Ειδήσεις

Ρύθμιση - «ανάσα» 57 εκατομμυρίων € για τη ΔΕΥΑΗ

Βαθιά «ανάσα» πήρε η ΔΕΥΑΗ, καθώς οι δανειακές της υποχρεώσεις – «μαμούθ» ψαλιδίστηκαν στο μισό, μετά την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης

Μια βαθιά "ανάσα" πήραν χθες τα στελέχη της ΔΕΥΑΗ, αφού είδαν με ανακούφιση να γίνονται πράξη οι κυβερνητικές δεσμεύσεις γύρω από την πολυαναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση που θα ψαλιδίσει στο... μισό τις δανειακές υποχρεώσεις- "μαμούθ" της Δημοτικής Επιχείρησης!

Ο λόγος, φυσικά, για τη νομοθετική ρύθμιση που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, μέσω της οποίας η ΔΕΥΑΗ θα γλιτώσει τις προσαυξήσεις των δανείων που έχει πάρει, με τα χρέη της να πέφτουν πλέον από τα 107 εκατ. ευρώ στα 50 εκατομμύρια! Βεβαίως και πάλι μιλάμε για ένα... αμύθητο ποσό, που ισοδυναμεί με θηλιά... διαρκείας στο λαιμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Aποχέτευσης Ηρακλείου. Όμως είναι αλλιώς να χρωστά κανείς 50 εκατ. ευρώ και αλλιώς 107 εκατομμύρια...

Ας τα δούμε αναλυτικά. Όπως έγινε γνωστό χθες, από το υπουργείο Εσωτερικών κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση της αποπληρωμής των οφειλών της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, που προέρχονται από συναφθέντα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατά τα έτη 1993-1996 μέσω του ελληνικού Δημοσίου. Οι εν λόγω οφειλές, ληξιπρόθεσμες ή μη, απαλλάσσονται πλήρως από κάθε είδους φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς στις προηγούμενες ρυθμίσεις είχε προβλεφθεί σχετικό επιτόκιο για την εξόφλησή τους. Η εν λόγω διάταξη αποβλέπει αφενός στην είσπραξη από το ελληνικό Δημόσιο οφειλών που χρονίζουν και αφετέρου στη διευκόλυνση της ΔΕΥΑΗ για την τακτοποίηση των οφειλών της.

Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει πριν λίγες ημέρες εδώ, από το Ηράκλειο, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Ο υπουργός το περασμένο Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου είχε επισκεφτεί τη Λότζια και είχε συναντηθεί με το δήμαρχο Ηρακλείου και πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλη Λαμπρινό, στο γραφείο του στη Λότζια, προκειμένου να συζητήσουν για τον οργανωτικό ρόλο και την παρέμβαση του Δήμου στο επικείμενο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο της κυβέρνησης, που θα φιλοξενηθεί το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Λαμπρινός είχε θέσει, μεταξύ άλλων, το αίτημα της ΔΕΥΑΗ για τη διαγραφή των προσαυξήσεων στις δανειακές υποχρεώσεις της. Ο κ. Βερναρδάκης από τη μεριά του ενημέρωσε το δήμαρχο Ηρακλείου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος των οφειλών της ΔΕΥΑ Ηρακλείου και η οποία θα κατατεθεί σε ένα από τα τρέχοντα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Να λοιπόν που οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τη νομοθετική ρύθμιση να έχει ήδη κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στη Γ.Γ. της Κυβέρνησης.

Πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι και στη ΔΕΥΑΗ μπορούν να ατενίζουν καλύτερα το μέλλον, αφού η Δημοτική Επιχείρηση απαλλάσσεται από τα 57 επιπλέον εκατ. ευρώ που της είχαν χρεωθεί με απόφαση της τοπικής ΔΟΥ ως προσαύξηση στο ποσό των 50 εκατομμυρίων που έχει ως χρέος για τα δάνεια που είχε πάρει μέσα στη δεκαετία του '90.

Θυμίζουμε ότι η εξέλιξη με την προσαύξηση είχε "σκάσει" πριν από μήνες ως "κεραυνός εν αιθρία" σε ΔΕΥΑΗ και Λότζια. Μέχρι τότε ΔΕΥΑΗ και Δήμος είχαν κατά νου ότι έπρεπε να εξοφληθεί το ποσό του δανείου της Επιχείρησης που φτάνει τα 50.205.361,43 ευρώ καθώς είχαν την αίσθηση πως μέσω παλιότερης ΚΥΑ είχε πάρει απαλλαγή από τις προσαυξήσεις!

Τελικά υπήρχε μπέρδεμα με τις ρυθμίσεις απαλλαγής, αφού η τοπική ΔΟΥ ενημέρωσε αρμοδίως τη ΔΕΥΑΗ πως "τρέχουν" κανονικά προσαυξήσεις ύψους 57 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας το συνολικό χρέος στα 107 εκατ. ευρώ!

Για το θέμα, και την εξέλιξη- "βόμβα" είχε κινητοποιηθεί έντονα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής, ο οποίος μετέφερε όλο το φάκελο της υπόθεσης στο υπουργείο Οικονομικών, κατέθεσε διαδοχικές επερωτήσεις στη Βουλή, πιέζοντας για να δοθεί λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε σχετική επερώτησή του ο κ. Ηγουμενίδης, «η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου ενημερώθηκε από την τοπική ΔΟΥ, πριν την προθεσμία εξόφλησης της 1ης δόσης του δανείου, ότι για την αποπληρωμή της συνολικής οφειλής έχουν εκδοθεί, αντί μία, δύο αποφάσεις ρύθμισης: η πρώτη για ρυθμιζόμενο ποσό 10.698.251,5 ευρώ σε 80 άτοκες ισόποσες δόσεις των 133.615,54 ευρώ, και η δεύτερη για ρυθμιζόμενο ποσό 39.507.109,93 ευρώ, αλλά με προσαυξήσεις και τόκους σε 80 κυμαινόμενες δόσεις και συνολικού ύψους 57.533.623,88 ευρώ. Δηλαδή, αντί για τελικό ποσό εξόφλησης 50.205.361,43 ευρώ, η ΔΕΥΑ καλείται να καταβάλει πάνω από το διπλάσιο ποσό, δηλαδή το εξωφρενικό ποσό των 107.738.985 ευρώ - ποσό που φυσικά αδυνατεί να εξοφλήσει. Όπως έχει προκύψει, η τοπική ΔΟΥ Ηρακλείου ερμηνεύει διάκριση ανάμεσα στις ληξιπρόθεσμες μέχρι την 24η/12/2014 οφειλές και τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, συμπεριλαμβάνοντας στις τελευταίες και τις προσαυξήσεις που γεννώνται από την ημερομηνία της ρύθμισης και μέχρι την εξόφλησή της...».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια