default-image

"Βούλιαξε" η Κρήτη, ρεκόρ και τον Σεπτέμβριο

Κρήτη
"Βούλιαξε" η Κρήτη, ρεκόρ και τον Σεπτέμβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να κλείσει η τουριστική σεζόν φέτος, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλες είναι οι προσδοκίες των τουριστικών φορέων και για το χειμώνα.

Η αυξητική τάση που παρουσιάστηκε στις αφίξεις φέτος στην Κρήτη, αλλά και σε διάφορες άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζοντας το καλοκαίρι του 2017 μια από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν, συνεχίζεται και το Σεπτέμβριο, με τα κρητικά αεροδρόμια να βγαίνουν και πάλι πρωταθλητές, εμφανίζοντας περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Το θετικό, επίσης, είναι ότι επισκεψιμότητα παρουσιάζεται μέχρι και το Νοέμβριο, ενώ και στα έσοδα παρατηρείται μια μικρή τόνωση σε σχέση με πέρυσι.

Ανάλογη τάση παρατηρείται σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε έναν πάρα πολύ καλό τουριστικά Σεπτέμβριο, με πολλά ξενοδοχεία στην Κρήτη να διατηρούν τις πληρότητές τους, ενώ κινητικότητα εμφανίζεται και στα λιμάνια του νησιού και ιδιαίτερα του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του Ηρακλείου θα έχουμε τρεις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων home port το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα κατά τις ημερομηνίες 21 Σεπτεμβρίου, 1 Οκτωβρίου και 11 Οκτωβρίου, με τους ξένους επισκέπτες μας να παραμένουν στο Ηράκλειο από τις 4 τα ξημερώματα έως τις 11 το βράδυ, γεγονός που θα τους δώσει τη δυνατότητα να επισκεφτούν τόσο την πόλη, όσο και τους αρχαιολογικούς χώρους και την αγορά της, επιμηκύνοντας με την άφιξή τους την τουριστική περίοδο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν καταγράφονται από τις δύο καλύτερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας: τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθούν οι Ρώσοι, οι Ολλανδοί, οι Πολωνοί και οι Γάλλοι. Σημειώνεται, ωστόσο, πως ανοιχτοχέρηδες για τις ετήσιες διακοπές αποδεικνύονται μεταξύ των Ευρωπαίων οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, ενώ οι πιο... σφιχτοί στα καλοκαιρινά τους έξοδα φαίνεται ότι είναι οι Ρουμάνοι και οι Λετονοί.

Οι Έλληνες, όπως θα δείτε και στο γραφικό που σας παρουσιάζουμε σήμερα, κινούνται στο μέσο όρο των χρημάτων που ξοδεύουν για διακοπές οι Ευρωπαίοι.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Τα κρητικά αεροδρόμια βρίσκονται ανάμεσα στους "πρωταθλητές" και του Σεπτεμβρίου, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, καθώς, όπως διαπιστώνεται από τις παρακρατήσεις, οι διακοπές των ξένων δεν τελείωσαν, οπότε και αναμένεται να έρθει στο νησί μας μεγάλος αριθμός επισκεπτών και το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, για το μήνα Αύγουστο, το αεροδρόμιο Ηρακλείου και αυτό των Χανίων παρουσιάζουν αύξηση 6,2% (+42 χιλ.) και 4% (9 χιλ. θέσεις) αντίστοιχα, με τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου κ. Γιώργο Πλιάκα να εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, ενώ, εκτιμώντας το πώς θα κλείσει η τουριστική σεζόν φέτος, τονίζει:

«Θα κλείσουμε με μια αύξηση των αφίξεων της τάξεως του 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι δείκτες μέχρι στιγμής είναι πολύ καλοί, και το Σεπτέμβριο αναμένεται να κινηθούμε σε θετικότερα σε σχέση με πέρυσι επίπεδα κατ' εκτίμηση δική μου, καθώς είναι ένας μήνας που μπορεί να προσφέρει πλεόνασμα, διότι δεν είχαμε τόσες αφίξεις πέρυσι».

Την ίδια ώρα, ο κ. Πλιάκας, αναφορικά με τις προσπάθειες που γίνονται για χειμερινό τουρισμό, σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πακέτο περίπου 60.000 Γερμανών, οι οποίοι θα μας επισκέπτονται από το Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο».

Και από πλευράς εσόδων, όμως, τα μηνύματα φαίνεται να είναι καλά, καθώς, όπως τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης, «σίγουρα οι εισπράξεις κινούνται ανοδικά, ενώ αρκετά σημαντικό είναι και το ότι πολλές θέσεις εργασίας θα παραταθούν λόγω της επιμήκυνσης της σεζόν».

Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2016, για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 παρατηρείται συνολική αύξηση +10,3% των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό στα αεροδρόμια της χώρας.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο εκτιμάται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 7,5% ή αλλιώς 221 χιλ. θέσεις, ενώ για το μήνα Σεπτέμβριο αναμένεται αύξηση 13% ή αλλιώς επιπλέον 310 χιλ. θέσεις.

Σημειώνεται πως την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου οι αεροπορικές θέσεις αυξήθηκαν κατά 9% ή 664 χιλ. θέσεις, φτάνοντας συνολικά φέτος τα 8 εκατομμύρια, ενώ για την περίοδο έως και τον Οκτώβριο ο συνολικός προγραμματισμός αντιστοιχεί σε 15,354 εκατομμύρια θέσεις.

Τα στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία την οποία έχει πραγματοποιήσει το Sete Intelligence, βάσει των στοιχείων της ΕAΣΠ (Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων - Hellenic Slot Coordination Authority) για τα όλα τα αεροδρόμια, πλην του αερολιμένα της Αθήνας.

Σημειώνεται, τέλος, πως στα θετικά της φετινής σεζόν συγκαταλέγεται και η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον τουρισμό, αλλά και η επισκεψιμότητα στη χώρα μας από οδικής πλευράς.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News