default-image

Γάμοι τραγούδια & πολλά άλλα στο Τζουάνε του Μεγάλου Κάστρου

Πολιτισμός
Γάμοι τραγούδια & πολλά άλλα στο Τζουάνε του Μεγάλου Κάστρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χόρτα, χοχλιοί, γουρουνόπουλα, κυνήγια, γάμοι, γιορτές, τραγούδια, ενδυμασίες, κρασιά, εμπόριο και πολλά άλλα - ακόμη και η βενετική φορολόγηση - ξετυλίγονται επί σκηνής: Ένας Κρητικός αφηγείται με απολαυστικό τρόπο τις αναμνήσεις του από την καθημερινή ζωή στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 17ου αιώνα.

Τη θεατρική παράσταση "Ο Τζουάνες του Μεγάλου Κάστρου", σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικώτη, παρουσιάζει ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας.

Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης "Τζουάνες Παπαδόπουλος - Στον καιρό της σχόλης". Το συγγραφέα υποδύεται ο Αργύρης Μπακιρτζής, ενώ ηθοποιοί ζωντανεύουν τα δρώμενα. Συμμετέχουν μουσικοί με βιολί, θιαμπόλι, βιολόλυρα, κανονάκι και κρουστά. Τα κοστούμια της παράστασης παραχωρήθηκαν από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ο Τζουάνες Παπαδόπουλος, πρόσφυγας στην Ιταλία μετά την άλωση του Χάνδακα από τους Τούρκους το 1669, έγραψε στην Πάδοβα με μεγάλη νοσταλγία τις αναμνήσεις του από την πατρίδα του, την Κρήτη.

Είναι ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, καθώς δίνει λεπτομερείς πληροφορίες για τη διοίκηση, τη διάρθρωση της κοινωνίας, τα κτήρια και τους ναούς, τις αγορές και το εμπόριο, τις γιορτές, τα καρναβάλια, τη μουσική και τη διασκέδαση γενικά, τις ενδυματολογικές, διατροφικές και άλλες συνήθειες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο συγγραφέας στην αφθονία και τη νοστιμιά των προϊόντων της Κρήτης.

Παραστάσεις

Παραστάσεις θα δοθούν:

* Σήμερα Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, στις 8:30 το βράδυ, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 7ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας.

* Μεθαύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης", στις 8:30 το βράδυ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Κρήτη, μια Ιστορία 5+1 Πολιτισμοί 2017".

* Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στη Φορτέτζα Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ.

Συντελεστές

Η θεατρική διασκευή, οι φωτισμοί και η σκηνοθεσία του έργου είναι της Έρσης Βασιλικιώτη, τα σκηνικά-κοστούμια της Μαρίας Χανιωτάκη, το video-art επιμελήθηκε ο Άγγελος Σπάρταλης, στη μουσική είναι ο Παύλος Δασκαλάκης και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Πόπη Δασκαλάκη. Στις δημόσιες σχέσεις είναι η Σοφία Τσαντηράκη, τα σκίτσα των σκηνικών σχεδίασε ο Γιάννης Λεκός, ενώ την κατασκευή των σκηνικών έκανε ο Ανδρέας Δρανδάκης. Στο ρόλο του Τζουάνες Παπαδόπουλου είναι ο Αργύρης Μπακιρτζής και αλφαβητικά παίζουν ακόμη οι Ζένια Γεωργαλάκη, Ανδρέας Γιανακουδάκης, Νίκος Δασκαλάκης, Δέσποινα Διακάκη, Ιωάννα Ζουριδάκη, Πόπη Καλογηράτου, Μιχάλης Κατρίνης, Μάχη Καραλιοπούλου, Πόπη Κονταξάκη, Ειρήνη Λιάγκου, Μαριάννα Λασιθιωτάκη, Μαρία Μαμαντάκη, Κωστής Μαυρικάκης, Γιάννης Μιχαήλ, Χρήστος Μιχαήλ, Φώτης Μιχαηλίδης, Βαγγέλης Σαλακούμας, Δημήτρης Σέρφας και οι μουσικοί Παύλος Δακαλάκης (φιαμπόλι, βιολόλυρα, φωνή), Μαρία Γαλάνη (κρουστά, φωνή), Γιώργος Δασκαλάκης (βιολί), Αντώνης Τσικαλουδάκης (κρουστά) και Ελένη Δασκαλάκη (κανονάκι).

Το χειρόγραφο του κειμένου (Occio) βρίσκεται στη Βενετία. Εκδόθηκε πρόσφατα στα Ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σε μετάφραση και επιμέλεια Ναταλίας Δεληγιαννάκη. Στην παραγωγή του έργου είναι ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας (με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Ηρακλείου και Ιεράπετρας).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News