default-image

Ο Τραμπ δίνει 1 εκ. $ στα θύματα του φονικού τυφώνα Χάρβεϊ

Κόσμος
Ο Τραμπ δίνει 1 εκ. $ στα θύματα του φονικού τυφώνα Χάρβεϊ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την προσωπική του περιουσία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια (840.000 ευρώ) για την ανακούφιση των θυμάτων του τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας. Την ίδια ώρα, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, προχώρησε ήδη σε παροχή βοήθειας, ενώ η Μπιγιονσέ, η Μάιλι Σάιρους και η Σάντρα Μπούλοκ έχουν υποσχεθεί την παροχή βοήθειας.

"Με χαροποιεί να σας ανακοινώσω ότι (ο Τραμπ) θέλει να συμμετάσχει στις προσπάθειες που έχουμε δει να κάνουν πολλοί άνθρωποι σε όλη τη χώρα και υπόσχεται να δωρήσει 1 εκατομμύριο δολάρια προσωπικής περιουσίας στο ταμείο", είπε η Σάντερς σε ενημέρωση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, η Σάντερς δήλωσε ότι ο πρόεδρος ήθελε από τους δημοσιογράφους προτάσεις για συγκεκριμένες οργανώσεις στις οποίες θα μπορούσε να κάνει τη δωρεά, "εφόσον είστε πολύ καλοί στην έρευνα και έχετε καλύψει πολύ εντατικά τις ομάδες και οργανώσεις που είναι οι καλύτερες και πιό αποτελεσματικές στην παροχή βοήθειας".

Ποιοι διάσημοι θα βοηθήσουν;

Ακόμα ένας σταρ του Χόλιγουντ προστέθηκε στη λίστα των καλλιτεχνών που έσπευσαν να ενισχύσουν οικονομικά τους πληγέντες από τον τυφώνα Χάρβεϊ.

Πρόκειται για τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, ο οποίος μέσω του ιδρύματός του προσέφερε 1 εκατ. δολάρια στο νεοσυσταθέν United Way Harvey Recovery Fund, το οποίο θα προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο Χάρβεϊ.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη γενναιοδωρία του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και του ιδρύματός του. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε ο Χάρβεϊ απαιτεί το καλύτερο από όλους μας και αυτό συμβολίζει αυτή η δωρεά», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Μπράιαν Γκάλαχερ.

Το United Way είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός στον κόσμο και εκτιμάται ότι οι προσπάθειες ανάκαμψης από τα προβλήματα του Χάρβεϊ θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

«Ελπίζουν ότι και άλλοι θα υποστηρίξουν το Ταμείο και άλλους οργανισμούς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος ΝτιΚάπριο, Τέρι Ταμίνεν.

Αλλά και η ποπ σταρ Μάιλι Σάιρους και η ηθοποιός Σάντρα Μπούλοκ υποσχέθηκαν τη δωρεά χρημάτων για να βοηθήσουν τα θύματα της καταιγίδας Χάρβεϊ, ενώ η τραγουδίστρια Μπιγιονσέ είπε χθες ότι θα στείλει μια ομάδα στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Χιούστον, για να βοηθήσει τους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Μια προσπάθεια ανεύρεσης ιδιωτικών πόρων που οργάνωσε ο Τζέι Τζέι Ουάτ, σταρ της ομάδας του αμερικανικού φούτμπολ στο NFL Χιούστον Τέξανς, είχε συλλέξει το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε δωρεές από γνωστά ονόματα και απλά άτομα έως και χθες, ενώ η τραγουδίστρια Σολάνζ Κνόουλς, αδερφή της Μπιγιονσέ, ανακοίνωσε τη διοργάνωση συναυλιών στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο προς όφελος των πλημμυροπαθών.

Σε εμφάνισή της στην εκπομπή της δημοφιλούς παρουσιάστριας Έλεν Ντε Τζενέρις στην τηλεόραση, η Σάιρους, 24 ετών, ανακοίνωσε ότι θα δωρήσει 500.000 δολάρια (420.000 ευρώ).

"Με στεναχωρεί πάρα πολύ. [...] Πάω σπίτι μου στα επτά σκυλιά μου και αν δεν είχα και αυτό, θα μου ήταν πολύ δύσκολο. Οπότε χαίρομαι πάρα πολύ που μπορώ να βοηθήσω όπως μπορώ. Και ελπίζω να καταλάβει ο κόσμος και να νιώσει κατανόηση για τη θέση αυτών των ατόμων", είπε η Σάιρους.

Περίπου 779.000 Τεξάνοι έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ άλλοι 980.000 τα εγκατέλειψαν χθες από μόνοι τους από φόβο ότι οι υπερχειλισμένοι ταμιευτήρες και τα ποτάμια μπορεί να φέρουν νέες πλημμύρες. Ο Χάρβεϊ, που χτύπησε το Τέξας την περασμένη εβδομάδα, είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει το Τέξας σε μισό αιώνα, αν και τώρα έχει εξασθενίσει.

Η σταρ του "Gravity" Μπούλοκ, και το ίδρυμα του Ντι Κάπριο είπαν αυτή την εβδομάδα ότι θα συνεισφέρουν από 1 εκατομμύριο δολάρια (839.000 ευρώ) ο καθένας σε οργανώσεις που βοηθούν τον κόσμο να ανανήψει από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Η Μπιγιονσέ, το διασημότερο παιδί του Χιούστον, ξεκίνησε τη δράση BeyGOOD Houston στην ιστοσελίδα της. Μια ανακοίνωσή της είπε ότι μια ομάδα από την φιλανθρωπική αυτή οργάνωση ταξιδεύει προς την πόλη να βοηθήσει με τις ανθρωπιστικές ανάγκες, ενώ ο ιστότοπός της ζήτησε από θαυμαστές της να προβούν σε δωρεές σε δύο τοπικές οργανώσεις που εργάζονται στο Χιούστον.

Πριν από λίγες μέρες, η σταρ που τώρα ζει στο Λος Άντζελες, είχε δηλώσει ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο γα να βοηθήσει τη γενέτειρά της να συνέλθει. Σε δήλωσή της στην εφημερίδα Houston Chronicle τη Δευτέρα, η Μπιγιονσέ ανέφερε ότι "συνεργάζεται στενά με την ομάδα της και τον πάστορά της στο Χιούστον για την εφαρμογή ενός σχεδίου για παροχή βοήθειας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους".

Η τραγουδίστρια του "Lemonade" που τώρα ζει στο Λος Άντζελες δεν έχει αναφέρει τίποτα για προσωπικές δωρεές, αλλά ο πάστοράς της Ρούντι Ράσμους είπε ότι τείνει να σιωπά για τη προσωπική φιλανθρωπική της δράση. "Η Μπιγιονσέ κρατά την προσωπική ζωή της απόρρητη και έχει κάνει πολλά τα οποία έχει ζητήσει να μην κοινοποιηθούν ή διαφημιστούν ανά τα χρόνια", είπε ο Ράσμους σε συνέντευξη στον ιστότοπο προσωπικοτήτων TMZ.com αυτή την εβδομάδα.

"'Εχει πραγματικά αναλάβει εντονότερη δράση και αυτό είναι μεγάλη ευλογία για μάς", είπε ο Ράσμους, που ίδρυσε την μη κερδοσκοπική οργάνωση Bread for Life in Houston το 1992 για να προσφέρει γεύματα σε άστεγους.

Μεταξύ προσωπικοτήτων που προσέφεραν δωρεές μετά την καταστροφή που έφερε ο Χάρβεϊ συγκαταλέγονται και η Κιμ Καρντάσιαν, και άλλες προσωπικότητες όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Ντουέιν Τζόνσον και ο Κέβιν Χαρτ.

Το Τέξας μετρά τις πληγές του μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ που άφησε πίσω της τουλάχιστον 44 νεκρούς και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι επιχειρήσεις διάσωσης και οι εκκενώσεις κτιρίων συνεχίζονται σήμερα στην Πολιτεία Τέξας, όπου η ύφεση των ακραίων καιρικών φαινόμενων και η υποχώρηση των υδάτων αρχίζουν να αποκαλύπτουν το εύρος των ζημιών που άφησε πίσω της η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ που έχει κοστίσει τη ζωή σε 44 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Στην κομητεία Όραντζ, στα σύνορα του Τέξας με τη Λουιζιάνα, η Εθνοφρουρά εξακολουθεί να απομακρύνει ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι εξαιτίας των πλημμυρών, ενώ οι ασθενείς του νοσοκομείου της περιοχής αναγκάστηκαν να το εκκενώσουν καθώς υπάρχουν φόβοι για νέες πλημμύρες από την υπερχείλιση ενός κοντινού ποταμού.

Συνολικά είχε ζητηθεί σε περίπου 779.000 Τεξανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ακόμη 980.000 έφυγαν οικειοθελώς μπροστά στον κίνδυνο πλημμύρας από τους υπερχειλισμένους ποταμούς και τις δεξαμενές, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Στην πόλη Μπομόν, που βρίσκεται 130 χιλιόμετρα ανατολικά του Χιούστον, έχει διακοπεί η παροχή νερού.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε έξι κομητείες, περιλαμβανομένου του Χιούστον, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ ακόμη 19 άνθρωποι αγνοούνται.

Η διακοπή της υδροδότησης και οι κίνδυνοι για την υγεία που προκαλούνται από τις πλημμύρες είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι περισσότεροι κάτοικοι του Τέξας.

Σε αυτά προστίθεται και ο φόβος χημικής μόλυνσης μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο χημικών της Arkema, από το οποίο εκλύθηκε «εξαιρετικά επικίνδυνος καπνός», όπως προειδοποίησε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema) Μπροκ Λονγκ. Οι αρχές γνώριζαν εδώ και ημέρες ότι υπήρχε κίνδυνος γι αυτό είχαν αποκλείσει την περιοχή σε ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων.

Ο Χάρβεϊ ήταν ο πιο ισχυρός κυκλώνας που έχει πλήξει την Πολιτεία αυτή των ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια. Η καταστροφική του πορεία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και έκτοτε έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, καθώς κατευθύνεται προς το εσωτερικό της χώρας.

Οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί από τον Χάρβεϊ εκτιμώνται σε 30 με 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι 100.000 νοικοκυριά έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θα επισκεφθεί ξανά αύριο, Σάββατο το Τέξας, αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο την αποδέσμευση 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του Σάντρα Σάντερς θα δωρίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από την προσωπική του περιουσία.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έχει δηλώσει ότι η Πολιτεία του ίσως χρειαστεί περισσότερα από 125 δισεκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εξάλλου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που επισκέφθηκε χθες τους πληγέντες από τον Χάρβεϊ στην πόλη Ρόκπορτ, επεσήμανε ότι 311.000 άνθρωποι έχουν ήδη κάνει αίτηση για να λάβουν βοήθεια.

«Ο αμερικανικός λαός είναι μαζί σας. Είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο, και θα είμαστε εδώ κάθε ημέρα μέχρις ότου η πόλη αυτή, η Πολιτεία αυτή και η περιοχή ανοικοδομηθούν», τόνισε ο Πενς μιλώντας έξω από μια κατεστραμμένη εκκλησία.

Στο μεταξύ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν χθες κατά περισσότερο από 13%, καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο των πετρελαιοπηγών των ΗΠΑ βρίσκονται στο Τέξας και έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας προκαλώντας ανησυχία για ελλείψεις.      

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News