default-image

Ψάρια- γίγαντες «χτυπούν» αλιείς στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Ψάρια- γίγαντες «χτυπούν» αλιείς στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Νοτιοανατολικό Κρητικό Πέλαγος από την Άρβη της Βιάννου, την Ιεράπετρα, τη Χρυσή, το Κουφονήσι μέχρι και το ακρωτήριο Σίδερο της Σητείας έχει καθιερωθεί για τους ντόπιους και ξένους ερασιτέχνες αλιείς ως ο πιο ιδανικός τόπος για να ψαρέψουν με συρτή, ψαροντούφεκο, τζίγκινγκ και διάφορες άλλες ιδιαίτερες μεθόδους, το μεγάλο εκείνο ψάρι, που θα τους ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη.

Το ψάρι αυτό που πιάνουν θα το φωτογραφίσουν, θα το βιντεοσκοπήσουν την ώρα της «μάχης», μέχρι να το ανεβάσουν στη βάρκα, και θα το αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να πάρουν τα συγχαρητήρια των φίλων και των συγγενών.

«Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον χομπίστα ερασιτέχνη ψαρά, είναι να νιώσει την αδρεναλίνη του να ανεβαίνει στα ύψη, από τη στιγμή που θα νιώσει το μεγάλο ψάρι, να τσιμπά το δόλωμα (strike) και να πιάνεται στο αγκίστρι, να βιώσει τις στιγμές της μάχης με το ψάρι μέχρι να το φέρει κοντά στη βάρκα, με διάφορες τεχνικές, και τελικά να καταφέρει να το βγάλει πάνω στη βάρκα και να το κρατήσει βέβαια εκεί, γιατί υπάρχουν κάποια ζωηρά μεγάλα ψάρια που καταφέρνουν να ξεγλιστρήσουν και να ξαναγυρίσουν στη θάλασσα», αναφέρει ο ερασιτέχνης αλιέας, υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας κ. Σταύρος Παθιάκης, που έχει στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες με καλές ψαριές.

«Ψαρεύω με συρτή, τζίγκινγκ και κάποιες άλλες μεθόδους από την Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας, μέχρι το Κουφονήσι και τον Ξερόκαμπο Σητείας. Ψαρεύω μεγάλα ψάρια, όπως συναγρίδες, ροφούς, στείρες, μαγιάτικα, και σπανιότερα τόνους και σφυρίδες.

Στην περιοχή αυτή, το μεγαλύτερο ψάρι που έχει ψαρευτεί είναι ένα μαγιάτικο 45 κιλών», προσθέτει ο κ Σταύρος Παθιάκης ο οποίος θεωρεί ότι το χόμπι του ερασιτέχνη αλιέα είναι πάρα πολύ ακριβό.

«Ο εξοπλισμός και τα σύγχρονα μέσα αλιείας που χρησιμοποιούμε , εμείς που έχουμε δικά μας σκάφη, είναι πάρα πολύ ακριβά. Ο ερασιτέχνης αλιέας όσο  ικανός και τυχερός μπορεί να είναι , δεν θα κάνει ποτέ απόσβεση των χρημάτων που δίνει, με τα ψάρια  που θα πιάσει», καταλήγει ο 29χρονος υποσμηναγός κ. Σταύρος Παθιάκης.

Τα «κυνηγόψαρα» είναι στόχος

Οι ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν με συρτή, τζίγκινγκ ή ψαροντούφεκο βάζουν στόχο τα «κυνηγόψαρα».

«Είναι μια κατηγορία μεγάλων ψαριών που κυνηγούν κατά ομάδες μεγάλους πληθυσμούς μικρότερων ψαριών, όπως τη γόπα, το σαβρίδι, τα θράψαλα, τα καλαμάρια, τους κεφάλους κ.λ.π.

Αυτά τα μεγάλα ψάρια οι ψαροντουφεκάδες, τα ψαρεύουν σε σχετικά μεγάλα βάθη, κάνοντας τους καρτέρι στον πυθμένα της θάλασσας.

Τα νοτιοανατολικά παράλια, από την Άρβη, το Μύρτο, τη Χρυσή, το Κουφονήσι, μέχρι τον Ξερόκαμπο και το ακρωτήριο Σίδερο, αν και έχουν υπεραλιευτεί, υπάρχουν περίοδοι που η συγκυρία της ύπαρξης μεγάλων πληθυσμών, γόπας  και άλλων μικρών αλιευμάτων δίνει το ερέθισμα στους θηρευτές τους, που είναι κατά βάση τα μεγάλα αυτά ψάρια που εμείς ψαρεύουμε, να τραβήξουν το ενδιαφέρον μας, αφού είναι σε μεγάλους πληθυσμούς.

Ροφοί, τσιπούρες, στείρες, μαγιάτικα, τόνοι συναγρίδες, φαγκριά είναι κυρίως τα ψάρια που αναζητά ο ερασιτέχνης αλιέας, γνωρίζοντας φυσικά τους περιορισμούς που έχει στον αριθμό των ψαριών που επιτρέπεται να πιάσει», μας λέει ο πρώην πρόεδρος των Ερασιτεχνών Αλιέων Ιεράπετρας κ. Νίκος Ρηγάκης.

Η τεχνολογία στην ερασιτεχνική αλιεία

Η περίοδος που ο ερασιτέχνης ψαράς πήγαινε για ψάρεμα με μια πετονιά, μερικά αγκίστρια και ένα μικρό ψάρι ή μερικές γαρίδες για δόλωμα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

«Εμείς ψαρεύουμε στην περιοχή του Μύρτου μαγιάτικα, τόνους, ροφούς, στείρες, τορνάδες, λαμπούκες και άλλα μικρότερα ψάρια με συρτή, τζίγκινγκ και άλλες μεθόδους. Χρησιμοποιούμε πια σύγχρονα μέσα αλιείας, ακριβά καλάμια και νήματα, τεχνητά δολώματα, βυθόμετρα και άλλους πανάκριβους εξοπλισμούς.

Το κόστος της ερασιτεχνικής αλιείας είναι πολύ μεγάλο και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτεται από την αξία των ψαριών που πιάνουμε», μας λέει ο κ. Μπάμπης Βλασσόπουλος από το Μύρτο.

Οι Ιάπωνες, οι Αμερικάνοι και οι Βορειοευρωπαίοι, έχουν αναπτύξει σε εξαιρετικό βαθμό την τεχνολογία στην παραγωγή εξοπλισμού και μέσων αλιείας.

«Τα νήματα, οι πετονιές, τα καλάμια με ανθρακονήματα, τα τεχνητά δολώματα, τα βυθόμετρα, τα ρομποτικά μέσα ανίχνευσης αλιευμάτων και τα εξελιγμένα μηχανικά μέσα που εισάγει η Ελλάδα, μας κάνουν το χόμπι ευκολότερο, αλλά υπερβολικά ακριβότερο», συμπληρώνει ο κ. Νίκος Ρηγάκης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιεράπετρας.

Πρόβλημα το ανοιχτό πέλαγος

Το ανοικτό Νότιο Κρητικό πέλαγος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων.

«Στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Χρυσής βλέπουμε συχνά πολύ μεγάλα, υπερσύγχρονα αλιευτικά σκάφη από διάφορες χώρες της Μεσογείου, να ψαρεύουν όλα αυτά τα μεγάλα ψάρια που θέλουμε κι εμείς να ψαρέψουμε.

Τα ιχθυαποθέματα από την υπεραλίευση που γίνεται στην ανοικτή θάλασσα από τους ξένους, μειώνονται και υπάρχουν εποχές, που πάμε για ψάρεμα χωρίς να μπορούμε να πιάσουμε τίποτα.

Όταν αυτά τα υπερσύγχρονα αλιευτικά ζώνουν ολόκληρες περιοχές, δεν τους ξεφεύγει ούτε μεγάλο αλλά ούτε και  μικρό ψάρι.

Έτσι βλέπουμε σιγά-σιγά να μειώνεται και ο αριθμός εκείνων των ερασιτεχνών που κάθε Σαββατοκύριακο έφταναν στην Ιεράπετρα από κάθε γωνιά της Κρήτης με τα φουσκωτά τους και ψάρευαν μαζί μας. Επειδή έχουν μειωθεί τα ιχθυαποθέματα, δεν  έρχονται εδώ και αναζητούν σε άλλες περιοχές καλύτερους ψαρότοπους», μας λέει ο ερασιτέχνης ψαράς κ. Βαλάντης Ζαχαριουδάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News