default-image

Κρήτη: Επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογο

Κρήτη
Κρήτη: Επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προκάλεσε η επιβεβαίωση κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογο ,από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Το περιστατικό είχε γίνει γνωστό από τα μέσα Αυγούστου όταν ο ιδιοκτήτης του αλόγου από την περιοχή της Γεωργιούπολης, απευθύνθηκε σε κτηνιατρείο και εν συνεχεία στη διεύθυνση κτηνιατρικής, αναφέροντας τα συμπτώματα που εμφάνισε το ζώο του. Διενεργήθηκε άμεσα έλεγχος και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν χθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ 77ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στην ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων γίνεται λόγος για συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα. Επιπλέον παρέχονται πληροφορίες για τον πυρετό του Δυτικού Νείλου. Πρόκειται για νόσο η οποία μεταδίδεται από τα  κουνούπια στον άνθρωπο,  στα άγρια ζώα και στα κατοικίδια, κυρίως στα ιπποειδή και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

Κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά. Η κλινική νόσος όσον αφορά τα άλογα, εκδηλώνεται με συμπτώματα από το νευρικό σύστημα (αδυναμία πίσω άκρων, αταξία) ενώ για τη πρόληψη της νόσου τα σημαντικότερα μέτρα είναι η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για τη προστασία από τα κουνούπια.

Όσον αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση, η Περιφερειακή Ενότητα υπογραμμίζει ότι εφαρμόζεται η Υπουργική Απόφαση που αφορά πρόγραμμα Επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα Ιπποειδή και τα Άγρια Πτηνά, από το Τμήμα Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ ΠΕ Χανίων.

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη διερεύνηση της επιδημίας του Πυρετού του Δυτικού Νείλου, τον προσδιορισμό της πιθανής προέλευσης ,τις δεξαμενές του ιού στο περιβάλλον και την οριοθέτηση των γεωγραφικών περιοχών της χώρας που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του Προγράμματος είναι η ενημέρωση και επικαιροποίηση του μητρώου Ιπποειδών που έχει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Χανίων. Για το λόγο αυτό η υπηρεσία μέσω σχετικής ανακοίνωσης καλεί όλους τους ιδιοκτήτες αλόγων  να μεταβούν στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Κέντρα και να δηλώσουν τα ζώα που έχουν στην κατοχή τους.

Για τη διευκόλυνση της καταγραφής και την ακρίβεια των στοιχείων που θα καταγραφούν στο ατομικό δελτίο, κρίνεται αναγκαία η προσκόμιση εντύπων φωτογραφιών καθώς και παλαιότερων εγγράφων που μπορεί να έχουν στην κατοχή τους.

Για την πρόληψη της προσβολής αλόγων από τον επικίνδυνο ιό , καλούνται οι ιδιοκτήτες να απευθύνονται άμεσα στο Τμήμα Κτηνιατρικής ή στα Κτηνιατρικά Κέντρα των Χανίων στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι το ζώο τους παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα .

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιάννάκη

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News