Ειδήσεις

Νέα «καρφιά» προς τη Λότζια από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Σκηνικό αδιέξοδου διαμορφώνεται στο θέμα της ονομασίας κεντρικού δρόμου του Ηρακλείου σε οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σκηνικό αδιέξοδου, παρά την τηλεφωνική επικοινωνία που επεδίωξε ο Γρηγόρης Πασπάτη με τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου, διαμορφώνεται στο θέμα της ονομασίας κεντρικού δρόμου του Ηρακλείου σε οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με την έντονα ενοχλημένη από τους χειρισμούς της Λότζιας ΝΟΔΕ Ηρακλείου να επιμένει στην πρότασή της για την παραλιακή λεωφόρο και την πλευρά του Δήμου να εμμένει στην τακτική των καθυστερήσεων, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση-αίσθηση που υπάρχει εξαρχής, πως η ονοματοδοσία προς τιμήν του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού αποτελεί γόρδιο δεσμό για τη δημοτική Αρχή, που μοιάζει διστακτική, φοβική στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και έχει περιοριστεί σε διαρροές προθέσεων, βγάζοντας μπροστά τα δημοτικά διαμερίσματα...

Εδώ βεβαίως υπάρχουν πολύπλευρες διαστάσεις, αφού υπάρχουν και εσωτερικά θέματα εντός της πλειοψηφούσας παράταξης, με αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη να μοιάζουν να προσπαθούν να ισορροπήσουν σε δύο βάρκες, ως δημοτικά δηλαδή στελέχη και ως κομματικά "γαλάζια" στελέχη.

Διόλου τυχαίες, άλλωστε, οι ηχηρές απουσίες "γαλάζιων" της Λότζιας κατά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, όπου είχαμε ένα ηχηρό «όχι» απέναντι στα εναλλακτικά σενάρια ονοματοδοσίας, όπως η περίπτωση της οδού Λακωνίας και ένα ξεκάθαρο εκ νέου αίτημα ονομασίας τμήματος της παραλιακής λεωφόρου με το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το σίγουρο είναι ότι στη ΝΟΔΕ Ηρακλείου έχουν ενοχληθεί έως κουραστεί από την αναβλητικότητα και τους τακτικισμούς της Λότζιας, που επιμένει να θολώνει τα νερά, βγάζοντας στη φόρα μέσω διαρροών σενάρια ονοματοδοσίας, όπως αρχικά τη μικρή Κνωσού και εν συνεχεία την οδό Λακωνίας. Την ενόχληση φανερώνει, άλλωστε, το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά τις βραδινές ανακοινώσεις της Τετάρτης, η ΝΟΔΕ επανήλθε χθες το πρωί με νέα ανακοίνωση.

Μέσω της τελευταίας, χθεσινής ανακοίνωσής της και με ευθείες... αιχμές προς το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό για αργά αντανακλαστικά, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου θέτει προ των ευθυνών της πολιτικά τη Λότζια, καλώντας τη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδώσει τη δέουσα, όπως σκιαγραφεί, πολιτική τιμή στην προσωπικότητα του πρώην πρωθυπουργού.

Ποια είναι η δέουσα τιμή; Μα, πολύ απλά, όπως ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο η ΝΟΔΕ, να προχωρήσει η ονοματοδοσία που εξαρχής έχει προτείνει. Δηλαδή να πάρει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το κομμάτι της παραλιακής λεωφόρου από το ύψος της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέχρι το Παγκρήτιο.

«Η ονοματοθεσία είναι μια διαδικασία άκρως τιμητική και αποτελεί φόρο τιμής και ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς για το τιμώμενο πρόσωπο. Ειδικότερα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή στην περίπτωση του μεγάλου Κρητικού πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως πολιτικών προσεγγίσεων και ιδεοληψιών.

Αρκετοί Δήμοι σε όλη τη χώρα πήραν από μόνοι τους πρωτοβουλία να τιμήσουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και τους ευχαριστούμε. Όπως για παράδειγμα έγινε στο νομό μας με το Δήμο Μαλεβιζίου και το δήμαρχο κ. Μαμουλάκη και τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γαζίου κ. Κοτσιφό.

Με ευαισθησία και ένδειξη σεβασμού προς τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υποβάλαμε το αίτημά μας στις 14 Ιουνίου 2017 προς το Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να υπάρξει ονοματοθεσία μιας κεντρικής οδού του Δήμου Ηρακλείου σε οδό "Κωνσταντίνου Μητσοτάκη".

Θεωρούμε ότι ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός λειτούργησε απολύτως θεσμικά και είχαμε μια ικανοποιητική συνεργασία σχετικά με το θέμα, αν και με αργά πολιτικά αντανακλαστικά», είναι οι χαρακτηριστικές αναφορές στη χθεσινή ανακοίνωση της ΝΟΔΕ.

Παράλληλα, δε λείπει και μια αποκάλυψη μέσα από την τελευταία ανακοίνωση της ΝΟΔΕ. Αποκαλύπτεται ότι σε συνάντηση που είχε γίνει μεταξύ εκπροσώπων της ΝΟΔΕ και του δημάρχου Ηρακλείου, ο κ. Λαμπρινός είχε ανακοινώσει τότε την απόφαση του Δήμου να δοθεί το όνομα του πρώην πρωθυπουργού σε τμήμα της λεωφόρου Κνωσού.

Η αποκάλυψη "αδειάζει" τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και πρωτοκλασάτο στέλεχος της Ν.Δ. Γρηγόρη Πασπάτη, ο οποίος τις προάλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αναφέρει πως δεν υπάρχει πρόταση του Δήμου και το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι κάποιες σκέψεις και προτάσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων!

«Με αρκετή καθυστέρηση, την 27η Ιουλίου 2017 κλήθηκαν από το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό και συμμετείχαν σε συνάντηση εκπρόσωποι της ΝΟΔΕ, όπου ανακοίνωσε την απόφαση του Δήμου για ονοματοθεσία τμήματος της λεωφόρου Κνωσού.

Εκφράσαμε εξαρχής τις ενστάσεις μας γι' αυτή την απόφαση. Την άποψή μας, άλλωστε, μοιράζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και πολλοί Ηρακλειώτες, όπως διαπιστώσαμε στη συνέχεια», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΝΟΔΕ, η οποία ξεκαθαρίζει, απευθυνόμενη προς τη δημοτική Αρχή:

«Σήμερα επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, την οποία εξαρχής καταθέσαμε και η οποία ασφαλώς δεν έχει καμία δεσμευτικότητα για το Δήμο: την ονοματοθεσία της λεγόμενης βορειοδυτικής περιμετρικής λεωφόρου (της παραλιακής, από το ύψος της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έως και το Παγκρήτιο Στάδιο).

Παραμένουμε στη διάθεση της δημοτικής αρχής, και είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε τυχόν άλλη πρόταση έχουν να καταθέσουν».

Τηλεφώνημα Πασπάτη

Με τον τρόπο που κλείνει η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ είναι φανερή η διάθεση της Οργάνωσης να ξεκαθαρίσει στη Λότζια πως δε θα ανεχτεί άλλα παιχνίδια ή τακτικισμούς, αλλά συνάμα να διαμηνύσει πως δεν κλείνει, ίσα-ίσα δηλαδή, το δίαυλο επικοινωνίας. Το μήνυμα φαίνεται πως έφτασε και κατανοήθηκε από την πλευρά του Δήμου.

Αυτό προκύπτει από την κίνηση του Γρηγόρη Πασπάτη να επικοινωνήσει - σύμφωνα με πληροφορίες - χθες με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καλλέργο Βουλγαράκη, εκφράζοντάς του κατανόηση και δεκτικότητα για την ανακοίνωση της ΝΟΔΕ, την οποία χαιρέτισε μάλιστα ως καλοδεχούμενη ανακοίνωση, και ενημερώνοντάς τον για τη διάθεση του δημάρχου να υπάρξει συνάντηση και νέες συζητήσεις...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια