default-image

Ακριβαίνει η τιμή σε γάλα και το κρέας

Ακριβαίνει η τιμή σε γάλα και το κρέας

"Στεγνώνει" η Ευρώπη από γάλα και ανεβαίνουν οι τιμές, αλλά την ίδια ώρα, οι γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας εξακολουθούν να κάνουν εισαγωγές για να καλύψουν τις ανάγκες τους, προκειμένου να μην πληρώσουν τον Έλληνα γαλακτοπαραγωγό του αγελαδινού γάλακτος σε τιμές μεγαλύτερες για να προμηθευτούν το προϊόν.

Την ίδια ώρα, το κρέας στην Ελλάδα είναι κατά 10,4% φτηνότερο από το μέσο όρο των τιμών του κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό το ποσοστό - όπως τονίζει η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας - θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος εισάγεται από τις άλλες χώρες και πουλιέται στους καταναλωτές της χώρας μας πολύ πιο ακριβά και εν πολλοίς... σαν "ελληνικό"!

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το χώρο των γαλακτοβιομηχανιών της Ευρώπης, οι τιμές του γάλακτος αναμένεται να αυξηθούν, καθώς η ήπειρος θα αντιμετωπίσει έλλειψη γάλακτος, κρέμας γάλακτος και βουτύρου μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οι παγκόσμιες τιμές γάλακτος - που έχουν αυξηθεί κατά περίπου 28% σε σχέση με πέρυσι, επειδή οι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή τους - έχουν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ο Peder Tuborgh, CEO του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Arla Foods με έδρα τη Δανία, σημειώνει πως τα αποθέματα γάλακτος είναι πολύ χαμηλά.

«Υπάρχει έλλειψη γάλακτος σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μεγάλη έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη, όπως κρέμας γάλακτος και βουτύρου. Δεν είναι καθόλου εφικτή η ικανοποίηση της ζήτησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτές οι δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης πιέζουν έντονα ανοδικά τις τιμές».

Οι τιμές του γάλακτος σημείωσαν "ράλι" στις αρχές του έτους, αφού οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή το περασμένο έτος μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, γεγονός που οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών.

Τα "παιχνίδια" με το γάλα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, αποκάλυψε "παιχνίδια" στο αιγοπρόβειο γάλα, από τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, οι οποίες λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων όχι μόνο των παραγωγών του γάλακτος, αλλά και των καταναλωτών, κερδίζοντας από τις εισαγωγές που κάνουν, την ώρα που το ελληνικό γάλα μένει στα αζήτητα!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνδικαλιστή, αν υπήρχε στην Ελλάδα η στήριξη του παραγωγού αγελαδινού γάλακτος από το κράτος και τις βιομηχανίες, θα μπορούσαμε να καλύπταμε με ελληνικό γάλα μέχρι και το 70% των αναγκών μας.

«Πέρυσι είχαμε 37,5 λεπτά το κιλό και φέτος έχουμε 38,5 λεπτά το κιλό. Ανέβηκε ελάχιστα. Έτσι αναγκάζεται συνεχώς ο κόσμος και εγκαταλείπει την αγελαδοτροφία. Διότι το γάλα στην Ελλάδα θα έπρεπε να το πληρώνεται ο παραγωγός για να πει ότι έχει ένα κέρδος που του επιτρέπει να επιβιώσει, όχι κάτω από 42 λεπτά το κιλό», όπως επισημαίνει ο κ. Πεβερέτος.

Κι εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο: Οι ίδιες βιομηχανίες πληρώνουν τον ξένο παραγωγό με 50 λεπτά το κιλό ή και ακριβότερα για να εισάγουν γάλα, με στόχο να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο ελληνικό γάλα. Και αυτό γίνεται και στην αιγοπροβατοτροφία, όπου επιχειρούν φέτος οι ίδιες εταιρείες να πάρουν το γάλα κάτω από τα 80 λεπτά το κιλό το πρόβειο και κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό το αίγειο.

«Δεν πρέπει, εξάλλου, από την άλλη να ξεχνάμε ότι τα δικά μας προϊόντα είναι ασφαλή. Γιατί εμείς ποτέ δεν ταΐσαμε ούτε με κρεατάλευρα, ούτε με διοξίνες... Εμείς στα χοιρινά, για παράδειγμα, το 70% που τους δίνουμε και τρώνε είναι ζωοτροφές από δημητριακούς καρπούς. Το αντίστοιχο ποσοστό της διατροφής των χοιρινών της Ολλανδίας είναι μόνο 30%. Βρείτε τα υπόλοιπα που τρώνε τι είναι», καταλήγει ο κ. Πεβερέτος.

Μόνο το 20% το βόειου κρέατος είναι ντόπιο

Στο μεταξύ, η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι φτηνότερη κατά 10,4% στο κρέας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η πιο ακριβή στο κρέας εμφανίζεται να είναι η Ελβετία, με 157% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα όμως με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, θα έπρεπε το κρέας στην Ελλάδα να είναι πολύ φτηνότερο. Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόσωπος της ΕΑΣΗ στον ΣΕΚ Μύρων Χιλετζάκης, «στη χώρα μας τρώμε αναλογικά το περισσότερο βόειο κρέας στην Ευρώπη. Όμως, μόνο το 20% είναι ντόπιο. Και από αυτό μόλις το 8% αφορά μοσχάρια που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σφάχτηκαν εδώ. Τα υπόλοιπα ζώα εισάγονται μικρά από τη Γαλλία, την Πολωνία και την Τσεχία. Μεγαλώνουν σε ελληνικές μονάδες και μετά από 5 μήνες παίρνουν ελληνική ταυτότητα. Το 1980 είχαμε εισαγωγές στο 50% του χοιρινού που καταναλώναμε και σήμερα εισάγουμε το 65%. Το ίδιο και στο γάλα. Όλοι διαφημίζουν το ελληνικό αγελαδινό γάλα, αλλά το 60% εισάγεται»...

Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης λέει ότι «οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων κρέατος, αλλαντικών και γαλακτοκομικών επιβαρύνουν κάθε χρόνο με 2 δισεκατομμύρια ευρώ το ΑΕΠ της χώρας»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News