default-image

Στο νοσοκομείο παιδί μεταναστών – Στον εισαγγελέα 2 άτομα

Κρήτη
Στο νοσοκομείο παιδί μεταναστών – Στον εισαγγελέα 2 άτομα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύεται ένα 12χρονο αγόρι - μετανάστης που κατέφτασε στο Ηράκλειο χτες το πρωί, μαζί με άλλους 104 ανθρώπους. Την ίδια ώρα, δύο Τούρκοι, φερόμενοι ως διακινητές αναμένεται να βρεθούν το μεσημέρι ενώπιον του Εισαγγελέα.

Στο ΠΑΓΝΗ μεταφέρθηκαν χτες, με την άφιξή τους, στο Λιμάνι του Ηρακλείου, 8 μετανάστες, εκ των οποίων ένα παιδί και 4 εγκυμονούσες γυναίκες.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΟ ΒΛΕΜΜ ΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (PHOTOS)

Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή του ΠΑΓΝΗ, κ. Γ. Φανουργιάκη, οι 4 εγκυμονούσες είναι καλά στην υγεία τους και έχουν αναχωρήσει από το νοσοκομείο. Το ίδιο ισχύει και για τους 3 ενήλικες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΑΓΝΗ και οι οποίοι επέστρεψαν στο χώρο στον οποίο διέμειναν χτες το βράδυ.

Δεν ισχύει, όμως το ίδιο και για τοι 12χρονο αγόρι, καθώς το παιδί εισήχθη στην Παιδιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, με την πορεία της υγείας του να παρακολουθείται, ενώ θα υποβληθεί σε περεταίρω εξετάσεις.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ (PHOTOS - VIDEO)

Ενώπιον του εισαγγελέα οι φερόμενοι διακινητές

Την ίδια ώρα, ενώπιον του Εισαγγελέα αναμένεται να βρεθούν σήμερα το μεσημέρι δύο Τούρκοι, φερόμενοι ως οι διακινητές των, πάνω από 100, μεταναστών που αφίχθησαν στο Ηράκλειο, με το προανακριτικό έργο του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ενώ, σύμφωνα με το Λιμενάρχη Ηρακλείου, κ. Ε. Δουβή, οι μετανάστες φιλοξενούνται μέχρι και αυτή την ώρα στο κτήριο των λιμενεργατών, εντός του ΟΛΗ, όπου και πέρασαν το βράδυ και αναμένεται η απόφαση του εισαγγελέα, ούτως ώστε μετά να ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (PHOTOS - VIDEO)

Τι πρόκειται να συμβεί

Τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο, με τους καταταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας; Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί αναμένονται στο Ηράκλειο από την Αθήνα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αυτοί είναι που θα αναλάβουν τη διαδικασία που απαιτείται, προκειμένου να εξεταστούν διεξοδικότερα οι περιπτώσεις του κάθε ενός εκ των μεταναστών.

Ειδικότερα, από την εν λόγω διαδικασία, αναμένεται να διαπιστωθεί ποιοι εκ των αλλοδαπών που έφτασαν χθες στο Ηράκλειο είναι πρόσφυγες. Σε περίπτωση που όντως υπάρχουν πρόσφυγες μεταξύ των αφιχθέντων, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προωθηθούν απευθείας σε διαμερίσματα που έχουν ήδη μισθωθεί για αυτόν το σκοπό στην Κρήτη. Οι υπόλοιποι, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να μεταφερθούν στις ειδικές δομές μεταναστών, που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το χρονικό

Χθες τα ξημερώματα, επιβαίνοντες στο ξύλινο πλοιάριο, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου, ζήτησαν βοήθεια απευθυνόμενοι τηλεφωνικά στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης "112", καθώς το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό τους από αεροσκάφος της Frontex και πέντε παραπλέοντα πλοία. Τελικά, το πλοιάριο προσεγγίστηκε από ένα από τα εν λόγω παραπλέοντα πλοία: Οι 105 άνθρωποι περισυλλέχθηκαν από το δεξαμενόπλοιο "RHINO" με σημαία Σιγκαπούρης. Με τη βοήθεια ρυμουλκού, το δεξαμενόπλοιο έφτασε τελικά χθες, περίπου στη 1 το μεσημέρι, στο λιμάνι του Ηρακλείου. Οι αρμόδιες Αρχές ήταν ήδη προετοιμασμένες να υποδεχτούν τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους.

Τέσσερις από τις 19 γυναίκες είναι έγκυοι

Όπως προέκυψε από τη διαδικασία της καταγραφής, 56 από τους 105 είναι άνδρες, 19 γυναίκες και συνολικά 30 παιδιά. Τέσσερις εκ των γυναικών, μάλιστα, είναι εγκυμονούσες.

Σημειώνεται ότι δεν προέκυψε ότι κάποιο από τα παιδιά είναι ασυνόδευτο. Ωστόσο, εντοπίστηκαν αρκετοί ανήλικοι, στο όριο των 18 ετών, οι οποίοι ταξίδεψαν μόνοι τους.

Αναφορικά με την εθνικότητα των μεταναστών, στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι Ιρακινοί (89). Εννέα από αυτούς είναι Ιρανοί, έξι Σύριοι, καθώς κι ένας Τούρκος.

Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι εικάζεται ότι το ταξίδι του ξύλινου πλοιαρίου ξεκίνησε από τις τουρκικές ακτές.

Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από όλους

Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ είχαν διατεθεί στους μετανάστες ήδη τρία γεύματα. Αυτό που πρέπει, πάντως, να τονιστεί είναι ότι, από την πρώτη στιγμή που οι μετανάστες πάτησαν στην κρητική γη, έγιναν δέκτες ενός τεράστιου κύματος αλληλεγγύης, το οποίο, εκτός από τους θεσμικούς φορείς, εκφράστηκε και από απλούς πολίτες.

Δημότες της πόλης συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία εστάλησαν στο κτήριο των λιμενεργατών. Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, στο χώρο όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες, κατέφταναν πολλοί ντόπιοι, οι οποίοι έφερναν μαζί τους ο καθένας ό,τι μπορούσε: από χαρτιά υγείας, μέχρι γάλα και κρουασάν για τα μικρά παιδιά.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος, Μαρία - Ελένη Νικηφόρου

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News