default-image

Χωρίς δασκάλους τα σχολεία. Πώς θα... αφανίσουν τα κενά

Κρήτη
Χωρίς δασκάλους τα σχολεία. Πώς θα... αφανίσουν τα κενά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο... "μαγικό" αριθμό 1.000 υπολογίζονται τα εκπαιδευτικά κενά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Ηρακλείου, ενώ ως... διά μαγείας, λίγες μέρες πριν τις 11 Σεπτεμβρίου, που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, ενδέχεται να αφανιστούν, όχι όμως γιατί έγιναν μόνιμες προσλήψεις, αλλά γιατί το... γνωστό "τρικ" των προσλήψεων αναπληρωτών θα επαναληφθεί και φέτος.

Και του χρόνου πάλι με κενά και πάλι με ανάλογο "κολπάκι" θα... "αντιμετωπίσουμε" το ζήτημα της Παιδείας.

Την εικόνα αυτή παρουσιάζουν, μέσα από τα χθεσινά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι αιρετοί ΠΥΣΠΕ Ν. Ηρακλείου Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης και Γιώργος Μακράκης, που ωστόσο δεν έχουν αλλάξει διεκδικητικό πλαίσιο, εμμένοντας ότι, χωρίς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία απλά θα μετατοπίζεται από τη μια χρονιά στην άλλη!

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν στη σχετική τους ανακοίνωση, «πλησιάζοντας στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κι έπειτα από την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών που αφορά στους μόνιμους εκπαιδευτικούς, παραθέτουμε την εικόνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες που θα υπάρξουν στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών.

Να σημειώσουμε πως τα κενά αυτά θα κληθούν να καλύψουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, καθώς γι' άλλη μια σχολική χρονιά δεν έχουν πραγματωθεί μόνιμοι διορισμοί.

Επίσης, να επισημάνουμε το γεγονός πως τα αυξημένα κενά σε δασκάλους οφείλονται στο γεγονός πως και τα ολιγοθέσια σχολεία θα λειτουργούν από τη νέα σχολική χρονιά έως τις 4 το απόγευμα, αλλά και στο "σπάσιμο" των τμημάτων».

«Κάθε χρόνο τα ίδια»

«Για άλλη μια χρονιά ζούμε στο ίδιο έργο θεατές», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου και αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ν. Ηρακλείου Γιώργος Μακράκης.

«Οι μεγάλες εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν καλύπτονται με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και 8 χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παρά τις υποσχέσεις των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης. Σε επίπεδο τοπικό αυτή τη στιγμή, τα κενά φτάνουν τα 1.000 στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία»...

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής εκφράζει την πεποίθηση το υπουργείο Παιδείας εντός της ερχόμενες εβδομάδας να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις των αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν τα κενά αυτά, πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία.

«Ας ελπίσουμε να γίνει αυτό που υποσχέθηκε ο υπουργός στη συνάντησή του με τη ΔΟΕ, δηλαδή να προσληφθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, με το επίσημο άνοιγμα των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στη θέση τους για να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά», ανέφερε ο Γιώργος Μακράκης.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει, «μιλάμε για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εδώ και 15 χρόνια πάρα πολλοί από αυτούς, έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια προϋπηρεσίας, θα κληθούν να καλύψουν τις φετινές ανάγκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν σταθερό τόπο εργασίας και κάθε χρόνο περιμένουν τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη ή και αργότερα να μάθουν πού θα δουλέψουν και με όλη την οικονομική επιβάρυνση που αυτό σημαίνει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους»...

Βέβαια, την ίδια ώρα, οι ανάγκες για μόνιμους διορισμούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τον Γιώργο Μακράκη, «πάνω από 13.000 εκπαιδευτικοί τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν βγει στη σύνταξη και όλες αυτές οι θέσεις παραμένουν κενές. Κι ενώ η μνημονιακή δέσμευση μιλάει για 1-4, δηλαδή θα προσλαμβάνεται ένας για κάθε τέσσερις που θα βγαίνουν στη σύνταξη, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει καν ούτε αυτή τη δέσμευση»...

Σύμφωνα με τον κ. Μακράκη, «το μόνο που έχει τηρηθεί από το υπουργείο Παιδείας είναι ότι πρόσφατα προσλήφθηκαν ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί οι επιτυχόντες από το διαγωνισμό του 2008. Και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε και τους επιλαχόντες. Από 'κει και πέρα, η δέσμευση του υπουργείου, από τη θητεία του Φίλη μέχρι και σήμερα, για πρόσληψη 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, δεν έχει τηρηθεί και ήταν άλλη μια προφανώς υπόσχεση που έμεινε στα χαρτιά».

Τα κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Δάσκαλοι ΠΕ70      266

Νηπιαγωγοί ΠΕ60      140

Εκπαιδ. Αγγλικών      30

Εκπαιδ. Γαλλικής γλώσσας ΠΕ05      2 + 2 μειωμένου ωραρίου

Εκπαιδ. Γερμανικής γλώσσας ΠΕ07      5 + 5 μειωμένου ωραρίου

Γυμναστές ΠΕ11      40

Εικαστικοί ΠΕ08      50

Θεατρολόγοι ΠΕ32      32

Εκπαιδ. Πληροφορικής ΠΕ19-20      34

Εκπαιδ. Μουσικής ΠΕ16      25

Παράλληλη Στήριξη Δασκάλων      224

Παράλληλη Στήριξη Νηπιαγωγών      15

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News