default-image

Γ.Σφακιανάκης: Στα παιδιά των μεταναστών έβλεπα τα δικά μου

Κρήτη
Γ.Σφακιανάκης: Στα παιδιά των μεταναστών έβλεπα τα δικά μου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν μεταξύ των ανθρώπων που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την άφιξη των δεκάδων μεταναστών το μεσημέρι της Τρίτης στο Ηράκλειο. Βρέθηκε κοντά σε ανθρώπους που με δύο αποσκευές στην πλάτη,  με παιδιά και συζύγους αγκαλιά, έφυγαν από την πατρίδα τους για ένα καλύτερο αύριο και κατέληξαν να παλεύουν με τα κύματα πάνω σε ένα ξύλινο σκάφος προσπαθώντας να σωθούν τις οικογένειες και τους εαυτούς τους.

Για το Γιώργο Σφακιανάκη, μέλος του κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και συνάμα ψυχοφθόρα.

Η εικόνα που αντίκρυσε τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι που συνέδραμαν στην υποδοχή των μεταναστών στο λιμάνι του Ηρακλείου ήταν αποκαρδιωτική και σοκαριστική.

«Το πρώτο μας μέλημα με το που βγήκαμε πάνω ήταν να μαζέψουμε εγκυμονούσες  και τον τραυματία που ήταν σε πιο δύσκολη θέση . Θα ήταν λάθος μου  να μην πάρω το παιδί που το έβλεπα να κλαίει και να μην το κατεβάσω.  Τα παιδιά θέλουν στοργή σαν να έβλεπα το παιδί μου».

Ο ίδιος ανοίγει την καρδιά του  στο neakriti.gr για τις ενέργειες τα συναισθήματα και τις πρώτες σκέψεις ανεβαίνοντας στο δεξαμενόπλοιο.

«Όταν βλέπει ανθρώπους να έχουνε φύγει από μία ξένη χώρα  με μία βαλίτσα στην πλάτη , γυναίκες εγκυμονούσες και μικρά παιδιά στο πλευρό τους δεν μένεις άπραγος. Τρέχεις να βοηθήσεις. Όπως πιστεύω θα έκανε κάθε συνάδελφος μου λιμενικός  στη θέση μου . Εκτός από εργαζόμενος στο ΚΕΑ του Λ.Σ είμαι και πατέρας τριών παιδιών , οπότε το ένστικτό μου δεν θα με άφηνε απλό θεατή.

Με όλη την ειλικρίνεια σας λέω ότι  ενήργησα όπως θα ενεργούσε ο κάθε άνθρωπος λειτούργησα με  αίσθημα  γονέα και όταν σήκωνα τα παιδιά των μεταναστών , τα παιδιά των εγκύων που δεν μπορούσαν εκείνες να σηκώσουν ήταν να σαν να σηκώνω τα δικά μου  μου παιδιά. Τους χαμογέλασα και τους έδωσα την πιο ζεστή αγκαλιά. Αυτό νομίζω ήταν το πρώτο εφόδιο που χρειάζονταν για να συνεχίσουν.»

Ο Γιώργος Σφακιανάκης που υπηρετεί στο συγκεκριμένο σώμα εδώ και 17 χρόνια δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες εικόνες. Και στη Μύτιληνη ήταν στο ίδιο έργο θεατής και μάλιστα όπως αναφέρει έγινε αυτόπτης μάρτυρας χειρότερων καταστάσεων.  

«Δυστυχώς έχω δει δραματικά περιστατικά τα 17χρονια όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στη δουλειά. Έχω δει σκάφος να βουλιάζει με παιδιά. Έχω ζήσει τον πόνο και την απόγνωση. Έχω τραβήξει ανθρώπους από τη θάλασσα αναμεσά τους και παιδιά.

Δεν θα διστάσω να κινδυνεύσω για τον συνάνθρωπο όποτε και αν αυτό χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας τη συζήτηση ο Γιώργος Σφακιανάκης.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News