default-image

«Βατερλό» τα εισοδήματα των Ελλήνων

Οικονομία
«Βατερλό» τα εισοδήματα των Ελλήνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι η κυβέρνηση επιχαίρει για την «επιστροφή της ανάπτυξης» και δηλώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η αλήθεια είναι ότι το εισόδημα των Ελλήνων συνέχισε και το 2016 να βαίνει μειούμενο! Και μάλιστα σημαντικά, καθώς όλες οι επαγγελματικές ομάδες, πλην αγροτών, δήλωσαν μειωμένα εισοδήματα για το 2016 σε σχέση με αυτά του 2015!

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες, όλοι εμφάνισαν μικρότερα εισοδήματα, με τη συνολική μείωση να ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, παρότι είχαμε αύξηση περί τα 300 εκατ. από τους αγρότες. Η εξήγηση για τα υψηλότερα εισοδήματα που δήλωσαν οι αγρότες είναι απλή: με την εφαρμογή για πρώτη φορά του αφορολόγητου ορίου και σε αυτούς, δήλωσαν υψηλότερα εισοδήματα και πλήρωσαν... μικρότερο φόρο.

Ακριβώς το αντίστροφο συνέβη με τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είχαν σοβαρό αντικίνητρο να δηλώσουν εισοδήματα, μετά τη σύνδεση των εισφορών (ισχύει από το 2017, αλλά... προκάλεσε πανικό ήδη από το 2016) με το δηλωθέν εισόδημα.

Αλλά ας τα δούμε αναλυτικότερα:

Μειώσεις

Από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων προκύπτει ότι χάθηκαν εισοδήματα 1,582 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

Μισθωτοί και συνταξιούχοι:

Η ομάδα με τις μεγαλύτερες πραγματικές απώλειες μέσα στη χρονιά. Το συνολικό ποσό εισοδήματος που δήλωσαν ότι απέκτησαν το 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανήλθε σε 57,9 δισ. ευρώ, έναντι 58,75 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή μειώθηκε κατά 1,5% ή κατά 850 εκατ. ευρώ. Η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των συγκεκριμένων φορολογουμένων ήταν αποτέλεσμα των δημοσιονομικών και "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" που επέβαλε στους Έλληνες η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου ΙΙΙ.

Οι κυριότεροι παράγοντες φαίνεται να είναι:

- Η συνέχιση της μείωσης των μισθών (μέσα στο 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ασφαλιστικού φορέα, ο μέσος μισθός έπεσε ακόμη... 15 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά).

- Τα εκτεταμένα φαινόμενα μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία βρέθηκαν οι επιχειρηματίες-εργοδότες τους. Οι επιχειρήσεις "υποφέρουν" λόγω της υπερφορολόγησης των ακαθάριστων εσόδων τους, με την επιβολή υπέρμετρων αυξήσεων στους συντελεστές του ΦΠΑ, την επιβολή αυξήσεων στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και το κλείσιμο της στρόφιγγας του δανεισμού από τις τράπεζες. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι η αδυναμία ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης, αφού όσο μειώνονται τα διαθέσιμα μισθωτών-συνταξιούχων, τόσο η αγορά υποφέρει.

- Οι σημαντικές περικοπές που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις το 2016.

Ιδιοκτήτες ακινήτων:

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δήλωσαν συνολικά για το 2016 ποσό εισοδήματος 5,962 δισ. ευρώ προερχόμενο από ενοίκια, ενώ πέρυσι είχαν δηλώσει 6,083 δισ. ευρώ από την ίδια πηγή. Το εισόδημά τους μειώθηκε, δηλαδή, κατά 121 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει την περαιτέρω μείωση των εισπραττόμενων μισθωμάτων και την επανεμφάνιση του φαινομένου της αύξησης των ξενοίκιαστων καταστημάτων.

Ελεύθεροι επαγγελματίες:

Η πτώση του 20% που διαφαίνεται από τις δηλώσεις δε θεωρείται πραγματική, αλλά λόγω του φόβου των αυξημένων εισφορών, ωστόσο και η κατηγορία αυτή υπέστη σημαντική μείωση εισοδημάτων. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δήλωσαν για το 2016 συνολικό ποσό εισοδημάτων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ για το 2015. Η μείωση αυτή αποτυπώνει τις επιπτώσεις της εφαρμογής της ασφαλιστικής "μεταρρύθμισης" της κυβέρνησης.

Αγρότες:

Η μόνη κατηγορία φορολογουμένων που φαίνεται να έχει δηλώσει αυξημένα εισοδήματα σε σύγκριση με πέρυσι είναι οι αγρότες. Οι εν λόγω φορολογούμενοι δήλωσαν φέτος για το 2016 συνολικό ποσό αγροτικών εισοδημάτων 1,547 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι για το 2015 είχαν δηλώσει 1,258 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην εμφάνιση υψηλότερων εισοδημάτων από τους αγρότες, επειδή φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εφαρμόστηκε και σ' αυτούς αφορολόγητο όριο εισοδήματος και έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να δηλώσουν υψηλότερο εισόδημα, καταβάλλοντας μάλιστα λιγότερο φόρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News