default-image

Η Ελληνική Αστυνομία «γεννήθηκε» το 1984

Η Ελληνική Αστυνομία «γεννήθηκε» το 1984

Σαν σήμερα, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1984, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων ενοποιούνται και δημιουργείται η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).

Όμως και άλλα σημαντικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν σαν σήμερα, πριν χρόνια, κάποια σημαντικά και κάποια άλλα ασήμαντα.

Τα 95α γενέθλια του Μανόλη Γλέζου

Τα 95 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Μανόλης Γλέζος. Ο γνωστός πολιτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922. Αποτελεί εμβληματική μορφή της Αριστεράς στην Ελλάδα και έγινε διάσημος - κυρίως - για το θρυλικό επίτευγμα που κατάφερε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής μαζί με το σύντροφό του, Απόστολο Σάντα: Το βράδυ της 30ής προς 31η Μαΐου του 1941, οι δύο νεαροί - τότε - ξεκρέμασαν τη σημαία με τη σβάστικα που είχαν υψώσει οι ναζί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, προκαλώντας εκνευρισμό στις κατοχικές δυνάμεις και ρίγη ανάτασης στους Αθηναίους.

Για την πράξη τους αυτή, οι Γλέζος και Σάντας καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο. Τα επόμενα χρόνια, ο Γλέζος καταδικάστηκε άλλες δύο φορές σε θάνατο (1948 και 1949) από το ελληνικό κράτος, ωστόσο η εν λόγω ποινή δεν εκτελέστηκε έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις που ξέσπασαν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Καθ' όλη τη διάρκεια του βίου του, πέρασε συνολικά 16 χρόνια σε φυλακή και εξορία, ενώ εκλέχτηκε δις βουλευτής με την ΕΔΑ (1951 και 1961) όντας και τις δύο φορές φυλακισμένος... Το 1968 καυτηρίασε τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, αποκόπτοντας οριστικά τους πολιτικούς του δεσμούς με το ΚΚΕ.

Το 2012 εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με το ίδιο κόμμα εξελέγη ευρωβουλευτής το Μάιο του 2014. Από τα έδρανα της Ευρωβουλής έκανε άλλωστε γνωστό το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων στην Ελλάδα, ωστόσο τους τελευταίους μήνες απομακρύνθηκε συνειδητά από το ΣΥΡΙΖΑ - ζητώντας μάλιστα συγνώμη από τους ψηφοφόρους του - λόγω της στροφής 180 μοιρών της ηγεσίας του μετά το περίφημο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

Η μήνυση εναντίον των πραξικοπηματιών

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1974 ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος υποβάλλει μήνυση κατά των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου, παρέχοντας έτσι τη νομική αφορμή για την ποινική δίωξη των πρωτεργατών της χούντας.

41 χρόνια από το θάνατο του Μάο Τσε Τουνγκ

Εξάλλου, σήμερα, συμπληρώνονται 41 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, ο Μάο Τσε Τουνγκ. Υπήρξε ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949 και παρέμεινε ο ηγέτης της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη, μέχρι το θάνατό του, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1976. Ο Μάο θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πιο σπουδαίους κομμουνιστές ηγέτες του παγκόσμιου κινήματος με τεράστια πολιτική επιρροή σε όλη την υφήλιο.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News