default-image

"Σταφυλομπερδέματα", η πιο γλυκιά γιορτή του καλοκαιριού

Πολιτισμός
"Σταφυλομπερδέματα", η πιο γλυκιά γιορτή του καλοκαιριού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παράδοση γίνεται ένα με την ψυχαγωγία στο Ασήμι σε μια διαφορετική γιορτή «θεσμός» που έχει καθιερωθεί και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο.

Πρόκειται για τα 4α "Σταφυλομπερδέματα" μια "γλυκιά" γιορτή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασημίου, με επίκεντρο το σταφύλι και τις παρασκευές προϊόντων που έχουν σαν βάση τους τον καρπό του αμπελιού και που πραγματοποιείται την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου στις 9μ.μ., στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου στο Ασήμι.

Είναι μια εκδήλωση με σημείο αναφοράς την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας που έχει βαθιές ρίζες στην περιοχή.

Στόχος των διοργανωτών είναι να θυμίσουν σε όλους ξεχασμένες γεύσεις και να τονίσουν την αξία του σταφυλιού και των πολλών παρασκευών που αυτό προσφέρει.

Χάρη της στενής αυτής σχέσης που ακόμα και σήμερα αποτελεί ενεργή δραστηριότητα για τους κατοίκους, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασημίου με τις γυναίκες του χωριού θα υποδεχτούν τον κόσμο με πολλές παρασκευές και προϊόντα του σταφυλιού, τα οποία όπως κάθε χρόνο θα προσφερθούν δωρεάν.

Μουσταλευριά, τηγανίτες με πετιμέζι, γλυκό σταφύλι, ρακί, κρασί, και φυσικά νωπά σταφύλια θα περιμένουν πάνω στα τραπέζια τον κόσμο να τα γευθεί και να διασκεδάσει με το συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη.

Τα "Σταφυλομπερδέματα" είναι μια εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που στέκεται αρωγός στην προσπάθεια και στις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασημίου.

Σύμφωνα με τους οργανωτές του πολιτιστικού συλλόγου «Η εκδήλωση συγκεντρώνει αρκετό κόσμο από την περιοχή της Μεσαράς αλλά και από την Π.Ε. Ηρακλείου που την περιμένει με αγωνία κάθε χρόνο, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή γιορτή που ανεβάζει στην πρώτη θέση ένα τοπικό προϊόν, το σταφύλι και ότι παράγεται από αυτό!».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News