default-image

Αποσύρεται ο υδράργυρος από τα σφραγίσματα

Υγεία
Αποσύρεται ο υδράργυρος από τα σφραγίσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την 1η Ιουλίου του 2018 θα απαγορεύονται τα σφραγίσματα υδραργύρου, τα "μαύρα" όπως συνηθίζουμε να τα λέμε, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση σχετικό Κανονισμό, για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. Από δε τον Ιούλιο του 2019 κάθε χώρα-μέλος θα υποβάλει σχέδιο οριστικής κατάργησης των σφραγισμάτων υδραργύρου μέχρι το 2030.

Τα στοιχεία της απόφασης αυτής, κάνοντας και τη δική του ανάλυση για την επικινδυνότητα του υδραργύρου σε βάρος της ανθρώπινης υγείας, μας κοινοποίησε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και διευθυντής του Τμήματος Βιοϊατρικής New York College Νίκος Κατσαρός, τονίζοντας ότι διαπιστώθηκε πως από τα σφραγίσματα υπό μορφή ατμού ελευθερώνεται ο υδράργυρος, ο οποίος εισπνεόμενος από τους πνεύμονες απορροφάται από το αίμα και προσβάλλει τα διάφορα όργανα του σώματος!

Σύμφωνα με Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου του 2018 θα απαγορεύονται σφραγίσματα υδραργύρου σε παιδιά κάτω των 15 ετών, έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες. Επίσης από τον Ιούλιο του 2019 προχωράμε πια σε οριστική κατάργηση.

Κι όμως, όπως αναφέρει ο Νίκος Κατσαρός, «τα σφραγίσματα υδραργύρου χρησιμοποιούνται για περισσότερο από 150 χρόνια. Όμως με την πρόοδο της επιστήμης διαπιστώθηκε ότι ο ατμός υδραργύρου, ο οποίος ελευθερώνεται, εξαρτάται από τον αριθμό των σφραγισμάτων, το είδος της τροφής, τις διατροφικές συνήθειες, τα ποτά, το νερό, τα αναψυκτικά, το μάσημα τσίχλας, το βούρτσισμα των δοντιών, το τρίξιμο των δοντιών, οτιδήποτε.

Το ποσοστό υδραργύρου μπορεί να ανιχνευτεί στο αίμα ή στα ούρα ή στα κόπρανα. Το σφράγισμα υδραργύρου είναι ένα μείγμα μετάλλων που περιέχει περίπου 50% υδράργυρο και το υπόλοιπο διάφορα άλλα μέταλλα όπως άργυρο, κασσίτερο, χαλκό, κ.λπ. Τα μείγματα υδραργύρου με άλλα μέταλλα ονομάζονται κράματα. Ο υδράργυρος έχει αθροιστικές ιδιότητες, δηλαδή συσσωρεύεται στον οργανισμό, απ' όπου αποβάλλεται με πολύ αργούς ρυθμούς».

Τι λέει ο ΠΟΥ

Υπάρχει όμως και σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα σφραγίσματα υδραργύρου, που αναφέρει ότι «ο υδράργυρος είναι πολύ τοξικός και προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία. Περίπου 80% του εισπνεόμενου υδραργύρου απορροφάται από το αίμα διαμέσου των πνευμόνων, προκαλώντας βλάβες στους πνεύμονες, στα νεφρά, το νευρικό σύστημα, το πεπτικό, το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την εκτεταμένη έκθεση στον υδράργυρο περιλαμβάνουν τρεμούλιασμα, περιορισμένη όραση και ακοή, παράλυση, αϋπνία, συναισθηματική αστάθεια, προβληματική ανάπτυξη του εμβρύου, ελλειμματική προσοχή και αναπτυξιακά προβλήματα κατά την παιδική ηλικία».

Επίσης, οι ατμοί υδραργύρου έχουν λόγω της νευροτοξικότητάς τους θεωρηθεί ύποπτοι για τις νόσους του Parkinson και του Altshaimer και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δυστυχώς υδράργυρο δεν προσλαμβάνουμε μόνο από τα σφραγίσματα, αλλά και από τον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα. Σε όσους έχουν σφραγίσματα υδραργύρου συνιστάται σε καμία περίπτωση να μην τα αφαιρέσουν και σε όσους πρόκειται να σφραγίσουν κάποιο δόντι να συμβουλευτούν τον οδοντίατρο για "λευκό" σφράγισμα από πορσελάνη ή ρητίνη. Αυτό αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην έκθεσή του για τα οδοντικά σφραγίσματα: «Μακριά από τα σφραγίσματα υδραργύρου και επιλογή πορσελάνης ή ρητίνης».

Στο μεταξύ, όπως τονίζει ο Νίκος Κατσαρός, ήδη η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία έχουν απαγορεύσει τα σφραγίσματα υδραργύρου από το 2009. Ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν, επίσης, πάρει μέτρα να μειώσουν τη χρήση σφραγισμάτων υδραργύρου. Στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει επανειλημμένως γνωματεύσει ότι τα σφραγίσματα υδραργύρου δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, παρά τις αντιδράσεις μεγάλου μέρους της επιστημονικής κοινότητας, κυρίως ακαδημαϊκών και καταναλωτικών οργανώσεων, αλλά και προς μεγάλη ικανοποίηση των βιομηχανιών που χρησιμοποιούν υδράργυρο και της Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου

«Όλοι έχουν το δίκιο τους. Και οι μεν έχουν το δίκιο και το άδικό τους και οι δε έχουν το δίκιο και το άδικό τους», λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Σταμάτης Χαρίτος. «Αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, επίσης, ότι το υλικό αυτό εδώ και 150 χρόνια που το χρησιμοποιούμε έχει προσφέρει πολλά σε όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως. Έχει κατηγορηθεί για διάφορα. Στην πραγματικότητα δεν έχει αποδειχτεί τίποτα. Δηλαδή απ' όσες έρευνες έγιναν για να δούμε αν υπάρχουν υπολείμματα υδραργύρου στο αίμα και όλα αυτά για τα οποία έχει κατηγορηθεί, δε διαπιστώθηκε τίποτα.

Η αλήθεια είναι ότι γενικά είναι ένα φτηνό υλικό. Αλλά είναι αλήθεια, επίσης, ότι τα υλικά τεχνολογικά έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ. Δηλαδή το αμάλγαμα, όπως λέγεται, έπρεπε να το συμπυκνώσουμε, να το πιέσουμε πάρα πολύ πάνω στο δόντι για έρθει σε πολύ καλή επαφή με τους οδοντικούς ιστούς και να απομονώσουμε τα βακτήρια, αλλά τώρα πλέον μιλάμε για υλικά τα οποία κολλάνε με τους φυσικούς ιστούς»...

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρίτος τονίζει όμως ότι πλέον, έτσι κι αλλιώς, οι ίδιοι οι ίδιοι οι ασθενείς ζητούν σφραγίσματα από τα νέα υλικά, παρότι ασφαλώς και είναι πολύ πιο ακριβά σε σχέση με τον υδράργυρο. Και έτσι, στην πράξη, το αμάλγαμα φαίνεται να καταργείται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News