Ειδήσεις

Για ποιο λόγο δεν πληρώνονται από το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Η αλήθεια για τη σωστή λειτουργία του Προγράμματος Νέων Αγροτών

Απλήρωτοι παραμένουν οι χιλιάδες επιλαχόντες του Προγράμματος Νέων Αγροτών, χωρίς να είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο αν θα απορροφηθούν από το πρόγραμμα, αν θα ενταχθούν μόνο κατά ένα μέρος ή... και καθόλου, γεγονός που επαναφέρει τη μεγάλη υπόθεση για τη χρησιμότητα ή όχι του εν λόγω προγράμματος, τις σκοπιμότητες που αυτό εξυπηρετεί, καθώς και την καλύτερη λειτουργία που θα μπορούσε να επιδείξει, για ένα ουσιώδες αποτέλεσμα.

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" "ανοίγει" σήμερα την υπόθεση αυτή, φιλοξενώντας ενδιαφέρουσες απόψεις, μετά από αιτήματα νέων αγροτών, που ζητούν να μάθουν γιατί υπάρχει κάθε χρόνο όλη αυτή η δυσλειτουργία, την ώρα που υποτίθεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος δίνουν μεγάλο βάρος στη χρηματοδότηση και υλοποίηση του προγράμματος!

Την ώρα μάλιστα που υπάρχει όλη αυτή η καθυστέρηση, έχουμε και πληροφορίες που αναφέρουν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα απορροφήσει, ετούτη τη φορά, ένα μικρό ποσοστό από τους επιλαχόντες νέους αγρότες, αφού δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα αξιοποίησης περισσότερων κονδυλίων από το ΠΑΑ 2014-2020.

Η "Νέα Κρήτη" απευθύνθηκε γι' αυτό το θέμα χθες στο στέλεχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μιχάλη Καμπιτάκη, ο οποίος και μας είπε ότι, κάθε φορά μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών όσων έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, το υπουργείο απορροφά και τους επιλαχόντες... κάτι όμως που θα περιμένουμε να το δούμε να γίνεται στην πράξη και φέτος.

«Το θέμα με τους επιλαχόντες μέχρι τώρα το έλυναν. Τώρα, από 'δω και μετά τι θα κάνουν, δεν ξέρουμε. Καλά θα κάνουν να το λύσουν και φέτος. Όσοι είχαν επιλεγεί έχουν πληρωθεί όλοι απ' ό,τι ξέρω. Αλλά μέχρι τώρα πληρώνονταν και οι επιλαχόντες»...

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος πληρώθηκαν με καθυστέρηση... ενάμιση χρόνου! Για να δούμε και πόσο θα καθυστερήσουν οι πληρωμές και των επιλαχόντων. «Οι επιλαχόντες είναι οι αμέσως επόμενοι που έμειναν εκτός των δικαιούχων, επειδή υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Βέβαια είναι ανάλογα την περίπτωση. Και ανάλογα με την περίπτωση έχουμε και τις ενστάσεις», εξηγεί ο Μιχάλης Καμπιτάκης.

«Υπάρχει δέλεαρ... το πριμ»

Στο ερώτημα της εφημερίδας μας αν ο ίδιος εκτιμά ότι συμφέρει σήμερα έναν νέο άνθρωπο μέχρι τα 40 του (όπως προβλέπει το πρόγραμμα) να γίνει νέος αγρότης, ο Μιχάλης Καμπιτάκης λέει ότι σήμερα το δέλεαρ είναι το πριμ. «Αλλά εμάς η πρότασή μας ως ΟΑΣΝΗ ήταν ότι κανονικά έπρεπε να υπάρχουν φοροαπαλλαγές για τους νέους αγρότες, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση ούτε με το παλιό, ούτε με το νέο φορολογικό καθεστώς να καταφέρει κάποιος που παραμένει στο χώρο αυτό να επιβιώσει. Να υπάρξει λοιπόν ένα ειδικό καθεστώς. Και, αφού το κράτος δελεάζει τον αγρότη να γίνει νέος αγρότης, αντί να τα παρατήσει στη συνέχεια και να κάνει κάτι άλλο, ας του τα δίνει μετά αυτά σε δράση: σε αγορά αγροτεμαχίων, σε αγορά μηχανημάτων με ίδια συμμετοχή, σε σχέδια βελτίωσης με τα οποία θα κάνει εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας και σε οτιδήποτε άλλο»...

Ο Μιχάλης Καμπιτάκης επισημαίνει ότι, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν υπάρχει εναλλακτική για να μπορέσουν οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα να παραμείνουν. «Αν είχαμε εναλλακτική θα φεύγαμε. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνεις. Μέχρι που ξέσπασε η κρίση, ένα σωρό αγρότες έφευγαν από τον αγροτικό τομέα και έκαναν άλλα επαγγέλματα. Μετά λοιπόν και την κρίση που δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνει ο αγρότης, μένουν αναγκαστικά στον αγροτικό τομέα. Αν υπήρχαν εναλλακτικές, θα είχε μειωθεί ο κόσμος που απασχολείται στη γεωργία ακόμα και στο μισό»...

Δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος καταγγέλλει ότι «τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία και επικαλούνται δρόμους ανάπτυξης, υποτίθεται, στοχεύουν κύρια στο πώς θα συσσωρεύσουν την αγροτική γη σε λίγα χέρια. Και όλες αυτές οι εξαγγελίες με το πρόγραμμα νέων αγροτών και αυτή η επίσκεψη Τσίπρα για το υποτιθέμενο σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης είναι ότι στην πραγματικότητα θέλουν να μεταφέρουν σε λίγα χέρια τη γη των μικρομεσαίων αγροτών». Ο Μανόλης Καρκαβάτσος αναφέρει στην εφημερίδα μας ότι, από τη στιγμή που δεν αγγίζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και η Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόβλημα του τεράστιου και δυσβάστακτου κόστους παραγωγής στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, σωτηρία δεν μπορεί να υπάρξει. «Από τη στιγμή εξάλλου που δεν εξασφαλίζουν εγγυημένη τιμή σε έναν παραγωγό και από τη στιγμή που οι γεωργικές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται και καταστρέφουν τον Έλληνα αγρότη, όποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και αν εφαρμοστεί δεν αγγίζει τα βασικότερα και κυρίαρχα αυτά ζητήματα»... Εξάλλου, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, δεν υπάρχει και μια πολιτική που θα βγάλει από τις πλάτες του αγρότη τα φορτία του άγριου φορολογικού βάρους. «Άρα τα προγράμματα νέων αγροτών, το πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ, οδηγούν την κατάσταση στη συσσώρευση της γης σε λίγα χέρια», κατάληξε ο κ. Καρκαβάτσος. Καταλήγοντας, μας λέει ότι ήδη προγραμματίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και στο νησί μας, κινητοποιήσεις από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Συντονιστικές Επιτροπές που τη συγκροτούν.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια