default-image

Δύσκολη η φετινή σχολική χρονιά για… τους γονείς

Κρήτη
Δύσκολη η φετινή σχολική χρονιά για… τους γονείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις οικονομίες τους μετράνε οι γονείς που θα πρέπει και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη με αφορμή τις σχολικές αγορές των παιδιών.

Ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 11η  Σεπτεμβρίου, οπότε και θα χτυπήσει για πρώτη φορά φέτος το κουδούνι στα σχολεία, δίνοντας το σήμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι γονείς έχουν βγει για έρευνα αγοράς, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να τη βγάλουν φτηνά και να γλιτώσουν μερικά ευρώ, ανακαλύπτοντας τις πιο συμφέρουσες τιμές και τα πιο φτηνά σχολικά είδη.

Η γενική εικόνα που υπάρχει είναι ότι για τις σχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους φέτος θα πληρώσουν πάνω-κάτω τα ίδια με πέρυσι χρήματα, διότι ήδη οι τιμές είναι αρκετά καλές, καλύπτοντας όλα τα βαλάντια, εκτός και αν η λίστα με τα απαραίτητα για τη φετινή σχολική χρονιά είναι μεγαλύτερη από πέρυσι. Για παράδειγμα, η τιμή στις τσάντες ξεκινά από 5 ευρώ μια απλή, φτηνή τσάντα, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 35 ευρώ αν είναι μάρκας, έχει πιο μεγάλο μέγεθος και φιγουράρει επάνω της κάποιος ήρωας κινουμένων σχεδίων. Οπότε, αναφορικά με τη σχολική τσάντα, είναι στην οικονομική ευχέρεια του γονέα τι θα επιλέξει, αν και τα πιο πολλά παιδιά δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο τι θα εικονίζεται στην τσάντα με την οποία θα πηγαίνουν κάθε μέρα στο σχολείο.

Τα τετράδια τώρα κυμαίνονται από 50 λεπτά έως 5 ευρώ ή και λίγο παραπάνω, ανάλογα τις σελίδες και το σχεδιασμό, τα μολύβια από 25 λεπτά και πάνω, τα στυλό από 35 λεπτά και άνω, οι γόμες από 20 λεπτά, τα χαρτόνια από 40 λεπτά, οι μαρκαδόροι από 50 λεπτά, οι κασετίνες από 3 ευρώ, τα ντοσιέ από 70 λεπτά, τα μπλοκ ζωγραφικής από 75 λεπτά και οι ξύστρες από 30 λεπτά και άνω.

Η κίνηση στην αγορά

Μέχρι στιγμής, η αγοραστική κίνηση είναι μουδιασμένη, αφού οι καταναλωτές-γονείς κοιτούν τις βιτρίνες με τα σχολικά περισσότερο για να δουν τις τιμές και όχι για να αγοράσουν. Την τιμητική τους στο ψάξιμο, σύμφωνα με τους βιβλιοπώλες, έχουν οι τσάντες, ενώ η κίνηση στα βιβλιοπωλεία αναμένεται να κορυφωθεί, όταν παραδοθεί η περίφημη λίστα με τα σχολικά είδη, που δίνουν οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι.

Οι επιχειρηματίες βιβλιοπώλες και καταστηματάρχες πάντως, όπως λένε, λόγω οικονομικής κρίσης γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να ξοδέψουν αφειδώς οι γονείς, άρα οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια περσινά επίπεδα, αν και μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές. Μάλιστα, κάποιες μεγάλες εισαγωγικές, επώνυμες εταιρείες μολυβιών, τετραδίων και χαρτικών έχουν κάνει ανατιμήσεις φαίνεται όμως ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει πολύ σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, συστήνεται στους καταναλωτές-γονείς να ψωνίζουν με σύνεση, και κυρίως κατόπιν έρευνας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News