default-image

Εμπλοκές στο σχέδιο πόλης, αργεί η οριοθέτηση ρεμάτων

Κρήτη
Εμπλοκές στο σχέδιο πόλης, αργεί η οριοθέτηση ρεμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διορθώσεις, παρατηρήσεις, έλεγχος, αναπροσαρμογή... Αυτές δυστυχώς είναι οι χαρακτηριστικές λέξεις που κυριαρχούν στο πολεοδομικό μέτωπο του Ηρακλείου, με βάση τη σχετική ενημέρωση (τη λέει κανείς και αποχαιρετιστήρια) του τέως αντιδημάρχου Πολεοδομίας και πλέον προέδρου της ΔΕΥΑΗ Γιάννη Ρασούλη.

Λέξεις που αποτυπώνουν το πόσο πίσω έχουν μείνει οι πολεοδομικές μελέτες στο Ηράκλειο, παρά το γεγονός πως "τρέχουν" εδώ και πολλά χρόνια ή δεκαετίες ολόκληρες!

Λίγο πριν τον ανασχηματισμό Λαμπρινού που τον έφερε σε νέα μετερίζια, και στο "τιμόνι" της ΔΕΥΑΗ, ο Γιάννης Ρασούλης έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Δήμου, ένα αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα για το πού βρίσκονται ορισμένα βασικά ανοιχτά πολεοδομικά μέτωπα του Ηρακλείου...

Η επίσημη ενημέρωση έρχεται να επιβεβαιώσει την αποκαρδιωτική εικόνα που είχαμε αποκαλύψει πριν καιρό εδώ από τη "Ν.Κ.", παραθέτοντας τότε τη στασιμότητα και εμπλοκή στις 22 πολεοδομικές μελέτες που εμφανίζονται ως ενεργές τη στιγμή αυτή σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου.

Ουσιαστικά το κεφάλαιο που λέγεται "επέκταση σχεδίου πόλης" έχει βαλτώσει άρδην για πολλούς και διάφορους λόγους. Τη στιγμή αυτή οι επεκτάσεις του σχεδίου έχουν "κολλήσει" σε εκκρεμότητες γύρω από θέματα που αφορούν σε ρέματα, ρήγματα και γεωλογικές μελέτες. Και δυστυχώς απέχουμε έτη φωτός από την ένταξη έστω και μιας σπιθαμής γης στο σχέδιο πόλης!

Του λόγου το αληθές αποδεικνύει το ενημερωτικό έγγραφο του πρώην αντιδημάρχου Πολεοδομίας Γιάννη Ρασούλη. Ιδού τι αναφέρεται για ορισμένα βασικά πολεοδομικά μέτωπα:

* Μελέτες οριοθέτησης ρεμάτων

Η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και ΟΑΚ (πρώην ΟΑΝΑΚ) υπογράφτηκε το 2006 και αφορά:

- Δύο κλάδους ρέματος Κατσαμπά, 7,5 χλμ.

- Ρέμα Χρυσοβαλάντου, μέχρι τα όρια ΓΠΣ, 4,5 χλμ.

- Ρέμα Ξηροποτάμου, μέχρι τον κόμβο Αθανάτων, 4 χλμ.

- Ρέμα Γιόφυρου, μέχρι τα όρια δήμου Ηρακλείου, 4,5 χλμ.

- Ρέμα Αρχής Μεσαμπελιών, μέχρι τα όρια ΓΠΣ, 1,7 χλμ.

Πού βρισκόμαστε; Όπως γνωστοποιεί ο κ. Ρασούλης, «για τα ρέματα Κατσαμπαδιανού και Χρυσοβαλάντου εδόθη εντολή διόρθωσης των παρατηρήσεων από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΔΚ (σ.σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης), κατατέθηκαν οι διορθωμένοι φάκελοι στην υπηρεσία μας και έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης και ελέγχονται».

Για τα ρέματα Ξηροπόταμου, Γιοφύρου και αρχής Μεσαμπελιών επίσης υπάρχει ακόμα πολύ "ψωμί", αφού, όπως αναφέρει ο κ. Ρασούλης, «οι επικυρώσεις των οριογραμμών των συγκεκριμένων υδατορεμάτων θα ολοκληρωθούν με το Ν. 4258/2014»...

* Ανατολικό Πολεοδομικό Κέντρο (Πολεοδομική Ενότητα 42 ΓΠΣ)

Σύμπραξη μελετητών "Γ. Περτσελάκης, Γ. Πετράκης, Ν. Μουρέλλος, Μ. Τζανάκης, Γ. Κατεργιαννάκης, Μ. Πολυδάκης, Μ. Βασιλάκης, Μ. Γεωργίου, Δ. Παπανικολάου".

- 1η σύμβαση: Ιανουάριος 1994.

- Υποβολή Α' σταδίου: Σεπτέμβριος 2005.

- Υποβολή Β1 σταδίου: Ιούλιος 2008.

Πού βρίσκεται η μελέτη του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου; Και εδώ ισχύει το "ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι". Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου Πολεοδομίας, «τα αποτελέσματα των μελετών γεωλογικής καταλληλότητας του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου Ηρακλείου και του Δικαστικού Μεγάρου ανέδειξαν τρία ενεργά ρήγματα στην περιοχή. Οι γεωλογικές μελέτες έχουν αποσταλεί στην αρμόδια Δ/νση του ΥΠ.ΕΝ. Επομένως απαιτείται προσαρμογή της μελέτης στα νέα δεδομένα μετά την έγκριση της γεωλογικής μελέτης»...

* Πολεοδομική μελέτη επέκτασης της Πολεοδομικής Ενότητας Αμφιθέας (Π.Ε. 36 ΓΠΣ)

- 1.425 στρέμματα.

- Σύμβαση 26/6/2009.

- Σύμπραξη γραφείων μελετών: "Εμμ. Γ. Λιανάκης, Γραφείο Μελετών A.Ε. - Σχεδιασμός Α.Ε. - ΣΗΜΑ ΑΤΕΜΕ - Μακεδονική Εταιρεία Τεχνικών Μελετών Ε.Ε. - Σίμου Γεώργιος".

- Αντικείμενο σύμβασης: Εκπόνηση μελέτης κτηματογράφησης, πολεοδόμησης και γεωλογικής καταλληλότητας.

- Α' ανάρτηση κτηματογράφησης: Μάιος του 2010

- Β' ανάρτηση κτηματογράφησης: Ιούνιος του 2011.

- Παραδόθηκε η Γ' φάση.

- Παρουσίαση Α' σταδίου πολεοδομικής μελέτης: Σεπτέμβριος 2010.

Πού βρίσκεται η επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή της Αμφιθέας; Βρίσκεται δυστυχώς ακόμα στο στάδιο εγκρίσεων των ρεμάτων και των γεωλογικών μελετών, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα ανοίξουν το δρόμο για το β' στάδιο της πολεοδομικές μελέτης!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ρασούλη, «έχει παραδοθεί η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, η οποία πρέπει να ανασυνταχθεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης οριοθέτησης του ρέματος της Χρυσοβαλάντου και τις οδηγίες που θα δοθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν της αξιολόγησης των εκθέσεων της έρευνας επισήμανσης και χαρακτηρισμού της ενεργότητας των ρηγμάτων στις προς πολεοδόμηση περιοχές του δήμου Ηρακλείου (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών).

Αφού εγκριθεί η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Χρυσοβαλάντου και μετά τις τελικές οδηγίες που θα δοθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας για τις γεωλογικές μελέτες, θα δοθούν κατευθύνσεις για το Β' στάδιο της πολεοδομικής μελέτης»...

Θυμίζουμε ότι τα όρια της περιοχής της Αμφιθέας που προωθείται προς ένταξη στο σχέδιο πόλης ορίζονται: α) βόρεια από τη νέα εθνική οδό, β) ανατολικά από το ρέμα Μαραθίτη, γ) νότια από τις οδούς Φανουράκη και Λαμπράκη και δ) δυτικά από τις πολεοδομικές ενότητες Φοινικιά και Αϊ Γιάννης Χωστός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News