default-image

Ξεκίνησε στο Λασίθι η δύσκολη καλλιεργητική περίοδος

Κρήτη
Ξεκίνησε στο Λασίθι η δύσκολη καλλιεργητική περίοδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καλλιεργητική περίοδος των κηπευτικών, ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου για τους αγρότες της Ιεράπετρας και της Σητείας, με πολλά προβλήματα και πάρα πολλές οικονομικές δυσκολίες.

Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει και η ελαιοκομική περίοδος 2017-2018, με τους ελαιοπαραγωγούς να έχουν πολλά παράπονα για το «κουτσουρεμένο» πρόγραμμα δακοκτονίας, ενώ ήδη στις δροσερές ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Ν. Λασιθίου, η δακοπροσβολή στις ελιές, είναι εμφανής.

Στην ευρύτερη Ιεράπετρα και στα νότια του Δήμου Σητείας, έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα φέτος η φάση της προετοιμασίας των θερμοκηπίων που φυτεύονται με διάφορα εκτός εποχής πρώιμα κηπευτικά, ενώ οι παραγωγοί που αρδεύουν τις καλλιέργειες τους, από τον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, έχουν έναν επιπλέον λόγο να ανησυχούν εκτός των άλλων για το λιγοστό υφάλμυρο διαθέσιμο νερό της λιμνοδεξαμενής, η οποία έχει μείνει με 4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

«Εμείς στα νότια του Δήμου Σητείας όπου έχουμε εγκατεστημένες τις θερμοκηπιακές μας μονάδες, έχουμε ξεκινήσει τις φυτεύσεις της ντομάτας, της πιπεριάς και των άλλων κηπευτικών, λίγο νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς όλοι μας προσπαθούμε να βγάλουμε όσο γίνεται πιο σύντομα προϊόντα, να τα πουλήσουμε και να εισπράξουμε, για να καλύψουμε τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουμε έναντι του κράτους. Όλοι μας χρωστάμε τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τον ΕΦΚΑ. Επίσης όλοι έχουμε οικογένειες και παιδιά να μεγαλώσουμε» μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, κ. Γιώργος Τσιφετάκης από τον Γούδουρα.

Παρότι στη Σητεία έγιναν οι διαγωνισμοί και ανέλαβαν εργολάβοι να εκτελέσουν το πρόγραμμα της δακοκτονίας, τα χρόνια προβλήματα παραμένουν και δεν έχουν επιλυθεί ακόμη.

«Δεν μπορώ να καταλάβω ορισμένους που πανηγυρίζουν επειδή ήρθε κάποια ποσότητα φυτοφαρμάκων για να ψεκάσουμε το δάκο, από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι, είναι τα μισά σε σχέση με αυτά που χρειαζόμαστε για να κάνουμε σωστά τους ψεκασμούς. Φοβούμαι ότι από τώρα και μετά που πέφτουν οι θερμοκρασίες, οι απώλειες του ελαιόκαρπου στα χωριά, που έχουν μονοκαλλιέργεια την ελιά, θα είναι πάρα πολύ μεγάλη», προσθέτει ο κ Γιώργος Τσιφετάκης.

Στο μεταξύ, στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, τα θέματα που συζητούνται από τους αγροτοσυνδικαλιστές είναι σημαντικά και δείχνουν ότι ο κλάδος ταλαιπωρείται με τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια.

«Συζητούμε για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας και τη στασιμότητα των εγγειοβελτιωτικών έργων. Για την αδυναμία της πολιτείας να βρει μια λύση στους μετανάστες από το Πακιστάν που δεν έχουν πράσινη κάρτα. Θέλουμε να τους νομιμοποιήσουν, για να μπορούμε να τους πληρώνουμε με εργόσημα, αφού έτσι κι αλλιώς τους απασχολούμε, για να μπαίνουν τα χρήματα των εισφορών τους στο ταμείο του ΕΦΚΑ.

Μας απασχολεί, όχι τόσο πολύ, το πώς θα παράξουμε καλά κηπευτικά, αλλά το πώς θα τα εμπορευτούμε σωστά,  αφού συνεχίζουμε να είμαστε ανοργάνωτοι σε αυτόν τον τομέα.

Μας απασχολεί το μέτρο της συνταγογράφησης των φυτοφαρμάκων και το νέο συνδικαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο μάλλον θα περιορίσει τον αριθμό των Αγροτικών Συλλόγων.

Τέλος συζητούμε, χωρίς να το έχουμε αποφασίσει ακόμη, το ενδεχόμενο να οργανώσουμε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για όλα αυτά, στο Ηράκλειο, την ημέρα που θα κάνει την επίσκεψη του στην Κρήτη ο πρωθυπουργός», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κ Μανόλης Μιχαλάκης.

Σε ό,τι αφορά τους ελαιοπαραγωγούς του κάμπου της Ιεράπετρας, οι οποίοι έμειναν ακάλυπτοι εντελώς από το πρόγραμμα δακοπροστασίας, επειδή δεν εκτέλεσε τους ψεκασμούς ο μειοδότης του διαγωνισμού, «θα ζητήσουμε από την πολιτεία να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης ελαιοκομικής περιόδου από τα ελαιουργεία κατά την άλεση του ελαιόκαρπου, αφού με αυτά τα χρήματα θα γινόταν η δακοκτονία, την οποία τελικά χρεώθηκαν εις διπλούν οι ίδιοι οι παραγωγοί, που αναγκάστηκαν να κάνουν μόνοι, τους ψεκασμούς στα ελαιόδεντρα τους», πρόσθεσε ο κ. Μιχαλάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News