Ειδήσεις

1955: Εκδιώκονται οι Έλληνες της Πόλης από έξαλλο πλήθος

Σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου, πέθαναν ο Λουτσιάνο Παβαρότι και ο Ακίρα Κουροσάβα, εγκαινιάζεται το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και η απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Αμαλίας.

Σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου, πέθαναν ο Λουτσιάνο Παβαρότι και ο Ακίρα Κουροσάβα. Ο Κωστής Στεφανόπουλος ιδρύει τη ΔΗ.ΑΝΑ., εγκαινιάζεται το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, σημειώνεται το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και η απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Αμαλίας.

Διαβάστε αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν την ημέρα:

Η απόπειρα δολοφονίας της Αμαλίας

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 151 χρόνια, σημειώνεται στην Αθήνα η αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα εναντίον της βασίλισσας Αμαλίας.

Το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου του 1861 η πρωτεύουσα της Ελλάδας αναστατώθηκε στο άκουσμα της είδησης ότι ο 18χρονος φοιτητής της Νομικής Αριστείδης Δόσιος (γόνος επιφανούς οικογένειας των Αθηνών) πυροβόλησε τη βασίλισσα κοντά στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που εκείνη απολάμβανε το βραδινό της περίπατο.

Ο Δόσιος συνελήφθη αμέσως και οδηγήθηκε στα μπουντρούμια της Χωροφυλακής, όπου υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει αν είχε συνεργούς.

Ενώπιον του πρωθυπουργού Αθανάσιου Μιαούλη, ο φοιτητής είπε ευθέως ότι προσπάθησε να σκοτώσει τη βασίλισσα για να απαλλάξει «τη χώρα από την τυραννία».

Ο Δόσιος απελευθερώθηκε τελικά λίγους μήνες μετά όταν του χορηγήθηκε αμνηστία κι ενώ είχε προηγηθεί ο διωγμός του Όθωνα.

Πέθανε σε ηλικία μόλις 37 ετών, έχοντας ταλαιπωρηθεί από τα βασανιστήρια, κι αφού είχε περάσει ένα σημαντικό διάστημα νοσηλευόμενος σε φρενοκομείο.

Το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955, σημειώνεται στην Κωνσταντινούπολη το τουρκικό πογκρόμ κατά του ελληνικού πληθυσμού. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες καταστράφηκαν περισσότερα από 4.000 καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία της Πόλης.

Τα εγκαίνια του γηπέδου της Τούμπας

Σαν σήμερα, το 1959, εγκαινιάζεται στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το οποίο αποτελεί μέχρι σήμερα την έδρα της ομάδας.

Ο Στεφανόπουλος ιδρύει τη ΔΗ.ΑΝΑ.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1985, ο - μετέπειτα - πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εγκαταλείπει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ιδρύει τη ΔΗ.ΑΝΑ. (Δημοκρατική Ανανέωση). Στο νεοσύστατο κόμμα προσχωρούν - εκτός του Στεφανόπουλου - εννέα ακόμη βουλευτές της Ν.Δ.

Ο θάνατος του θρυλικού σκηνοθέτη

Ήταν 6 Σεπτεμβρίου του 1998 όταν φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών.

Ο λόγος για τον Ιάπωνα Ακίρα Κουροσάβα, η επιρροή του οποίου ξεπέρασε τα όρια της Ασίας: Από τον Κουροσάβα επηρεάστηκε μια ολόκληρη γενιά δυτικών σκηνοθετών από τον Τζορτζ Λούκας μέχρι και τον Σέρτζιο Λεόνε.

Ο Κουροσάβα γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1910. Ανάμεσα στις γνωστότερες ταινίες του συμπεριλαμβάνονται "Οι 7 Σαμουράι", "Ο Θρόνος του αίματος», το "Γιοζίμπο", το "Ρασομόν" και το "Ραν".

Το τέλος του μεγάλου τενόρου

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Σεπτεμβρίου του 2007 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή, νικημένος από την επάρατη νόσο, ο διάσημος τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι. Ήταν 72 ετών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια