Ειδήσεις

Σχεδιάζουν απέραντο εργοτάξιο στο «σταυρό» του Ηρακλείου

Η πολυσυζητημένη ανάπλαση στο λεγόμενο "σταυρό" θα διαρκέσει τουλάχιστον 18 μήνες προκαλώντας πονοκέφαλο

Τη "φόρμουλα" για να ταλαιπωρηθεί το λιγότερο δυνατό ο εμπορικός κόσμος, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες από το τεράστιο εργοτάξιο που θα ξεκινήσει προσεχώς να στήνεται στην "καρδιά" του Ηρακλείου θα αναζητήσουν την Τετάρτη, σε μια κρίσιμη σύσκεψη, Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου...

Απ' ό,τι φαίνεται, με καθυστέρηση ετών έφτασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου για να ξεκινήσει η πολυσυζητημένη ανάπλαση στο λεγόμενο "σταυρό" της πόλης (Δικαιοσύνης - Ίδης - Καλοκαιρινού). Ανάπλαση η οποία είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή Κουράκη και μετά από αρκετές περιπέτειες έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, με ορατή την έναρξη των εργασιών μέσα στον Οκτώβριο.

Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου συνολικά ορίζεται στους 18 μήνες, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4,6 εκατομμύρια ευρώ, με το επιμέρους έργο της υπογειοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ να έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση, που θα αναμορφώσει άρδην την "καρδιά" του Ηρακλείου, καθιστώντας την περιοχή πιο φιλική στον επισκέπτη και πιο ελκυστική, με το βάρος να πέφτει στην κυκλοφορία των πεζών έναντι των οχημάτων...

Ταυτόχρονα, βεβαίως, οι εργασίες θα επιφέρουν και μεγάλη αναστάτωση στο κέντρο της πόλης και δη στον εμπορικό κόσμο, που θα κληθεί για μια μεγάλη περίοδο (μίνιμουμ 18 μήνες) να αντιμετωπίσει ένα σκηνικό εργοταξίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το γεγονός ότι ο "σταυρός" της πόλης θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο σημαίνει αφενός ταλαιπωρία για τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εκεί, καθώς επίσης για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στο κέντρο της πόλης, και αφετέρου σημαίνει και μια αναπόφευκτη σε ένα βαθμό μείωση της αγοραστικής κίνησης και του εμπορικού τζίρου.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι διανύουμε εποχή ισχνών αγελάδων και ότι ο εμπορικός κόσμος δοκιμάζεται οικονομικά ήδη εδώ και πολλά χρόνια, βασικό ζητούμενο, εν μέσω μιας αποδεκτής και καλοδεχούμενης ανάπλασης, είναι να περιοριστούν η ταλαιπωρία και οι οικονομικές απώλειες για τους εμπόρους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος και ο εμπορικός κόσμος καλούνται να βρουν την καλύτερη δυνατή συνταγή ως προς τον τρόπο υλοποίησης της ανάπλασης. Κάτι που θα συμβεί αύριο το μεσημέρι, στο πλαίσιο σχετικής σύσκεψης που θα γίνει στο Δημαρχείο.

Για του λόγου το αληθές, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Δήμο, σύσκεψη με τον Εμπορικό Σύλλογο και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στις οδούς Δικαιοσύνης - Ίδης - Καλοκαιρινού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 1:30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.

Τη σύσκεψη συγκαλεί η Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων εργασιών ανάπλασης της περιοχής.

Αναμονή και προβληματισμός

Εν αναμονή της αυριανής σύσκεψης, στις τάξεις του εμπορικού κόσμου υπάρχει αναβρασμός. Οι έμποροι κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα, αφού ναι μεν είναι στην πλειονότητά τους σύμφωνοι με την ανάπλαση, η οποία άλλωστε είναι στα σκαριά εδώ και χρόνια, αγωνιούν όμως την ίδια ώρα για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν κατά την υλοποίησή της στην εμπορική δραστηριότητα.

Οι ίδιοι θα θέσουν ερωτήσεις, επιφυλάξεις και προβληματισμούς στη διάρκεια της αυριανής σύσκεψης. Μάλιστα, όπως εξήγησε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, το βάρος κατά την αυριανή κρίσιμη σύσκεψη θα πέσει στο πώς θα "σπάσουν" οι εργασίες, ώστε να κλείνει κυκλικά και διαφορετικό σημείο, για να μην υπάρχει ταυτόχρονη ταλαιπωρία σε όλο το εύρος του "σταυρού", καθώς και στα επιμέρους χρονοδιαγράμματα που θα δοθούν από πλευράς Λότζιας για κάθε κομμάτι που θα κλείνει, ώστε να εκτελούνται εργασίες.

«Είναι γνωστή η ανάπλαση στο "σταυρό" της πόλης. Την περιμένουμε εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι πλέον έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να ξεκινήσει. Είναι ένα έργο σημαντικό, που θα επιφέρει οφέλη όταν ολοκληρωθεί, και το οποίο συνδυάζεται μάλιστα με γενικότερες ανακατατάξεις στο κέντρο της πόλης, που αφορούν στο κυκλοφοριακό σκηνικό, αλλά και στο εμπορικό σκηνικό με το θέμα του open mall.

Δεν παύει όμως να είναι ένα μεγάλο έργο, που θα τραβήξει καιρό, και το οποίο επηρεάζει μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου. Γι' αυτό και υπάρχει μια εγρήγορση, ένας προβληματισμός, ένας αναβρασμός», ανέφερε ο κ. Κουμαντάκης και συνέχισε: «Η σύσκεψη την Τετάρτη (σ.σ. αύριο) είναι σημαντική. Εκεί θα πρέπει να δούμε σημαντικές παραμέτρους και λεπτομέρειες. Εμείς θα θέσουμε το ερώτημα και θα επιμείνουμε για τα χρονοδιαγράμματα. Πρέπει να δούμε τι ακριβώς σχεδιασμό έχει ο Δήμος. Πώς θα μοιράσει τμηματικά τις εργασίες, διότι η κοινή λογική επιτάσσει ότι το έργο πρέπει να εκτελεστεί τμηματικά. Θα δουλεύει ο εργολάβος ένα σημείο για ένα διάστημα, ένα άλλο για το επόμενο διάστημα και πάει λέγοντας. Επουδενί δε θα πρέπει να έχουμε ένα ταυτόχρονο εργοτάξιο σε όλο το κέντρο. Περιμένουμε να δούμε λοιπόν τι ενημέρωση θα μας γίνει στη σύσκεψη, ώστε να έχουμε μια σιγουριά ότι θα είναι περιορισμένες, στο μέτρο του δυνατού, οι "απώλειες" για το διάστημα που θα υλοποιείται το έργο. Φυσικά, ευχή και ελπίδα είναι στην επόμενη τουριστική σεζόν να έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι των εργασιών»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια