default-image

Φόβοι για νέα λουκέτα στην αγορά

Κρήτη
Φόβοι για νέα λουκέτα στην αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους φόβους για νέα λουκέτα στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, επιβεβαιώνει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καθώς είναι πολύ πιθανόν να κλείσουν 13.000 επιχειρήσεις, ποσοστό 38,1%,  κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι.

Απώλειες και για τους εργαζόμενους καθώς οι χαμένες θέσεις εργασίας αναμένεται να φθάσουν στις 21.000.

Στα προβλήματα των επιχειρηματιών, η παγιοποίηση των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων (αύξηση προκαταβολής φόρου, αύξηση ΦΠΑ και ειδικών τελών, αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 29%), η συσσώρευση οφειλών και η αδυναμία εξεύρεσης αγορών για την αντιστάθμιση της ισχνής καταναλωτικής ζήτησης.

Στις 300.000 στα χρόνια της κρίσης οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λέει στο Ράδιο 9,84 ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης, με τα νέα στοιχεία να βρίσκονται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού μιας και τ' αρνητικά αποτελέσματα της έρευνας του πρώτο εξαμήνου αμφισβητήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης . Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη ΓΣΕΒΕΕ έγινε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή.

Αναλυτικά η έρευνα καταγράφει ότι:

1) Τα προβλήματα υπερχρέωσης παραμένουν στο κόκκινο, τουλάχιστον για 1 στις 4 επιχειρήσεις. Το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά εκείνες με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,2%) και αφορά περίπου 300.000 ενεργές επιχειρήσεις.

2) Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία παραμένει σταθερά υψηλό στο 23,8%. Περίπου 65.000 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές.

3) Το 26,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη κάτω των 5,000 ευρώ στο 2016, ενώ το 24,6% κατέγραψε ζημίες. Κέρδη άνω των 10,000€ καταγράφει το 24,4%.

4) Μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφεται για το 56,2% και 57,6% των επιχειρήσεων αντίστοιχα.

5) Ο δείκτης ρευστότητας εξακολουθεί να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα αφού για 2 στις 3 επιχειρήσεις (65,1%) παρατηρείται επιδείνωση.

6)Χαμηλά και η επενδυτική εμπιστοσύνη, καθώς μόνο το 4,2% των επιχειρήσεων προγραμματίζει να πραγματοποιήσει κάποια επένδυση στο επόμενο εξάμηνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News