default-image

Φανάρια σε σημείο καρμανιόλα ζητούν οι Ιεραπετρίτες

Κρήτη
Φανάρια σε σημείο καρμανιόλα ζητούν οι Ιεραπετρίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιεράπετρα είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας σε κυκλοφορία οχημάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό της, και οι παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την ρυθμιζόμενη, ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία, οχημάτων και πεζών, είναι στις προτεραιότητες της κάθε δημοτικής Αρχής.

Ωστόσο, στη δυτική έξοδο της πόλης προς Βιάννο, στα Βιγλιά, μπροστά στον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, ενώ έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια καινούργιοι φωτεινοί σηματοδότες, εκείνοι δεν λειτούργησαν ποτέ παρά μόνον δοκιμαστικά όταν παραδόθηκε το έργο από τον ανάδοχο εργολάβο.

Ψάξαμε να βρούμε το λόγο που δεν λειτουργούν αυτοί οι φωτεινοί σηματοδότες, σε ένα σημείο καρμανιόλα, όπου έχουν γίνει πολλά τροχαία ατυχήματα κι έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές. Δε βρήκαμε όμως καμία λογική εξήγηση.

Στην ουσία πρόκειται για μια διασταύρωση δρόμων που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός βασικού κυκλοφοριακού κόμβου, πολύ μεγάλης κυκλοφορίας, ίσως μεγαλύτερης και από τον κόμβο της βόρειας εισόδου της Ιεράπετρας, από τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία, όπου εδώ ευτυχώς τα φανάρια λειτουργούν.

«Στον κόμβο του Ι.Ν. Μιχαήλ Αρχαγγέλου, οδηγοί και πεζοί παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα-γράμματα. Εμείς που μένουμε σ΄ αυτήν την περιοχή, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πολλών τροχαίων ατυχημάτων.

Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, που οι αγρότες πηγαινοέρχονται στα θερμοκήπια τους και τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο. Το πρωί και το μεσημέρι κατά τις ώρες αιχμής, η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Θα πρέπει να γίνει διάβαση πεζών και να τεθούν σε λειτουργία οι φωτεινοί σηματοδότες, για να μπορεί  ο καθένας να ξέρει, πότε έχει προτεραιότητα να περάσει, και πότε θα πρέπει να περιμένει. Το θέμα θα πρέπει να τεθεί άμεσα στην επιτροπή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Δήμου», ανέφερε ο επιχειρηματίας κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής.

Το τελευταίο περιστατικό, όπου κινδύνεψε να χαθεί ανθρώπινη ζωή, σημειώθηκε πριν δύο μέρες, όταν συνταξιούχος κρεοπώλης επιχειρώντας να στρίψει προς την πόλη ερχόμενος από το Φράγμα Μπραμιανών, κινδύνεψε να συγκρουστεί με μια πολυτελή Mercedes επισκέπτη, ο οποίος αδυνατούσε να αντιληφθεί, πως σε αυτόν τον κόμβο καρμανιόλα, ενώ υπάρχουν σύγχρονοι σηματοδότες, δεν… λειτουργούν.

«Εμείς που επιστρέφουμε καθημερινά από τον επαρχιακό  δρόμο του Φράγματος Μπραμιανών και φτάνουμε στον κόμβο του Ι. Ν. Μιχαήλ Αρχαγγέλου, για να στρίψουμε είτε δεξιά προς Γρα Λυγιά , είτε αριστερά προς το κέντρο της Ιεράπετρας, επειδή δεν ανάβουν τα φανάρια να μας δώσουν το ''πράσινο φως'' να περάσουμε, περιμένουμε πολλές φορές μέχρι και δέκα λεπτά, για να βρούμε μερικά δευτερόλεπτα χωρίς να περνά κάποιο όχημα, να πάμε προς τον προορισμό μας. Ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας οδηγοί, που έχουν αργά αντανακλαστικά, έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Δεν υπάρχει επίσης διάβαση πεζών και τα πεζοδρόμια είναι πάρα πολύ στενά, για να περάσει κάποια γυναίκα με ένα καρότσι. Σε αυτόν τον αρρύθμιστο από φωτεινούς σηματοδότες κόμβο,  η επικινδυνότητα για τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τους δικυκλιστές και τους οδηγούς αυτοκινήτων, είναι πολύ μεγάλη.

Ζητούμε από την επιτροπή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Δήμου Ιεράπετρας, να θέσει προς συζήτηση το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της, και να πάρει την απόφαση, να θέσει σε λειτουργία τους φωτεινούς σηματοδότες, που υπάρχουν, για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», προσθέτει και ο αγρότης κ Γιώργος Μαλαθράκης, που περνά πολλές φορές καθημερινά από αυτόν τον κόμβο, καρμανιόλα.

Θέσαμε το αίτημα των κατοίκων, υπόψη του δημοτικού συμβούλου και  προέδρου της επιτροπής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Δήμου κ. Πέτρου Μαστοράκη, ο οποίος μας εξήγησε ότι:

«για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν δημότες σε σχέση με την κυκλοφορία των οχημάτων, θα πρέπει είτε κατά ομάδες, είτε μεμονωμένα, να απευθυνθούν εγγράφως στο Δήμο, να πρωτοκολληθεί το αίτημα τους,  να  αποσταλεί από τη γραμματεία του Δήμου, στην επιτροπή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, για να συζητηθεί το θέμα η το αίτημα στην  αμέσως επόμενη συνεδρίαση, και να ληφθούν  οι όποιες αποφάσεις, οι οποίες κατά βάση επιλύουν τα προβλήματα των δημοτών».

Το θέμα πάντως είναι πάρα πολύ σοβαρό, κι επειδή   τα σχολεία ανοίγουν σε δυο εβδομάδες, θα πρέπει ίσως, να ξεπεραστεί η μεγάλη γραφειοκρατία και να επικρατήσει η κοινή λογική, για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των ανθρώπων που διέρχονται με το οποιοδήποτε μέσο από αυτό το πολύβουο σταυροδρόμι.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News