default-image

Βόνη: Με όλη τους την αγάπη διδάσκουν δωρεάν τους μαθητές

Κρήτη
Βόνη: Με όλη τους την αγάπη διδάσκουν δωρεάν τους μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι ωραίο να παίρνεις, αλλά πιο ωραίο είναι να δίνεις». Μ' αυτά τα λόγια ο κ. Μανόλης Ταμιωλάκης, Φυσικός στο επάγγελμα, περιγράφει την εμπειρία του από τα δωρεάν μαθήματα που πρόσφερε ο ίδιος, αλλά και άλλοι εθελοντές, σε μαθητές στο χωριό Βόνη του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Πρόκειται για μία ιδέα που ξεκίνησε από δύο εκπαιδευτικούς, τον κ. Μανόλη και την κ. Νατάσσα, πέρυσι τον Αύγουστο και υλοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, η αρωγή του οποίου είναι πολύ σημαντική. Τα δωρεάν μαθήματα που προσέφεραν κάποιοι εκπαιδευτικοί σε παιδιά της Βόνης και των γύρω χωριών, στεγάζονται στο παλιό σχολείο.

«Στην αρχή ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί», αναφέρει στο neakriti.gr ο κ. Ταμιωλάκης. «Χρειαζόμασταν βοήθεια και αυτή ήρθε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βόνης. Τα δωρεάν μαθήματα λοιπόν γίνονται υπό την αιγίδα του.»

Η ιδέα!

«Παραδοσιακά, το χωριό έβγαζε επιστήμονες. Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρήσαμε με τη σύζυγό μου πως τα παιδιά δεν προχωρούσαν. Σκέφτηκα πως μπορεί να είναι λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι, σιγά σιγά ξεκινήσαμε για να δούμε πού οφείλεται αυτό και να το ανατρέψουμε.»

Τα μαθήματα ξεκίνησαν πέρυσι για πρώτη χρονιά με περίπου 20-30 παιδιά, τόσο από τη Βόνη, όσο και από άλλες περιοχές. Αν και στην αρχή γονείς και παιδιά ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σ' αυτό το εγχείρημα, όταν είδαν πως πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια η οποία δε σταματούσε, τότε και εκείνοι… ηρεμούσαν.

Ο κ. Μανόλης μας λέει: «Πέρυσι κάναμε μαθήματα τα Σαββατοκύριακα 8 εθελοντές. Φέτος θέλουμε να κάνουμε κάλεσμα σε όσους μπορούν και θέλουν, να συμμετέχουν εθελοντικά στα δωρεάν μαθήματα.»

«Θέλουμε να κάνουν τα παιδιά κι άλλες δραστηριότητες»

«Ακόμα και η μία ώρα που μπορεί να αφιερώσει κάποιος εκπαιδευτικός, είναι σημαντική.» αναφέρει η κ. Νατάσσα Καρανικόλα, συνταξιούχος δασκάλα που συμμετείχε κι εκείνη σ' αυτή την πρωτοβουλία.

«Έρχονταν παιδιά της Β' Γυμνασίου και μου έλεγαν πως δεν ξέρουν Αγγλικά. Θέλουμε εθελοντές σε οποιονδήποτε τομέα. Προέχει φυσικά το γνωστικό κομμάτι, αλλά εφόσον αυτό καλύπτεται, τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν κι άλλες δραστηριότητες, όπως μουσική ή και ξένες γλώσσες.» υπογραμμίζει η ίδια.

Την πρώτη χρονιά λειτουργίας αυτού του εγχειρήματος, υπήρχαν εκπαιδευτικοί που δούλευαν σε σχολείο και παράλληλα αφιέρωναν κάποιες ώρες απ' το κενό τους τα Σαββατοκύριακα.

«Πιο πολλά πήρα παρά έδωσα», αναφέρει η κ. Νατάσσα. «Παιδιά κατάφεραν όχι μόνο να περάσουν την τάξη, αλλά και να βγάλουν πάνω από 19 στον έλεγχο, κάτι που σε προηγούμενες τάξεις δεν το κατάφερναν.»

Μαθήματα πραγματοποιούνται σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Α' Λυκείου. Στόχος των εθελοντών εκπαιδευτικών, όπως τονίζουν οι ίδιοι, είναι να «μπουν» οι βάσεις για τις επόμενες τάξεις που… είναι αφιερωμένες στις Πανελλήνιες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βόνης

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, κ. Γρηγόρης Καλογερίδης, μιλώντας στο neakriti.gr, παραδέχτηκε πως στην αρχή το συμβούλιο του συλλόγου ήταν επιφυλακτικό σ' αυτή την ιδέα.

«Είχαμε επιφυλάξεις. Ήταν κάτι άγνωστο σ' εμάς. Δεν ξέραμε πώς θα πάει, αν οι χωριανοί μας το δεχτούν. Ο κόσμος όμως το αγκάλιασε και είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Εμείς, σαν σύλλογος, προσπαθήσαμε να προσφέρουμε τα απαραίτητα: καθαρές αίθουσες, θέρμανση, χαρτιά και τετράδια για τα παιδιά.»

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν πέρυσι σαν εθελοντές στα δωρεάν μαθήματα είναι οι εξής:

Χαρούλα Παπαδάκη, Βιολόγος

Γαρυφαλλιά Μπορμουδάκη, Δασκάλα

Τασία Καπρή, Μαθηματικός

Μπάμπης Σπανάκης, Χημικός

Παντελής Τσικαλάκης, Φιλόλογος

Γιάννης Ταμιωλάκης, Φυσικομαθηματικός

Μανόλης Ταμιωλάκης, Φυσικός

Νατάσσα Καρανικόλα, Δασκάλα

Η φετινή σχολική χρονιά

«Έχουμε κάνει επαφές με τους εκπαιδευτικούς που συνεργαστήκαμε πέρυσι και είναι θετικοί στο να συμμετέχουν ξανά και φέτος. Τώρα προσπαθούμε να επεκτείνουμε αυτό το εγχείρημα. Προσπαθούμε να κάνουμε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των γύρω χωριών, προκειμένου να έρχονται πιο εύκολα και άλλα παιδιά πέρα απ' αυτά που μένουν στη Βόνη.»

Και κάπως έτσι, από μία ιδέα ξεκίνησαν όλα. Μία σημαντική βοήθεια σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, ακόμα και σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Και αυτή η κίνηση αγάπης όλο και μεγαλώνει.

Ρεπορτάζ: Γιώτα Αρχοντάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News