default-image

Από τα Χανιά η «αυλαία» της καθόδου Τσίπρα στην Κρήτη

Κρήτη
Από τα Χανιά η «αυλαία» της καθόδου Τσίπρα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το βάρος κατά την επικείμενη κάθοδο του Αλέξη Τσίπρα να έχει πέσει δικαιολογημένα στο διήμερο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, που θα φιλοξενηθεί 20 και 21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο, και στα όσα θα εξαγγείλει σε επίπεδο έργων υποδομών ο πρωθυπουργός, ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το κλείσιμο της... "αυλαίας" της πρωθυπουργικής επίσκεψης.

Η "αυλαία" της πρωθυπουργικής επίσκεψης αναμένεται να πέσει στις 22 του μήνα στα Χανιά, με το εναρκτήριο φόρουμ της Πρωτοβουλίας της Κομισιόν "Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά", παρουσία, πέραν του Αλέξη Τσίπρα, υπουργών και υφυπουργών, Ευρωπαίων επιτρόπων, υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, κ.ά.

Το εναρκτήριο φόρουμ της Πρωτοβουλίας της Κομισιόν "Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά" θα λάβει χώρα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι, στα Χανιά. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πρωτοβουλίας για τα νησιά, επί κρητικού εδάφους, όπως είχε προαναγγείλει προ μηνών ο επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε...

Το φόρουμ θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Πρωτοβουλίας "Clean energy for all European islands", η οποία στοχεύει να βοηθήσει τα περισσότερα από 2.700 νησιά της Ε.Ε. να μειώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις προκλήσεις όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, να κάνουν μεγαλύτερη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να αναπτύξουν καινοτόμα ενεργειακά συστήματα.

Στο φόρουμ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται από ελληνικής πλευράς να δώσουν το "παρών" ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα βρίσκεται άλλωστε στο νησί μας στο πλαίσιο του περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και ο Δημήτρης Ζαφειράκης, συντονιστής του "Tilos Project".

Από πλευράς ξένων προσκεκλημένων, αναμένεται να παρευρεθούν ο Ντομινίκ Ριστόρι, γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Miguel Arias Canete, επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, ο Aksel Johannesen, πρωθυπουργός των νησιών Φερόε, ο Rosario Croceta, πρόεδρος της Σικελίας, ο Fernando Clavijo, πρόεδρος των Κανάριων νήσων, ο Vasco Cordeiro, πρόεδρος της κυβέρνησης των Κανάριων νήσων, ο Claude Turmes, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και ο Ambroise Fayolle, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το πρόγραμμα και οι θεματικές του φόρουμ

Το φόρουμ θα περιλαμβάνει συνεδριάσεις σχετικά με το υψηλό ενεργειακό κόστος, την ενεργειακή ασφάλεια, τη χρήση των ΑΠΕ, την ανάπτυξη καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων στα νησιά της Ε.Ε. και τη χρηματοδότηση αυτών. Θα περιλαμβάνει, επίσης, δύο στρογγυλές τράπεζες που παρουσιάζουν τις υπάρχουσες βέλτιστες πρακτικές και τα καινοτόμα έργα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της έρευνας, της καινοτομίας και της ενεργειακής απόδοσης.

Στο επίκεντρο της εξαγγελθείσας ευρωπαϊκής ενεργειακής πρωτοβουλίας για τα νησιά βρίσκονται οι πρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως προς την προμήθεια ενέργειας και κυρίως στην ανάπτυξη των ΑΠΕ σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα.

Μέσω της πρωτοβουλίας, η Κομισιόν επιδιώκει τη θεσμοθέτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ενέργειας στα νησιά.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της Κομισιόν:

- Η βελτίωση της πρόσβασης των νησιών στην ενέργεια.

- Η διασύνδεσή τους σε μεγάλα projects.

- Η αποταμίευση της αυτόνομης παραγωγής σε κάθε νησί.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Ελλάδας, τα σχέδια που αφορούν την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην παροχή ενέργειας σε πολλά νησιά, λόγω και της γεωγραφικής πραγματικότητας, εστιάζουν, βάσει των προτεραιοτήτων που θέτουν η Κομισιόν και η κυβέρνηση, στις δυνατότητες που προσφέρουν τα νησιά για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ στα Χανιά αναμένεται να παρουσιαστούν μελέτες για την κατάσταση και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα.

Εξαγγελίες

Πριν την παρουσία του στο ενεργειακό φόρουμ στα Χανιά, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και βουλευτής Ηρακλείου (για να μην ξεχνιόμαστε) στην ομιλία του θα δώσει έμφαση στις υποδομές, τον τουρισμό, την παιδεία και την υγεία, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και σε σχετικές εξαγγελίες.

Δεδομένο θεωρείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ξεχωριστή μνεία σε δύο μεγάλα έργα: στο νέο αεροδρόμιο Καστελίου, όπου οι διαδικασίες "τρέχουν" με γοργούς ρυθμούς και οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2018, και φυσικά στο έργο ανακατασκευής του ΒΟΑΚ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να ξεδιαλύνει οριστικά το τοπίο σε σχέση με το αν θα περιλαμβάνεται ή όχι στο κάδρο ο νομός Λασιθίου, αλλά και το δυτικό άκρο του ΒΟΑΚ (από Χανιά προς Κίσσαμο).

Δεδομένη, κατά πολλούς, θεωρείται η αναφορά στο μέτωπο των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπου επίσης, μετά από αξιοσημείωτη καθυστέρηση, η κυβέρνηση "τρέχει" τώρα τις διαδικασίες.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στην επίσκεψή του όλοι οι υπουργοί για τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου και θα συνδιαμορφώσουν με τους τοπικούς παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς το σχέδιο ανάπτυξης του νησιού.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News