default-image

Μικρότερες σε διάρκεια και κόστος οι διακοπές των Κρητικών

Κρήτη
Μικρότερες σε διάρκεια και κόστος οι διακοπές των Κρητικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιγότερες διανυκτερεύσεις και περιορισμένο budget αφιέρωσαν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους φέτος οι Κρητικοί.

Όσοι κατάφεραν και πήγαν διακοπές, όπως τόνισαν στο ρεπορτάζ μας, προσπάθησαν να τη βγάλουν όσο γίνεται πιο φθηνά, αναζητώντας τις χαμηλότερες τιμές στα εισιτήρια, στα καταλύματα και στο φαγητό, με τους περισσότερους, προκειμένου να μετριάσουν τα έξοδα, να επιλέγουν τον προορισμό εκείνο που θα τους επιτρέψει να μείνουν σε φιλικό-συγγενικό σπίτι.

Βέβαια, δεν έλειψαν και εκείνοι που είχαν μεριμνήσει εκ των προτέρων. Είχαν κάνει, δηλαδή, το κουμάντο τους και τις αποταμιεύσεις τους, με σκοπό να πάνε διακοπές. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο για τη μείωση των εξόδων για κάποιες περιπτώσεις ταξιδιωτών έπαιξε το γεγονός ότι είχαν επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού.

Στους αγαπημένους προορισμούς των περισσότερων Κρητικών συμπεριλαμβάνονται η Σαντορίνη, η Μήλος, η Πάρος, η Νάξος, τα Κύθηρα, η Πελοπόννησος, κοντινοί στην Κρήτη δηλαδή προορισμοί, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που "ξανοίχτηκαν" και ταξίδεψαν ως τη Σκιάθο και τη Χαλκιδική, με δεδομένο όμως ότι είχαν κάποιο φιλικό σπίτι να μείνουν για να τη βγάλουν πιο οικονομικά, πληρώνοντας ουσιαστικά κάτι παραπάνω μόνο για τα εισιτήρια.

Κατά μέσο όρο, μια τετραμελής οικογένεια ξόδεψε μέσα σε μία εβδομάδα διακοπών, όπως μας είπαν στο ρεπορτάζ μας οι Ηρακλειώτες, περίπου 600-1.000 ευρώ, περιορίζοντας τα πολλά περιττά έξοδα.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι, με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, με την κρίση, την ανεργία και τη βαριά φορολογία να τους βαραίνει, ο περισσότερος κόσμος ή δεν πήγε φέτος καθόλου διακοπές ή κινήθηκε εντός Κρήτης, ανακαλύπτοντας κάποιες από τις αμέτρητες ομορφιές που κρύβει το νησί μας.

Την ίδια στιγμή αισιοδοξούν ότι του χρόνου θα έχουμε μπει στην ανάπτυξη, θα είναι κάπως καλύτερα, από οικονομικής πάντα άποψης, τα πράγματα, οπότε και θα μπορέσουν να πάνε διακοπές...

Μείωση της εγχώριας τουριστικής δαπάνης

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι η εγχώρια τουριστική δαπάνη τα τελευταία 9 χρόνια μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 65%. Οι αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και μερικής απασχόλησης, αλλά και οι υψηλές τιμές πολλών καταλυμάτων - ειδικά όταν η κράτηση γίνεται λίγο πριν το ταξίδι και σε δημοφιλείς προορισμούς με μεγάλες πληρότητες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο - έχουν καταστήσει "απαγορευτικές" τις διακοπές για την πλειονότητα των Ελλήνων.

Ειδικά φέτος η αναζήτηση οικονομικού καταλύματος ήταν αρκετά δύσκολη, λόγω της "έκρηξης" των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό. Εντούτοις, όπως εξηγούν επιχειρηματίες του τουρισμού, πολλοί από τους Έλληνες εκδρομείς κατέληξαν σε εξοχικά, σε φιλικά σπίτια ή επισκέφτηκαν τον τόπο καταγωγής τους, μειώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά τα έξοδα εστίασης και μεταφορών.

Φορείς από την αγορά των ξενοδοχείων συμπληρώνουν, επίσης, πως οι διανυκτερεύσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις πέντε, ενώ όλο και πιο πολύ κερδίζουν έδαφος οι παραθαλάσσιοι προορισμοί (Εύβοια, Πήλιο, Πελοπόννησος), καθώς η πρόσβαση οδικώς περιορίζει περαιτέρω το κόστος της μετακίνησης.

Ούτε μία εβδομάδα... δεν άντεξαν το οικονομικό βάρος

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διακοπές ούτε για μία εβδομάδα μέσα στο χρόνο. Αυτό δείχνει σχετική έρευνα της Eurostat για τις οικονομικές δυνατότητες κατοίκων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πραγματοποιήσουν έστω και μία εβδομάδα διακοπές.

Την τελευταία 5ετία, το ποσοστό των κατοίκων που δεν είναι σε θέση να κάνουν διακοπές μειώθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη, εκτός της Κύπρου, της Δανίας και της Ελλάδας. Με βάση την έρευνα, το 53,6% των Ελλήνων το 2016 δεν άντεξε το οικονομικό βάρος των διακοπών έναντι 51,2% το 2011.

Τα υψηλότερα ποσοστά οικονομικής αδυναμίας για ταξίδια συγκεντρώνονται στη Ρουμανία (66,6%), στην Κροατία (62,8%), στη Βουλγαρία (56,4%) και ακολούθως στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν η Δανία, η Φιλανδία και η Αυστρία. Ο μέσος όρος δείχνει ότι ένας στους τρεις κατοίκους στην Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει διακοπές μίας εβδομάδας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News