Ειδήσεις

Κατέρρευσε μπαλκόνι προκαλώντας τρόμο σε περαστικούς

Από τύχη γλίτωσαν κάτοικοι και περαστικοί της οδού Δαμβέργη όταν είδαν το μπαλκόνι και τμήμα πρόσοψης να καταρρέει

Από τύχη γλίτωσαν κάτοικοι και περαστικοί της οδού Δαμβέργη στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όταν μπαλκόνι κατέρρευσε, αφού δέχθηκε το βάρος από συντρίμμια πρόσοψης εγκαταλελειμμένου οικήματος και υποχώρησε.

Πρόκειται για πολυσύχναστο δρόμο του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου, όπου αναπτύσσονται αρκετά καταστήματα.

Αστυνομικοί απομάκρυναν το απόγευμα της Δευτέρας συγκεντρωμένο πλήθος  από το σημείο, αποκλείοντάς το με κορδέλες, ενώ συνεργεία του δήμου απομάκρυναν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Στο σημείο βρέθηκαν ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Μίνως Αλεφαντινός.

Το neakriti.gr έχει στο παρλεθόν εφιστήσει την προσοχή στους ιθύνοντες για τα ετοιμόρροπα κτίρια της παλιάς πόλης στο Ρέθυμνο, όμως όπως όλα δείχνουν, οι προσπάθειες αποκατάστασης πρέπει να ενταθούν και μάλιστα σύντομα πριν θρηνήσουμε θύματα.

Το "προφητικό" ρεπορτάζ

Όπως γράψαμε στις 20/09/2016 τη δικαστική οδό λαμβάνουν τα αναρίθμητα επικίνδυνα κτήρια στο ιστορικό κέντρο και τους οικισμούς του Ρεθύμνου.

Η Τεχνική Υπηρεσία έχει γνωστοποιήσει την αναγκαιότητα συντήρησης στους φερόμενους ιδιοκτήτες με κοινοποίηση στον εισαγγελέα, όμως τόσο οι ιδιώτες όσο και ο Δήμος δηλώνουν αδυναμία στο να ανταποκριθούν στο οικονομικό ύψος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα η παλιά πόλη του Ρεθύμνου, από αλλοτινό ζωντανό στολίδι πολιτισμού, να υποβαθμίζεται και να πεθαίνει καθημερινά.

Στο ίδιο έργο θεατής παραμένει ο επιχειρηματικός κόσμος της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, με το Δήμο να δηλώνει ανήμπορος να κάνει κάτι. Κατά καιρούς σοβάδες από τα μη συντηρημένα και πολλές φορές ετοιμόρροπα κτήρια του ιστορικού κέντρου πέφτουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια κατοίκων, επισκεπτών και καταστηματαρχών της παλιάς πόλης, που θεωρούν ότι από καθαρή τύχη δεν έχει τραυματιστεί κάποιος.

Έρχονται μπιλιετάκια

Τα εν λόγω κτήρια είναι δεκάδες σε όλη την έκταση της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, με αιχμή του δόρατος το παλιό σαπωνοποιείο στην οδό Μοσχοβίτη, όπου το χειμώνα με έξοδα του Δήμου θα γίνουν παρεμβάσεις άρσης της επικινδυνότητας και στη συνέχεια θα σταλεί το σχετικό «μπιλιετάκι» στην εφορία Ρεθύμνου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μίνως Αλεφαντινός, διευκρινίζει ότι αυτή είναι η έσχατη λύση που θα ακολουθεί ο Δήμος σε ακραίες περιπτώσεις, με το δημοτικό σύμβουλο και επιχειρηματία της παλιάς πόλης Όθωνα Χριστουλάκη να επιβεβαιώνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των περισσότερων επιχειρηματιών, που έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται αισθητικά η παλιά πόλη, που ήταν άλλοτε από τις ομορφότερες και πιο καλοδιατηρημένες στη λεκάνη της Μεσογείου.

Από την εγκατάλειψη δεν έχουν γλιτώσει ακόμη και επιχειρήσεις στο «φιλέτο» της παλιάς πόλης, τις εισόδους των οποίων φράζουν κακήν-κακώς για να προλάβουν τα χειρότερα, ενώ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν ενετικά θυρώματα και οθωμανικά σαχνισιά.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου, Χάρης Αυγουστάκης, συχνά-πυκνά γίνεται μάρτυρας επικίνδυνων πτώσεων υλικών από τα κτήρια που μπορεί ευτυχώς να μην έχουν τραυματίσει κάποιον σωματικά, όμως καταφέρουν τραύματα στην εικόνα και τη φήμη της πόλης μέσω της λήψης φωτογραφιών από Έλληνες και ξένους επισκέπτες που αμέσως μοιράζονται τις εμπειρίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ζουν με το φόβο οι κάτοικοι

Το χειρότερο είναι ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο ιστορικό κέντρο του δήμου, αλλά και στους οικισμούς του Ρεθύμνου.

Καθημερινά η Τεχνική Υπηρεσία δέχεται τηλεφωνήματα από φοβισμένους κατοίκους, μετά και την κατάρρευση της βίλας Κλόντιο στον Πίκρη πριν τρία χρόνια, ότι μπορεί το διπλανό ετοιμόρροπο κτήριο να συμπαρασύρει και το δικό τους.

Στα χωριά, η έκταση του προβλήματος είναι ανυπολόγιστη, όμως τα οικονομικά του Δήμου είναι λεπτομερώς υπολογισμένα και δε σηκώνουν το βάρος των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια