default-image

Αδειάζει το φράγμα Μπραμιανών - Ανησυχούν οι αγρότες

Κρήτη
Αδειάζει το φράγμα Μπραμιανών - Ανησυχούν οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έχει μείνει ο ταμιευτήρας του Φράγματος Μπραμιανών, γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τη διοίκηση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, τη Δημοτική Αρχή και τους αγρότες της πιο ξηροθερμικής περιοχής της Κρήτης.

Εκεί καλλιεργούνται περισσότερα από 12 χιλιάδες στρέμματα κηπευτικών και λουλουδιών σε θερμοκήπια, εντός της αρδευτικής ζώνης του φράγματος και 33 χιλιάδες στρέμματα με υπαίθριες δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, εσπεριδοειδή, αμπέλια κ.λ.π.).

Με αυτή τη μικρή ποσότητα νερού, κακής ποιότητας, στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, η καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου, με τις πρώτες φυτεύσεις κηπευτικών υπό κάλυψη, να παρουσιάζουν μια σχετική πρωιμότητα στη ντομάτα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι αλήθεια ότι οι φυτεύσεις ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα φέτος, παρότι έχουμε πολύ λίγο νερό στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών. Δε μας προβληματίζει το αν θα ξεκινήσουν στην ώρα τους οι καλλιέργειες, η αν λόγω έλλειψης νερού θα μείνουν κάποιες εκτάσεις ακαλλιέργητες.

Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι, να ξεκινήσουν οι αγρότες τις καλλιέργειες τους, να φυτέψουν κανονικά τα θερμοκήπια τους με αυτό το λίγο νερό που υπάρχει, και να πέσουμε σε μια ακόμη χειμερινή περίοδο ανομβρίας, να μην έχουμε δηλαδή βροχές, και να αναγκαστεί ο κόσμος να εγκαταλείψει τις καλλιέργειες του στη μέση της σαιζόν, αφού θα έχει ήδη κάνει τόσα έξοδα στο ξεκίνημα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, γεωπόνος και αγρότης, Μανόλης Παπαδάκης.

«Από την πολιτεία περιμένουμε αρχικά, να εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα και να χρηματοδοτήσει το έργο της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας, που θα φέρνει στον ταμιευτήρα νερό από τους Μύθους, και έπειτα να προχωρήσει τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος.

Σαν διοίκηση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, σε συνεργασία με το Δήμο έχουμε πιέσει προς πάσα κατεύθυνση , μέχρις στο σημείο του να γίνουμε πολύ φορτικοί. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», προσθέτει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Στο μεταξύ όλοι οι αγρότες που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για να ξεκινήσουν τις καλλιέργειες της νέας περιόδου, στις συζητήσεις που κάνουν καθημερινά στα διάφορα αγροτικά στέκια, εκφράζουν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους, στο ενδεχόμενο και φέτος να πέσουν ελάχιστες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη Ιεράπετρα, μετά από μια καλοκαιρινή περίοδο που είχε πολλούς συνεχόμενους καύσωνες και πάρα πολλές μέρες με ισχυρούς βόρειους ανέμους, με αποτέλεσμα να έχει αφυδατωθεί η χλωρίδα της περιοχής.

«Όλοι οι αγρότες της Ιεράπετρας βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ο κόσμος ανησυχεί, όχι μόνο γιατί έχουμε στον ταμιευτήρα ελάχιστο νερό, αλλά και γιατί αυτό το νερό που έχουμε, είναι πολύ κακής ποιότητας.

Από τη στιγμή που στον ταμιευτήρα μπαίνει μόνο το αλμυρό νερό των πηγών της Μαλαύρας Καβουσίου, το νερό με το οποίο θα ποτίζουμε τις ευπαθείς θερμοκηπιακές καλλιέργειες των κηπευτικών , θα είναι σκέτη θάλασσα. Με αυτό το νερό δε μπορείς να βγάλεις ούτε μεγάλη, αλλά ούτε και ποιοτική παραγωγή.

Επειδή εγώ δεν ελπίζω ότι μέσα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις η κυβέρνηση θα βρει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα έργα που χρειάζεται το Φράγμα Μπραμιανών, καλώ τους συναδέλφους αγρότες, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να φτιάξουν έξω από τα θερμοκήπια τους ομβροδεξαμενές(χαβούζες) για να αποθηκεύουν το νερό της βροχής που πέφτει πάνω στο πλαστικό κάλυψης των θερμοκηπίων.

Αν αυτό το άριστης ποιότητας βρόχινο νερό, το αναμειγνύουν με το νερό του φράγματος, θα τα καταφέρουν και καλή αλλά και μεγάλη παραγωγή κηπευτικών να κάμουν. Καλώ επίσης τη διοίκηση του ΤΟΕΒ να θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για τους αγρότες που χρησιμοποιούν το νερό των δικών τους δεξαμενών», μας λέει ο αγρότης κ Γιώργος Τζεβελεκάκης.

Οι πρώτες καλλιέργειες

Σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας που έχουν κάνει στο ΟΣΔΕ οι αγρότες της Ιεράπετρας, οι πρώτες καλλιέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν μέχρι και το Νοέμβριο, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλες ανακατατάξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ Νίκος Δασκαλάκης, «οι αγρότες έχουν δηλώσει ότι για την πρώτη τους καλλιέργεια θα φυτέψουν 4.813 στρέμματα με ντομάτα, 2.168 στρ. με αγγούρι, 2.888 στρ. με διάφορες πιπεριές, 614 στρ. με μελιτζάνες, 50 στρ. με κολοκύθια, 46 στρ. με φασόλια και τα υπόλοιπα στρέμματα με λουλούδια και διάφορα άλλα αγροτικά προϊόντα ήσσονος σημασίας».

Αρνητικό για τα αποθέματα του νερού στο φράγμα Μπραμιανών φέτος ήταν και το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί που δεν πήγαν καλά στην περίοδο του περασμένου χειμώνα αναγκάστηκαν να ρισκάρουν, δοκιμάζοντας τις καλοκαιρινές καλλιέργειες ντομάτας και αγγουριού, κάνοντας λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, πολύ μεγάλη κατανάλωση νερού.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News