default-image

Δεκατρία νηπιαγωγεία ανέτοιμα στα Χανιά - photos

Κρήτη
Δεκατρία νηπιαγωγεία ανέτοιμα στα Χανιά - photos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανέτοιμα να υποδεχτούν τα νήπια είναι λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι δεκατρία νηπιαγωγεία στα Χανιά στα οποία εκτελούνται εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους.

Αν και ο χρόνος για την τέλεση του αγιασμού και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά μετρά αντίστροφα, πολλά από αυτά εξακολουθούν να θυμίζουν εργοτάξιο.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, επισκεπτόμενος χθες το 9ο Νηπιαγωγείο Χανίων στη Χαλέπα όπου έλεγξε την πορεία των εργασιών, παραδέχτηκε ότι «δεν θα προλάβουν το πρώτο κουδούνι γιατί υπάρχουν εκ μέρους του εργολάβου κάποιες καθυστερήσεις. Περιμέναμε ότι θα είχε τελειώσει νωρίτερα».

Στο 9ο Νηπιαγωγείο Χανίων το κύριο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί ,όμως βρίσκονται σε εκκρεμότητα βασικές παρεμβάσεις που αφορούν στην ασφάλεια του χώρου.  Επιπλέον, εργασίες εκτελούνται στο 5ο Νηπιαγωγείο, στα 6ο και 20ο, 13ο, 14ο, 33ο, 12ο, 18ο και 26ο νηπιαγωγείο καθώς και στο 15ο Νηπιαγωγείο Χανίων, στο 1ο Νηπιαγωγείο  Νέας Κυδωνίας, και στο Νηπιαγωγείο Ποτιστηρίων.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου υπεγράφη στις 23 Ιουνίου και αφορούσε και στη συντήρηση αύλειων χώρων.

«Το ζήτημα της διαμόρφωσης των αύλειων χώρων των Νηπιαγωγείων είχε τεθεί από το προηγούμενο σχολικό έτος από την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου και τον Πρόεδρο της κ. Νίκο Βλαζάκη καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα υλικά επίστρωσης των αυλών ήταν φθαρμένα και ακατάλληλα. Στο αίτημα αυτό ανταποκριθήκαμε άμεσα, οι εργασίες δε συνολικής διαμόρφωσης και επανασχεδιασμού των αυλών των σχολείων θα συνεχιστούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» υπογράμμισε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

Μετ εμποδίων συνεχίζεται και το έργο της συντήρησης των σχολικών μονάδων στα Χανιά λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης.

Ο δήμαρχος ωστόσο εκτιμά ότι χάρη στο σωστό προγραμματισμό των σχολικών επιτροπών, τα σχολεία θα αρχίσουν τη λειτουργία τους έχοντας δεχτεί τις αναγκαίες εργασίες ώστε να είναι ασφαλή.

«Βεβαίως δεν έχουμε καταφέρει να  φτάσουμε παντού, όμως όλα τα βασικά ζητήματα τα έχουμε αντιμετωπίσει και διαρκώς προσπαθούμε να βελτιώσουμε την εικόνα των σχολείων μας» επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας.

Προβληματίζουν γονείς και εκπαιδευτικούς τα κενά

Στο μεταξύ, η νέα σχολική χρονιά στα Χανιά όπως και την υπόλοιπη Κρήτη αναμένεται να αρχίσει με εκατοντάδες κενά σε εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής και ειδικοτήτων. Οι ελλείψεις αφορούν τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο η εικόνα είναι χειρότερη σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 443. Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, λείπουν από τα σχολεία των Χανίων: 105 δάσκαλοι γενικής αγωγής, 62 νηπιαγωγοί, 40 δάσκαλοι ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης, 32 νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής, 204 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.

«Για μια ακόμη χρονιά έχουμε μηδενικές προσλήψεις ενώ οι συνταξιοδοτήσεις συνεχίζονται κανονικά. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στο να έχουμε συνολικά στην  εκπαίδευση 30.000 λιγότερο προσωπικό» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων κ. Σεραφείμ Ρίζος ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στα σχολεία ασφυκτική.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News