default-image

Οι Παναγίες των Μικρασιατών στο Ηράκλειο - photos

Κρήτη
Οι Παναγίες των Μικρασιατών στο Ηράκλειο - photos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρόσφυγες είχαν πάντα σε ξεχωριστή θέση τη «δική τους» Παναγίτσα-Μασταμπάς, «Καμαριανή» στη Ν. Αλικαρνασσό και «Βουρλιώτισσα» έβαλαν τα γιορτινά τους…

Η Παναγία για τους Μικρασιάτες ηταν μια μεγαλη μητερα! Για ολους! Και για να δείξουν την αγάπη τους συνήθισαν να τη λένε Παναγίτσα! Και αυτοι που ήρθαν στο Ηράκλειο το 1922 φρόντισαν να την τιμησουν ξέροντας πως θα στεκόταν δίπλα τους. Όπως και έγινε και όχι μονο επιβίωσαν αλλά μεγαλούργησαν σαν τους προγονους τους! Η Παναγίτσα στον Μασταμπά, η Παναγία η Καμαριανη στη Νέα Αλικαρνασσό με την εικόνα απο τα ματωμένα χώματα να σώζεται και η Παναγία η Βουρλιωτισα στην Ηλιούπολη (Μεσαμπελιες) που δημιουργηθηκε πρόσφατα γιορτάζουν! Ιεροι Ναοι με σφραγιδα Μικρασιατικη!

Παναγίτσα Μασταμπά (κεντρική φωτογραφία): Πιστοί από ολόκληρο το Ηράκλειο κατακλύζουν το ναό της Παναγίας στη γνωστή πλατεία του Μασταμπά την παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Οι πιστοί τιμούν τη μητέρα όλων μας και η ενορία βάζει τα γιορτινά της. Πρόκειται εξάλλου για μία από τις μεγαλύτερες ενορίες που περιλαμβάνονται εντός της πόλης του Ηρακλείου.

Παναγία «Καμαριανή»:  Ένας επιβλητικός Ιερός Ναός με την εικόνα από τις χαμένες πατρίδες που σώθηκε και σημαίνει τόσα πολλά, όσο και ο Άγιος Νικόλαος για την «προσφυγομάνα» Νέα Αλικαρνασσό. Κάθε βραδιά παραμονής χρειάζεται ακόμα και ένα μισάωρο αναμονής για τους πιστούς για να προσκυνήσουν…

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Καμαριανής

Παναγία η Βουρλιώτισσα: Ο ηθοποιός Ιωσήφ Μαρινάκης έκανε ό, τι μπορούσε για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του θείου του Θεοφύλακτου, ο οποίος είναι ιερέας και επί χρόνια επιθυμούσε να κάνει κάτι για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο. Ο ηθοποιός στάθηκε στο πλευρό του θείου του, στον οποίο έχει μεγάλη αδυναμία, και προσέφερε εαυτόν για βοήθεια με όποιον τρόπο μπορούσε. Η Παναγία η Βουρλιώτισσα βρίσκεται για όσους δε γνωρίζουν σε οδό κάθετη της Ούλαφ Πάλμε (στο ύψος του Σ/Μ Χαλκιαδάκη) και σημαίνει πολλά κυρίως για τους Ατσαλενιώτες γείτονες.

Η Παναγία Βουρλιώτισσα

Τα προσφυγικά προάστια

Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του Ατσαλένιου (Νέος Κλαζομενές)-όπως και το μεγαλύτερο μέρος του γειτονικού Μασταμπά- έχει ρίζες από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας ενώ αυτό ισχύει και για τον Κατσαμπά που λέγεται και Νέα Βρύουλα.

Όσο για τον Κλαζομενέ, το επίσημο όνομα του Ατσαλένιου, είναι η αρχαία ονομασία περιοχής που αργότερα χτίστηκαν  και τα Βουρλά. Βέβαια προάστια με μικρασιατική σφραγίδα στο Ηράκλειο είναι ακόμα ο Μπεντεβής, οι Πατέλες (σε μεγάλο βαθμό), η Αγία Τριάδα, η γειτονιά στο βόρειο μέρος του Κατσαμπά που λέγεται Βατζίκι και όχι μόνο! 

Αξίζει να επισημάνουμε πως Βουρλιώτες (κυρίως) και γενικά Μικρασιάτες δημιούργησαν και τη Νέα Φιλαδέλφεια στην Αθήνα με τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Βουρλιώτισσας να δεσπόζει στον πανέμορφο προσφυγικό δήμο!

Και μη ξεχνάμε πως στην ελληνική από αρχαιοτάτων χρόνων Ιωνία και την πανέμορφη χερσόνησο της Ερυθραίας δημιουργήθηκε ένας ανυπέρβλητος πολιτισμός στις αρχές του 20 αιώνα, χωρίς όμως ποτέ οι Έλληνες κάτοικοι να αφήνουν να δοκιμαστεί η σχέση τους με τον Θεό και την αγαπημένη μητέρα όλων μας Παναγία…

Η ορθοδοξία λοιπόν γιορτάζει και μαζί της και η προσφυγιά με το δικό της στοιχείο στο Ηράκλειο κάτι παραπάνω απο έντονο. Και του χρονου...

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News