η οποία να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τρανς λιπαρά έως 0,1% και νάτριο έως 0,5%. Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμάρια) και με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

* Σάντουιτς: Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν και αυτά βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών.

* Γλυκίσματα: Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150 γρ. (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%). Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ. Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50 γρ. Μέλι σε ατομική μερίδα. Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30 γρ. Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

* Ξηροί καρποί: Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών, χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

Τι λένε οι γονείς

«Θέλουμε να ξέρουμε τι τρώνε τα παιδιά μας από τα κυλικεία. Έπρεπε να μπει ένα φρένο καιρό τώρα» αναφέρει η Μαρία Αστρινάκη. Όπως σημειώνει η  Κάλλια Πεπονάκη «αγωνιούμε και ανησυχούμε για τις τροφές που αγοράζουν τα παιδιά μας όταν είναι στο σχολείο. Τουλάχιστον τώρα θα είμαστε πιο ήσυχοι».

«Είναι καλή απόφαση, αρκεί όμως να εφαρμοστεί απ' όλα τα κυλικεία και να μην κάνουν οι ιδιοκτήτες τα δικά τους. Γι' αυτό ζητάμε να γίνονται έλεγχοι» τονίζει από την πελυρά της η Αργυρώ Μαγγανάρη. «Τα παιδιά πρέπει να τρέφονται υγιεινά. Δεν μπορούμε να τα παρακολουθούμε όταν είναι στο σχολείο. Τουλάχιστον έτσι θα είμαστε πιο σίγουροι» λέει η Ελένη Μαθιουδάκη .«Αναγκαζόμουν είτε να ετοιμάζω ταπεράκια στο παιδί μου, είτε να μην του δίνω λεφτά, για να μην αγοράζει ακατάλληλες τροφές. Τώρα θα ξέρω τι τρώει το παιδί μου» λέει η Σοφία Βολανάκη .

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια