default-image

1839: Το ξέσπασμα του πρώτου Πολέμου του Οπίου

1839: Το ξέσπασμα του πρώτου Πολέμου του Οπίου

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Σεπτεμβρίου του 1839 όταν ξεκινά η πολεμική σύρραξη μεταξύ Κίνας και Μεγάλης Βρετανίας, η οποία έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Ο πόλεμος έληξε τελικά τον Αύγουστο του 1842 με νίκη των Βρετανών, οι οποίοι πέτυχαν να αποσπάσουν από την Κίνα το Χονγκ Κονγκ.

Μερικά χρόνια μετά, ακολούθησε και δεύτερος Πόλεμος του Οπίου, ο οποίος -και πάλι, έληξε με ήττα της Κίνας. Οι δύο πόλεμοι έγιναν από τη Βρετανική αυτοκρατορία, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί προς την Άπω Ανατολή και να διευρύνει τις αγορές της.

Στα μέσα του 18ου αιώνα, το εμπορικό ισοζύγιο της Βρετανίας με την Κίνα, ήταν Αελλειμματικό. Κι αυτό καθώς οι Βρετανοί, εισήγαγαν τσάι, μετάξι και πορσελάνες, πληρώνοντας τους Κινέζους με ασήμι. Αυτό που… σκαρφίστηκαν οι Βρετανοί και που τελικά πέτυχαν, είναι να διοχετεύσουν στην Κίνα… όπιο, προκειμένου να ισοσκελίσουν το έλλειμμα. Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο, το κάπνισμα οπίου ήταν πολύ διαδεδομένο στην Άπω Ανατολή.

Από τους 15 τόνους οποίου που εισάγονταν στην Κίνα το 1730, λίγο πριν την έναρξη του πρώτου πολέμου Οπίου, ο σχετικός αριθμός είχε φτάσει στους… 1400 τόνους! Ο εθισμός μεγάλου αριθμού Κινέζων στη ναρκωτική ουσία ανησύχησε τον αυτοκράτορα της Κίνας, ο οποίος απαγόρευσε τη διάθεση του οπίου. Παρ' όλα αυτά, οι Βρετανοί δεν πτοήθηκαν και αγνοώντας το αυτοκρατορικό διάταγμα συνέχισαν να πουλούν όπιο στην Κίνα.

Το 1838, οι Κινέζοι πήραν ακόμη πιο δραστικά μέτρα, απαγορεύοντας την εισαγωγή οπίου στα λιμάνια της χώρας, αλλά και καταδικάζοντας σε θάνατο τους ντόπιους εμπόρους. Οι Άγγλοι, εντούτοις, αρνήθηκαν να συμμορφωθούν…

Η αφορμή για το ξέσπασμα του πρώτου πολέμου του Οπίου δόθηκε τελικά τον Ιούλιο του 1839: Μεθυσμένοι Άγγλοι ναύτες σκότωσαν έναν Κινέζο χωρικό, ωστόσο η Βρετανία αρνήθηκε να παραδώσει τους κατηγορούμενους υπηκόους της στις κινεζικές Αρχές.Στις 4 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ξέσπασαν εχθροπραξίες, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην κατάληψη της Σαγκάης από τους Άγγλους το 1842 και την πλήρη επικράτηση της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Ο Α' Πόλεμος του Οπίου έληξε και τυπικά με τη Συνθήκη του Νανκινγκ στις 29 Αυγούστου του 1842. Με αυτήν, το Χονγκ Κονγκ παραχωρείτο στη Βρετανία. Επίσης παραχωρούνταν στους Βρετανούς πέντε μεγάλα λιμάνια της νοτιανατολικής Κίνας για το εμπόριο και τη διαμονή των υπηκόων της.

Εξάλλου, αποφασίστηκε ετεροδικία για τους Βρετανούς υπηκόους που κατηγορούνταν στην Κίνα, αλλά και η καταβολή από την τελευταία μεγάλης χρηματικής αποζημίωσης.

Η πρώτη ήττα της Εθνικής μετά το Euro και τα φονικά επεισόδια

Σαν σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2004, η Εθνική ομάδα Ποδοσφαίρου , η οποία δύο μόλις μήνες νωρίτερα κατακτούσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, έχασε από την Αλβανία, στην πρεμιέρα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Αλβανία και Ελλάδα τέθηκαν αντιμέτωπες στα Τίρανα, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με σκορ 2-1.

Η νίκη αυτή έδωσε το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς των Αλβανών στη χώρα τους, αλλά και στην Ελλάδα: Σε πολλές περιοχές , σημειώθηκαν επιθέσεις σε βάρος Αλβανών από ντόπιους. Σε αρκετές πόλεις έγιναν πολύ σοβαρά επεισόδια, που κορυφώθηκαν με το θάνατο ενός Αλβανού συνανθρώπου μας στη Ζάκυνθο.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News