Ειδήσεις

Γλυκόπικρη «γεύση» άφησαν στα ταμεία οι εκπτώσεις

Δεν φαίνεται να έδωσε ώθηση στο τζίρο των καταστημάτων η περίοδος των θερινών εκπτώσεων, η οποία ολοκληρώθηκε χτες.

Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα κινήθηκε φέτος η περίοδος των θερινών εκπτώσεων που μόλις χθες έλαβε τέλος. Οι θερινές εκπτώσεις, που ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη 31 Αυγούστου, αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. Και αυτό γιατί κάποια καταστήματα κινήθηκαν σε καλούς ρυθμούς, άλλα όμως δεν κατάφεραν να ανεβάσουν τους τζίρους τους.

Έτσι τώρα ο εμπορικός κόσμος έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με τα χρέη που χρόνια τώρα τον γονατίζουν, με την κυβέρνηση ωστόσο, αφού πρώτα "έπνιξε" τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού τους έφτασε στα όριά τους με το άγχος της καθημερινής επιβίωσης, βάζοντάς τους να πληρώσουν ΕΦΚΑ, αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές αλλά και σε φόρους, να σκέφτεται τώρα πώς θα τους διευκολύνει υποσχόμενη ρύθμιση - "ανάσα" των χρεών έως 120 δόσεις, που όμως ακόμα βρίσκεται στα σκαριά...

Οι καταστηματάρχες του Ηρακλείου που ανήκουν στη δεύτερη περίπτωση, εκείνων δηλαδή που δεν είδαν άνθηση στα οικονομικά τους, "ρίχνουν" τις τελευταίες τους ελπίδες από τη μια στο δεκαπενθήμερο προσφορών που ξεκινάει από σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλης Κουμαντάκης, και από την άλλη στην πρόθεση της κυβέρνησης για ρύθμιση των χρεών τους. Μια υπόσχεση που όμως περιμένει να τύχει της έγκρισης των Θεσμών για να τεθεί σε εφαρμογή. Μελανό, ωστόσο, σημείο για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις αποτελεί το γεγονός ότι το μέτρο αναφέρεται σε χρέη έως 20.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές, τη στιγμή που τα χρέη μεγάλου όγκου επιχειρήσεων ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ!

Αναφορικά πάντως με την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπως σχολίασε ο κ. Κουμαντάκης, «λίγο πριν και λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο σημειώθηκε μια κάποια τόνωση της κινητικότητας», πράγμα στο οποίο συνέβαλε και ο τουρισμός που έδωσε μια ώθηση στην κίνηση των καταστημάτων. Ωστόσο, όπως κατέληξε, «κινηθήκαμε στα περσινά επίπεδα».

Πάντως, μεθαύριο Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου - μία από τις Κυριακές κατά τις οποίες τα καταστήματα και του Ηρακλείου επιτρέπεται να είναι ανοιχτά προαιρετικά - θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους δεν εργάζονται να κάνουν μια βόλτα για ψώνια, αλλά και για μια ματιά στα μαγαζιά.

Ρύθμιση

Η υπόσχεση - σανίδα σωτηρίας τώρα, που ετοιμάζεται να προσφέρει η κυβέρνηση, απευθύνεται στους "πνιγμένους" από τα χρέη ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι λόγω κριτηρίων μένουν εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες της ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις με βάση τους κανόνες του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ο προωθούμενος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αφορά φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα (όχι μισθωτούς και συνταξιούχους), οι οποίοι οφείλουν στο Δημόσιο ποσοστό άνω του 85% των συνολικών τους χρεών, ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (μεταξύ άλλων γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες) και όσους χρωστούν έως 20.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές.

Στα βασικά της σημεία, η απόφαση αναμένεται πως, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 95% και της βασικής οφειλής (η οποία έχει δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016) έως και 30% με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Επίσης σε αυτή θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη κάνει χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων σε 12 ή 100 δόσεις. Ωστόσο, η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

«Ανάσα οι 120 δόσεις»

Τι λέει, όμως, ο εμπορικός κόσμος για την υπόσχεση αυτή; Εμείς μιλήσαμε με κάποιους βασικούς παράγοντες του εμπορικού κόσμου και ιδού οι απόψεις τους γύρω από το θέμα: «Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εδώ και πολλά χρόνια ζητούσαμε αυτές τις ρυθμίσεις. Αν η κυβέρνηση τηρήσει την υπόσχεσή της και δώσει την ευκαιρία των 120 δόσεων, χωρίς όμως να απαιτούνται σκληρά κριτήρια, τότε αυτό θα είναι σε σημαντικό βαθμό μια "ανάσα" για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις», είπε σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλης Κουμαντάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου και Ε' αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Χάρης Λεκάκης, μιλώντας για τη δυνατότητα αυτή, είπε πως «ειδικά στα ασφαλιστικά ταμεία οφείλονται πάρα πολλά χρήματα από επαγγελματίες που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό, μας είπε ότι είναι ναι μεν έτοιμο το νομοσχέδιο, θα πρέπει όμως να συμφωνήσουν οι δανειστές για να προχωρήσει η διαδικασία. Ελπίζουμε αυτό να γίνει προκειμένου να βγουν οι επαγγελματίες από το αδιέξοδο. Ωστόσο έχουμε ζητήσει να μη μείνει το ποσό των προς ρύθμιση οφειλών στις έως 20.000 ευρώ αλλά να αυξηθεί, γιατί μετά από 9 χρόνια κρίσης οι οφειλές σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια