Ειδήσεις

Σε… βρώμικα σχολεία θα γίνει ο αγιασμός τη Δευτέρα

Βρώμικες αίθουσες. Βρώμικες τουαλέτες και προαύλια. Αυτές τις εικόνες θα αντικρίσουν οι μαθητές την πρώτη μέρα του σχολείου αφού οι καθαρίστριες δεν έχουν συμβάσεις.

Απίστευτο και όμως αληθινό αυτό που συμβαίνει, όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά και σ' όλη την Ελλάδα.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών νομού Ηρακλείου, Στέλλα Φοδελιανάκη, εμφανίζεται αγανακτισμένη μιλώντας στο neakriti.gr:

«Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και άλλες χρονιές. Εμείς 1 Σεπτεμβρίου έπρεπε να είμαστε μέσα στα σχολεία και να καθαρίζουμε. Εφόσον όμως δεν έχουμε πογράψει τη σύμβαση μας, δεν μπαίνουμε.»

Τα εργατικά ατυχήματα που έχουν προκληθεί το τελευταίο έτος είναι ουκ ολίγα και η κ. Φοδελιανάκη τονίζει πως «το Σωματείο Εργαζομένων έχει πάρει θέση και αυτό που λέει είναι πως καμία μας δεν μπαίνει να δουλέψει χωρίς ασφάλεια.»  

Σε κατάσταση ομηρείας βρίσκονται περίπου 9.000 συμβασιούχες καθαρίστριες σε όλη την Ελλάδα αφού δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά ή όχι, αν θα πληρωθούν ή αν θα πρέπει να κάνουν κάτι άλλο.

«Για να ξεκινήσουμε τη δουλειά ανασφάλιστες, τότε κάποιος θα πρέπει να πάρει την ευθύνη.»

«Αυτό που γνωρίζουμε εμείς», λέει η κ. Φοδελιανάκη, «είναι πως από το υπουργείο οι συμβάσεις έχουν εγκριθεί. Εκεί που "κολλούν" είναι στην ΑΔΕΔΥ. Αυτό περιμένουν και οι δήμοι με τους οποίους έχουμε καλή σχέση.»

Οι συμβάσεις των καθαριστριών που είναι 10μηνες καθυστερούν κάθε χρόνο, όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Σωματείου. Και τα σχολεία που έχουν να καθαριστούν όλους τους θερινούς μήνες αποτελούν αναμφισβήτητα… μία υγειονομική βόμβα.

Ρεπορτάζ: Γιώτα Αρχοντάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια