default-image

Διεκδικεί την προεδρία στο Επιμελητήριο ο Γιώργος Φασουλάκης

Κρήτη
Διεκδικεί την προεδρία στο Επιμελητήριο ο Γιώργος Φασουλάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Αυτόφωτο Επιμελητήριο" είναι το όνομα μιας νέας παράταξης, που θα δώσει τη μάχη στις εκλογές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος Φασουλάκης αποκαλύπτει, μέσω της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" σήμερα, την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τονίζοντας ότι ο ίδιος, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του, δεν έχει καμία σχέση με τα κόμματα, ενώ ο κυρίαρχος στόχος του είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με γνώμονα την παραγωγή αγαθών και όχι ατελείωτων θεωρητικών αναφορών περί "εξωστρέφειας της αγοράς"!

Ήδη το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Φασουλάκη συγκεντρώνει υποψήφιους επιχειρηματίες όλης της γκάμας του τοπικού επιχειρείν.

Μάλιστα, απευθύνει μέσω της εφημερίδας μας ανοιχτό κάλεσμα όχι μόνο για το "εκλέγεσθαι", αλλά και για το "εκλέγειν" στο σύνολο των επιχειρηματιών, καθώς τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι κάθε φορά στις εκλογές ψηφίζουν μόλις οι 5.000 επιχειρηματίες, απέχουν οι υπόλοιποι 20.000 και άνω επιχειρηματίες, και εκλέγονται διοικήσεις που δεν εκπροσωπούν παρά μια μικρή μειοψηφία!

«Εσείς θα κρίνετε»

«Όλοι όσοι κατεβαίνουν, κατεβαίνουν με τη σημαία του "ακομμάτιστου". Το ποιος είναι όμως ο πραγματικά ακομμάτιστος, εσείς θα το κρίνετε. Ελάτε να ψηφίσετε όποιον θέλετε. Αλλά μην απέχετε από τις εκλογές. Η αποχή θα είναι σε βάρος σας», λέει χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, ο Γιώργος Φασουλάκης.

«Έδωσα το όνομα "Αυτόφωτο Επιμελητήριο" στην παράταξή μας, διότι θα έχουμε το δικό μας "φως". Δηλαδή, δεν έχω κάνει καμία κουβέντα με πολιτικό κόμμα, γιατί πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα δε χρειάζεται να παρεμβαίνουν σε τέτοια θεσμοθετημένα όργανα. Το Επιμελητήριο είναι ένας θεσμός, ο οποίος δεν είναι συνδικαλιστικός. Είναι συμβουλευτικός ως προς το κράτος. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εκάστοτε διοίκηση του Επιμελητηρίου δεν πρέπει να έχει κομματικό δάκτυλο, που να την επηρεάζει ως προς τη λειτουργία της.

Γιατί έτσι θα παίρνει εντολές από το κόμμα και, όταν η κυβέρνηση θα είναι το άλλο κόμμα, δε θα έχει σχέση συνεργασίας μαζί της»...

Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Φασουλάκης υποστηρίζει ότι από το 1985, που ο ίδιος δραστηριοποιείται στο χώρο της αγοράς, ουδέποτε διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου υπήρξε πραγματικά ανεξάρτητη από κομματικά συμφέροντα.

«Έχω 33 χρόνια πληρωμένο ΤΕΒΕ. Από τα 18 μέχρι τα 50 μου είμαι στο μετερίζι της αγοράς και έχω διαπιστώσει ότι όλοι οι πρόεδροι που έχουν περάσει από το Επιμελητήριο Ηρακλείου ήταν κομματικοί. Και μάλιστα συγκεκριμένου κομματικού φορέα, ο οποίος άλωνε το Ηράκλειο τα προηγούμενα χρόνια»...

«Δεν περισσεύει κανείς»...

Ο Γιώργος Φασουλάκης έχει και μια πολύ σημαντική αρχή. «Στο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται 31 άτομα. Και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε και τους 31. Κανείς δεν περισσεύει. Και μάλιστα είναι και λίγοι. Από την εμπειρία μου βλέπω ότι δεν υπάρχει αυτή η αξιοποίηση όλων των μελών της διοίκησης».

Ο κ. Φασουλάκης θεωρεί αδιανόητο, για παράδειγμα, να μην ενημερώνονται όλοι στη διοίκηση για τα αποτελέσματα των επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό, που έτσι κι αλλιώς το κόστος αυτών των αποστολών το επωμίζονται συνολικά ο φορέας και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, ως μέλη του Επιμελητηρίου.

Δεν είναι όμως μόνο οι εκλεγμένοι. Υπάρχουν και πολλές άλλες θέσεις στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στις οποίες διορίζονται από την εκάστοτε πλειοψηφούσα παράταξη, πολλοί ως υπεύθυνοι που δεν έχουν εκλεγεί.

«Εγώ θα τοποθετήσω ανθρώπους ικανούς, που θα ασχολούνται με τη θέση τους και θα προσφέρουν. Δε θα τοποθετήσω ανθρώπους που θα ξέρω εκ των προτέρων ότι δε θα ασχολούνται πραγματικά με τα νέα τους καθήκοντα», λέει με νόημα ο κ. Φασουλάκης.

«Εσωστρέφεια πρώτα και μετά εξωστρέφεια»...

«Σε αυτή τη φάση που διανύει η χώρα μας, η εσωστρέφεια έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ' ό,τι η εξωστρέφεια, δυστυχώς», λέει στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Φασουλάκης. «Διότι, όταν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν παράγουμε τίποτα και δεν είμαστε σε κανένα προϊόν αυτάρκεις, πώς είναι δυνατόν να μπορούμε να οργανώνουμε εξαγωγές των προϊόντων αυτών;».

Όπως επισημαίνει ο κ. Φασουλάκης, θα μπορούσαμε να δίναμε βάρος στην παραγωγή τροφίμων, που είναι εύκολο να παραχθούν. Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα που ανήκουν στη μικρή βιοτεχνία ή στην πιο μεγάλη βιοτεχνία, αλλά ακόμα και στον τουριστικό τομέα.

«Βλέπουμε ένα-ένα ξενοδοχείο να ξεπουλιέται σε ξένους επιχειρηματίες. Και μάλιστα έχει αρχίσει και το παράδοξο, να βλέπουμε και από παραδοσιακά εχθρικές προς τα συμφέροντά μας χώρες επιχειρηματίες να δραστηριοποιούνται στον τουρισμό μας κι εμείς να είμαστε από κάτω θεατές. Δηλαδή πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στο πώς θα καταφέρουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας. Σε πρώτη φάση να γίνουμε αυτάρκεις. Και μετά να δούμε πώς θα αποκτήσουμε και εξωστρέφεια»...

Θα αρχίσει συναντήσεις

Από την επόμενη μέρα εκλογής του στη θέση του προέδρου, ο Γιώργος Φασουλάκης θα αρχίσει συναντήσεις με επιχειρηματίες, για να μπει σε μια οργανωμένη βάση μια "άλλη" στρατηγική επανάκτησης της παραγωγικής διαδικασίας σε προϊόντα πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.

«Θα συναντηθώ με όποιους επιχειρηματίες θέλουν να με συναντήσουν. Και θα συζητήσω μαζί τους όση ώρα χρειάζεται, προκειμένου να ακούσω τα προβλήματά τους, τα προβλήματα των επιχειρήσεών τους και του κλάδου τους, και να προχωρήσουμε στη στρατηγική επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News