default-image

Τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Βαρκελώνης (vid-pics)

Κόσμος
Τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Βαρκελώνης (vid-pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα βανάκι έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων, σε μία από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Βαρκελώνης, στην περιοχή Ράμπλας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι, όπως μετέδωσε το Cadena Ser Radio, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, ενώ οι τραυματίες είναι 80 ανάμεσά τους και μία Ελληνίδα.  

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq.

Νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στα όρια της Βαρκελώνης έπεσε ο ένας από τους δράστες της επίθεσης που διαπράχθηκε στο κέντρο της πόλης το απόγευμα. Η αστυνομία επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι έχει συλλάβει δύο ύποπτους στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση.

Η καταλανική αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους για την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βαρκελόνη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα La Vanguardia.

Ο ένας από τους συλληφθέντες ονομάζεται Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό, κάτοικος του Ριπόλ, στη Χιρόνα. Ο ύποπτος κατάγεται από τη Μασσαλία, σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, και έχει ποινικό μητρώο.

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το δεύτερο φορτηγάκι που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν οι δράστες για τη διαφυγή τους εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην κοινότητα Βικ της Καταλονίας. Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή, κοντά σε ένα φαστ-φουντ, και ελέγχουν το όχημα.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι οι δράστες είχαν νοικιάσει το δεύτερο φορτηγάκι για να διαφύγουν με αυτό μετά την επίθεση.

Έλληνες τραυματίες στην επίθεση

Τρία μέλη μιας τετραμελούς ελληνική οικογένειας που βρισκόταν στην Βαρκελώνη, έχουν τραυματιστεί από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην κεντρική λεωφόρο «Λα Ράμπλα» νωρίτερα το απόγευμα, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η κ. Θεώνη Ζησιμοπούλου, γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην ισπανική πόλη.

Η κ. Ζησιμοπούλου ανέφερε ότι επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο ο πατέρας της οικογενείας και ενημέρωσε ότι στην τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δυο του παιδιά, με την σύζυγό του να είναι πιο σοβαρά, ενώ αντίθετα ελαφρότερα τραύματα φέρουν τα δυο παιδιά.

Αυτή τη στιγμή ελικόπτερο πετάει πάνω από την περιοχή για τον εντοπισμό των δραστών.

Το χρονικό

Συναγερμός σήμανε αργά το απόγευμα στην ισπανική αστυνομία για τρομοκρατικό χτύπημα. Ένα λευκό βανάκι έπεσε, πάνω στον κόσμο που περπατούσε αμέριμνος στον φαρδύ πεζόδρομο της Βαρκελώνης. Στις Ράμπλας, την περιοχή της ισπανικής μεγαλούπολης.

Αμέσως σημαίνει συναγερμός. Η περιοχή αποκλείεται. Τουρίστες και ντόπιοι ουρλιάζουν. Ο τόπος γεμίζει περιπολικά και ασθενοφόρα. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να μην προσεγγίζουν την Placa Catalunya. Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν.

Ο δράστης του χτυπήματος, παρατάει το όχημα και διαφεύγει πεζός. Λίγο αργότερα νέος συναγερμός. Δύο ένοπλοι ορμούν μέσα σε εστιατόριο. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για κατάσταση ομηρίας κοντά στην κεντρικότατη πλατεία Καταλονίας. Η αστυνομία μιλά πλέον για τρομοκρατικό χτύπημα. Η κινητοποίηση τεράστια…

Ο άντρας που οδηγούσε το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε πλήθος τουριστών στη Βαρκελώνη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, είχε οχυρωθεί μέσα σε ένα μπαρ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλά ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή.

Η εφημερίδα El Pais γράφει, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, ότι ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα και διέφυγε με τα πόδια από την περιοχή.

Επιπλέον, πέντε ασθενοφόρα και είκοσι περιπολικά έσπευσαν στο σημείο.

Από τον Ιούλιο του 2016 τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει οχήματα με τα οποία έπεσαν πάνω σε κόσμο σε επιθέσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων στη Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ζήτησαν να κλείσουν το μετρό και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς κοντά στην περιοχή του περιστατικού.

Σκηνές πανικού

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

"Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας", είπε ένας μάρτυρας, ο Άμερ Ανουάρ.

Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας "τρομοκρατική επίθεση".

Ένας τουρίστας, ο Ίθαν Σπίμπεϊ, είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι "επικράτησε χάος" και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Ο Στίβεν Τέρνερ, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή, είπε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασέρνει τους ανθρώπους στην κεντρική λεωφόρο. "Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι με τουφέκια εδώ γύρω", πρόσθεσε.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News