default-image

«Ξεκάθαρες λύσεις για τη Χρυσή» ζητούν στην Ιεράπετρα

Κρήτη
«Ξεκάθαρες λύσεις για τη Χρυσή» ζητούν στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από μια έντονη κατά διαστήματα αλλά ουσιαστική συζήτηση, στη μονοθεματική συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, με παρούσες όλες - εκτός της Κτηματικής - κρατικές υπηρεσίες, έγινε μια καινούργια αρχή συνεννόησης, για να βρεθεί η χρυσή τομή, στην ορθολογική διαχείριση της σμαραγδένιας νήσου Χρυσής 8.5 μίλια νότια της Ιεράπετρας.

Πολλοί εκ των δημοτικών συμβούλων και ιδιαίτερα ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, καυτηρίασε την απουσία του δασάρχη Ν. Λασιθίου κ Μανόλη Συλλιγάρδου, με τον οποία είχε «συγκρουστεί» δημόσια για το θέμα της Χρυσής, ενώ το βάρος της εκπροσώπησης της Δασικής Υπηρεσίας , σήκωσε εξ ολοκλήρου, ο αναπληρωτής του δασάρχη, κ Ματθαίος Φιλιππάκης, ο οποίος έδειξε να παίρνει πάνω του, όλες τις πρωτοβουλίες, τις αποφάσεις, τις αστοχίες και τα μελλοντικά σχέδια της Υπηρεσίας του για τη Χρυσή, η οποία όπως είπε, κινδυνεύει με περιβαλλοντική καταστροφή αν δεν ληφθούν  άμεσα μέτρα.

Στην εισήγηση του, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, είπε ότι, «η διαχείριση της νήσου Χρυσής, εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ιεράπετρας, αλλά γενικότερο πρόβλημα της κρατικής πολιτικής, αφού στην Ελλάδα του 2017 για μια περιοχή natura, εξακολουθεί να μην υπάρχει μηχανισμός προστασίας και διαφύλαξης. Πολλές οι μεμονωμένες προσπάθειες.

Αρκετό το περιστασιακό ενδιαφέρον από τις εμπλεκόμενες αρχές. Μεγάλη η αγωνία και η αγανάκτηση επισκεπτών και πολιτών. Ωστόσο μικρό έως και ανύπαρκτο το κρατικό ενδιαφέρον για εξυγίανση και μόνιμη λύση του προβλήματος», υποστήριξε ο δήμαρχος Ιεράπετρας.

Για πολλοστή φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας συνεδρίασε σε μια προσπάθεια να βρεθεί κάποια  λύση

«Η λύση δεν βρίσκεται μεμονωμένα ούτε στον Δήμο Ιεράπετρας ούτε σε καμιά από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά στα χέρια του κράτους, που οφείλει να ενεργοποιήσει μηχανισμό ορθής διαχείρισης μιας περιοχής με αυξημένες ανάγκες προστασίας. Ως Δήμος Ιεράπετρας μέχρι και σήμερα έχουμε προβεί σε αρκετές ενέργειες,  με πιο πρόσφατη την κατάθεση  πρότασης για σύσταση φορέα διαχείρισης.  

Βιώνοντας ως τοπική κοινωνία ένα μεγάλο πρόβλημα, καταθέσαμε μια εμπεριστατωμένη πρόταση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, διεκδικώντας τη δυνατότητα να δοθεί από το κράτος το πράσινο φως, για να φτάσουμε στη λύση.

Γι' αυτό όμως το τόσο μεγάλο πρόβλημα με  τις πολλαπλές περιβαλλοντικές συνέπειες η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα μένει στο να μη δίνει λύση!

Εμείς για άλλη μια φορά φωνάζουμε ότι τα προβλήματα της  νήσου Χρυσής δεν σταματούν στις μεμονωμένες ευθύνες της κάθε αρχής, αλλά απαιτούν την εφαρμογή συγκεκριμένης κρατικής πολιτικής, για την οποία οι ευθύνες επιμερίζονται τόσο στις προηγούμενες όσο και στην τωρινή κυβέρνηση.

Η νήσος Χρυσή δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ιεράπετρας. Είναι πρόβλημα του κράτους. Ενός κράτους που οφείλει να διαχειριστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις περιοχές natura, δίνοντας στους δήμους το απαιτούμενο πλαίσιο και τις άμεσες δυνατότητες για την ορθή λειτουργία και προστασία τους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προτείνω τη σύσταση επιτροπής και την μετάβασή μας στην Αθήνα στα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου εκεί να διεκδικήσουμε και να πάρουμε τις απαιτούμενες λύσεις. Η Χρυσή πρέπει επιτέλους να βρει μόνιμες λύσεις, όπως αρμόζουν σε μια προστατευόμενη περιοχή. Δεν επιτρέπουμε να συνεχιστεί αυτό το άναρχο καθεστώς. Ως Δήμος Ιεράπετρας διεκδικούμε σοβαρές και ξεκάθαρες λύσεις», κατέληξε ο κ. Καλαντζάκης.

Στο μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο  για τη Χρυσή  της Δευτέρας,  ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Προ'ι'στάκης, πρότεινε να κρατηθούν από όλους  μόνο τα θετικά της συζήτησης.

«Ας κρατήσουμε μόνο τα θετικά ...αναλογιζόμενοι την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Χρυσής. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, και το επόμενο διάστημα, θα συνεργαστεί με τις υπηρεσίες, με σκοπό την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, τη δημιουργία φορέα διαχείρισης με έδρα την Ιεράπετρα, την πλειοψηφία του οποίου, θα έχει ο Δήμος.

Παράλληλα δημιουργείται επιτροπή με τη συμμετοχή του Δημάρχου και των επικεφαλής όλων των  δημοτικών παρατάξεων, για να προγραμματιστούν επαφές στα αρμόδια Υπουργεία, απο τα οποία θα απαιτηθούν πολιτικές λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων που παραμένουν αδιευκρίνιστα», κατέληξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News