default-image

Εικόνες ντροπής σε κοιμητήριο της ενδοχώρας Κρήτης (photos)

Κρήτη
Εικόνες ντροπής σε κοιμητήριο της ενδοχώρας Κρήτης (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι και... συκιές έχουν φυτρώσει ανάμεσα σε μνήματα στο νεκροταφείο των Πρεβελιανών, ενώ το δημοτικό σχολείο, που μπορεί εδώ και πάνω από δέκα χρόνια να μη λειτουργεί πια, αλλά προ ετών είχε πλήρως ανακαινιστεί από πρώην αντιδήμαρχο, είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Μέχρι και το ρολόι του ρεύματος κρέμεται, με κίνδυνο να υποστεί ηλεκτροπληξία κάποιο παιδί από αυτά που συχνάζουν και παίζουν στην αυλή του.

Αυτά τα προβλήματα είναι ενδεικτικά μιας γενικότερης κατάστασης εγκατάλειψης των Πρεβελιανών, όπως καταγγέλλουν στη "Νέα Κρήτη" κάτοικοι, δημοσιοποιώντας και σχετικές φωτογραφίες, καλώντας επιτέλους τη δημοτική Αρχή Γόρτυνας να σταματήσει να αδιαφορεί για τον ξεχασμένο οικισμό τους!

Μεγάλη η εικόνα της εγκατάλειψης στο κοιμητήριο

Οι φωτογραφίες που έστειλαν στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" κάτοικοι των Πρεβελιανών είναι χαρακτηριστικές. Η κατάσταση είναι τριτοκοσμική στο νεκροταφείο του οικισμού.

 Σπασμένοι τάφοι, μπάζα, σκουπίδια και αγριόχορτα συνθέτουν μια κατάσταση που δεν τιμάει ούτε τους νεκρούς, ούτε τους ζωντανούς της περιοχής, με ένα Δήμο που, όπως λένε οι κάτοικοι των Πρεβελιανών, είναι ανύπαρκτος.

Τα αγριόχορτα έχουν "πνίξει" τους τάφους

Το σχολείο είχε ανακαινιστεί πριν από χρόνια από προηγούμενο αντιδήμαρχο, αλλά από τότε και μετά δεν έγινε καμία ενέργεια για τη συντήρησή του. Έτσι, σήμερα το κτήριο είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Το ίδιο και ο περιβάλλων χώρος.

Σε κακή κατάσταση και το πρώην Δημοτικό Σχολείο, με το ρολόι του ρεύματος να... κρέμεται, με πιθανό τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας

«Ό,τι μπορούμε κάνουμε»

«Αυτά, αντί να έρθουν σε εσάς, γιατί δεν ήρθαν στο Δήμο να τα πουν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο;» ήταν το ερώτημα του δημάρχου Γόρτυνας Νίκου Σχοιναράκη.

«Δεν αμφισβητούμε ότι υπάρχουν προβλήματα, αφού, αν ένας Δήμος λέει ότι έχει προβλήματα, αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από το δικό μας, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Όμως, πέρα από τα προβλήματα αυτά, ό,τι μπορούμε να κάνουμε το κάνουμε», λέει ο Νίκος Σχοιναράκης.

Σπασμένα μάρμαρα και σκουπίδια συνθέτουν το σκηνικό της ντροπής

Για το νεκροταφείο επισημαίνει ότι υπάρχει μια ομάδα στο Δήμο που ασχολείται με τα κοιμητήρια. Και εντός της εβδομάδας θα επικοινωνήσει ο ίδιος μαζί της και θα δει τι μπορεί να γίνει. Θα εξετάσει και τις δυνατότητες παρέμβασης στο σχολείο, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί ο εθελοντισμός και να μην τα περιμένουν οι κάτοικοι όλα από τους Δήμους.

Μέχρι και... συκιές έχουν φυτρώσει ανάμεσα στα μνήματα

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News