Ειδήσεις

Στο λιμάνι του Ηρακλείου έφθασαν οι μετανάστες (photos/video)

Μεσημέρι της Τρίτης, στο λιμάνι του Ηρακλείου έδεσε το δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει τους 103 μετανάστες που εντοπίστηκαν ανατολικά της Κρήτης.

Έφθασε στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης, στο λιμάνι του Ηρακλείου το δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει τους 103 μετανάστες που εντοπίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε ένα ξύλινο σκάφος 25 μέτρων και περισυνελέγησαν στη συνέχεια από το δεξαμενόπλοιο RHINO, υπό σημαία Σιγκαπούρης, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Στο λιμάνι και συγκεκριμένα στην προβλήτα 4 και 5 υπήρξε εξαρχής κινητοποίηση και πλήρης συντονισμός του συνόλου των φορέων υπό την εποπτεία του λιμεναρχείου και αυτό που θα γίνει σε πρώτη φάση είναι ο έλεγχος και ταυτοποίησης του.

Με δεδομένο ότι μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν μωρά και μικρά παιδιά, εκτός από τους γιατρούς και τα 3 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που υπάρχουν, βρίσκεται και η Μονάδα Χαμόγελο του Παιδιού για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι πρώτες πληροφορίες πάντως  αναφέρουν ότι 100 άτομα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.

Το συντονισμό έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείου Ηρακλείου με τη συνεργασία αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, της Ελληνικής Αστυνομίας, της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του ΕΚΑΒ, του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, η ομάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τμήματος Ηράκλειου.

Αμέσως μετά οι μετανάστες θα μεταφερθούν για προσωρινή φιλοξενία στην αίθουσα λιμενεργατών που βρίσκεται εντός του λιμανιού.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιος από τους επιβαίνοντες του ξύλινου σκάφους είχε καλέσει σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό τους από αεροσκάφος της Frontex και πέντε παραπλέοντα πλοία.

Οι 103 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρονται στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, σύμφωνα και με το ΑΠΕ, από τις 07.00 το πρωί της Παρασκευής 1ης Σεπτεμβρίου έως το πρωί στις 07.00 της Δευτέρας 4ης Σεπτεμβρίου διασώθηκαν 186 πρόσφυγες και μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου και Χίου.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη- Αγγέλα Δουλγεράκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια