Ειδήσεις

Και μωρά στο σκάφος των μεταναστών. Που θα φιλοξενηθούν -pic

Το σκάφος αναμένεται να αφιχθεί γύρω στις 12 το μεσημέρι και θα δέσει για τον πρώτο έλεγχο και ταυτοποίηση, στην προβλήτα 4 και 5 στο Καρνάγιο.

Όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των 103 μεταναστών και προσφύγων στο λιμάνι του Ηρακλείου, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε ένα ξύλινο σκάφος 25 μέτρων και περισυνελέγησαν από το δεξαμενόπλοιο RHINO, υπό σημαία Σιγκαπούρης, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκάφος αναμένεται να αφιχθεί γύρω στις 12 το μεσημέρι και θα δέσει για τον πρώτο έλεγχο και ταυτοποίηση, στην προβλήτα 4 και 5 στο Καρνάγιο εκεί όπου συνήθως δένουν και τα κρουαζιερόπλοια.

Με δεδομένο ότι μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν μωρά και μικρά παιδιά, εκτός από τους γιατρούς και τα 3 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που θα υπάρχουν, θα βρίσκεται και η Μονάδα Χαμόγελο του Παιδιού για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι πρώτες πληροφορίες πάντως  αναφέρουν ότι 100 άτομα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.

Το συντονισμό έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείου Ηρακλείου με τη συνεργασία αρμόδιων υπηρεσίων της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, της Ελληνικής Αστυνομίας, της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του ΕΚΑΒ αλλά και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SOS ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Αμέσως μετά οι μετανάστες θα μεταφερθούν για προσωρινή φιλοξενία στην αίθουσα λιμενεργατών που βρίσκεται εντός του λιμανιού.

Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιος από τους επιβαίνοντες του ξύλινου σκάφους είχε καλέσει σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό τους από αεροσκάφος της Frontex και πέντε παραπλέοντα πλοία.

Οι 103 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρονται στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, σύμφωνα και με το ΑΠΕ, από τις 07.00 το πρωί της Παρασκευής 1ης Σεπτεμβρίου έως το πρωί στις 07.00 της Δευτέρας 4ης Σεπτεμβρίου διασώθηκαν 186 πρόσφυγες και μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου και Χίου.

Δείτε φωτογραφίες από την προετοιμασία των αρμοδίων φορέων για την άφιξη των μεταναστών στο καρνάγιο:

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη - Αγγέλα Δουλγεράκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια