Ειδήσεις

Το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Σαν σήμερα, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945, λήγει κι επίσημα ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος με την παράδοση της Ιαπωνίας. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και επίσημη τελετή, η οποία έλαβε χώρα επί του αμερικανικού πλοίου «Μιζούρι» στ' ανοικτά του κόλπου του Τόκιο.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος διήρκεσε από το 1939 έως το 1945, αν και σχετικές συγκρούσεις ξεκίνησαν από νωρίτερα. Σε αυτόν ενεπλάκη η πλειονότητα των κρατών του τότε κόσμου -συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων δυνάμεων (Η.Π.Α , Ε.Σ.Σ.Δ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία)- δημιουργώντας τελικά δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες: τους Συμμάχους και τις δυνάμεις του Άξονα.

Αποτέλεσε την πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από 30 χώρες.

Στο όνομα του απόλυτου πολέμου, οι κύριοι συμμετέχοντες διέθεσαν όλες τις οικονομικές, βιομηχανικές και επιστημονικές ικανότητες τους στην παγκόσμια προσπάθεια, εξαλείφοντας τη διάκριση μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών πόρων.

Σημαδεύτηκε από μαζικές εκτελέσεις και θανάτους πολιτών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το Ολοκαύτωμα (στο οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι) και η στρατηγική βομβαρδισμού βιομηχανικών κέντρων και κατοικημένων περιοχών (κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και η οποία συμπεριέλαβε την ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τις Η.Π.Α.

«Καινοτομία» αυτού του πολέμου: η ατομική βόμβα. Με το τέλος του πολέμου άρχισε ο Ψυχρός Πόλεμος, εξαιτίας του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης για την παγκόσμια κυριαρχία, ενώ η Μεγάλη Βρετανία αν και βρίσκονταν στο στρατόπεδο των νικητών, έχασε το μεγαλύτερο μέρος των αποικιών της.

31 π.Χ.: Η ναυμαχία του Ακτίου

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 π.Χ. όταν λαμβάνει χώρα η περίφημη ναυμαχία του Ακτίου: Αντιμέτωποι τέθηκαν από τη μια ο Οκταβιανός και από την άλλη ο Μάρκος Αντώνιος μαζί με την Κλεοπάτρα. Ο Οκταβιανός αναδεικνύεται μεγάλος νικητής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μετά από λίγο διάστημα να αναλάβει τα «ηνία» της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κανάρη

Σαν σήμερα, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1877 πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο οποίος υπήρξε ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης και ναύαρχος. Μετεπαναστατικά, μάλιστα, διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας.

Ο πρώτος Έλληνας υπερρεαλιστής

To ημερολόγιο έδειχνε 2 Σεπτεμβρίου του 1901 όταν έρχεται στη ζωή ο μεγάλος Έλληνας υπερρεαλιστής Ανδρέας Εμπειρίκος. Ήταν ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος, καθώς και ο πρώτος που άσκησε την ψυχανάλυση στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στη Μπράιλα της Ρουμανίας, ωστόσο ένα χρόνο μετά η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

Από το 1926 έως το 1931 έζησε στο Παρίσι, όπου ήρθε σε επαφή με τους σουρεαλιστές κι ασχολήθηκε ενεργά με την ψυχανάλυση. Το 1931 επιστρέφει μόνιμα στην Ελλάδα και εισάγει το κίνημα του υπερρεαλισμού στη χώρα μας.

Η «μύηση» των Ελλήνων στον υπερρεαλισμό έγινε από τον Ανδρέα Εμπειρίκο τον Ιανουάριο του 1935. Στις 25 Ιανουαρίου, ο ποιητής δίνει την περίφημη διάλεξή του "Περί Σουρεαλισμού" στη Λέσχη Καλλιτεχνών, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, στην Αθήνα. Με τη διάλεξη αυτή ο Εμπειρίκος εισάγει ουσιαστικά τον σουρεαλισμό στο ελληνικό κοινό.

Όπως αναφέρει ο ποιητής και φίλος του Εμπειρίκου Οδυσσέας Ελύτης, η διάλεξη έγινε «μπροστά σε μερικούς βλοσυρούς αστούς που άκουγαν, φανερά ενοχλημένοι, ότι εκτός από τον Κονδύλη και τον Τσαλδάρη υπήρχαν και άλλοι ενδιαφέροντες άνθρωποι στον κόσμο, που τους έλεγαν Φρόιντ ή Μπρετόν». Εντός του 1935, εξάλλου, ο 34χρονος τότε Εμπειρίκος εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Υψικάμινος".

Μέσα στο ίδιο έτος, ο ποιητής ξεκινά να ασκεί την ψυχανάλυση ως επάγγελμα, έχοντας αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Ένωση ως «διδάσκων ψυχαναλυτής». Παρ' όλα αυτά, θα συνεχίσει να ασχολείται επισταμένως με τη λογοτεχνία.

Εκτός από την «Υψικάμινο» που αποτελεί και το πρώτο αμιγώς σουρεαλιστικό ελληνικό έργο, στα διάσημα έργα του Εμπειρίκου συγκαταλέγεται και ο "Μέγας Ανατολικός", σημαντικό τμήμα του οποίου εκδόθηκε μετά το θάνατο του δημιουργού του. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Αυγούστου, στην Κηφισιά της Αθήνας. Ήταν 71 ετών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια